Får muslimer i Egypten nu ret til at konvertere?

I Danmark og andre vestlige lande tager vi det som en selvfølge, at enhver må skifte religion. Religion er en privatsag, som staten og domstolene ikke skal blande sig i. At religionsfriheden er den fundamentale menneskerettighed tænker vi sjældent over. 

Sådan er forholdene langt fra i en række muslimske lande, hvor det ved lov er forbudt muslimer at konvertere til nogen anden religion. I den forbindelse kan det undre, at vestlige lande nok lægger pres på andre lande for at indføre demokrati, men ofte i praksis ser igennem fingre med, at de samme lande ikke respekterer den grundlæggende menneskerettighed, som religionsfriheden er. At give mennesker lov til at afgøre, hvilket parti de vil stemme på, men ikke, hvilken religion de vil tilhøre – samtidig med,  at en række andre menneskerettigheder forholdes dem – betyder vel blot, at de selv må bestemme, hvem de vil undertrykkes af. 

Derfor er det også meget opsigtsvækkende, at stormuftien in Egypten Ali Gomaa, der er den næsthøjeste religiøse autoritet i landet, i en artikel på den fælles hjemmeside for Newsweek og Washington Post i juli skrev en artikel, hvori han hævdede egypternes religionsfrihed, herunder retten til for muslimer at konvertere fra islam til kristendom. 

Muftien spørger om en person, som er muslim kan vælge en anden religion end islam? Svaret er, ja, det kan de, for det siger koranen. Og så henviser han til koranvers som:

                      ”I har jeres religion, og jeg har min.” (Sura
                      109,6)                     
                     
”Lad så blot, hvem der vil, tro, og hvem der vil være   
                      vantro!” (Sura 18,29)
                      ”Der er ingen tvang i religion.” (Sura 2,256).

Ifølge muftien, er det en stor synd mod Gud at begå apostasi, dvs. at forlade islam, en synd, som Gud vil straffe på dommens dag. Men her i verden er der ingen straf for frafald fra islam, med mindre det er udtryk for forræderi mod landet.

Udtalelsen kommer samtidig med, at 45 koptiske kristne, som tidligere var konverteret til islam, i en retssag fik tilladelse at vende tilbage til kristendommen.

Muftiens opbakning til religionsfrihed har mødt stærke protester fra andre muslimske ledere, mens de kristne og menneskerettighedsforkæmpere hilser udviklingen velkommen i håbet om, at denne holdning vil slå igennem i hele det egyptiske samfund. (Læs mere om debatten her.)

I Vesten har mange den opfattelse, at islam er støbt i beton (og netop middelalderlig beton), og at det traditionelle syn på fx apostasi aldrig ville ændre sig. Her er heldigvis et eksempel på, at også muslimske autoriteter vælger at tolke koranen på en sådan måde, at det harmonerer mere med grundlæggende menneskerettigheder.

Mogens S. Mogensen
Den 6. august 2007  

For at læse mere om dette og lignende emner, se min website www.intercultural.dk.

  1. URL

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: