Søren Krarup og de danske værdier

Da Søren Krarup forleden fik en (verbal) lussing af sin chef Pia Kjærsgård, fik jeg faktisk medlidenhed med ham. Han havde udtalt sig på en måde, som det ikke sømmede sig for et godt dansk (folkeparti) folketingsmedlem, og var det ikke for hans alder og status var straffen nok ikke bare blevet en afklapsning, men en bortvisning.

Jeg fik medlidenhed med Søren Krarup, fordi jeg kom til at tænke på den første-klasses lussing, overlærer Mølgaard i Skovsgård gav mig for snart 50 år siden, da heller ikke jeg havde opført mig korrekt. Jeg fik min velfortjente straf i form af en lussing, som stadig synger for mine ører og brænder i min kind. Men havde det været i dag i 2008, så ville den gode overlærer have fået sin velfortjente straf for at have begået overgreb mod et barn.

Tiderne ændrer sig, kulturer ændrer sig, værdier og love ændrer sig, og det kan være svært at følge med. I midten af 70’erne stod jeg selv på Halvrimmen skole overfor en 6. klasse, hvor et par af de uvorne unger i den grad bogstaveligt talt var øretæveindbydende. I mellemtiden var der sket det, at folkeskolelærerne i deres opdragelse af eleverne var blevet frataget revselsesretten. Det var mine godt oplyste elever fuldt ud klar over, og de gjorde mig naturligvis opmærksom på, at jeg ville blive fyret, hvis jeg gav dem en lussing.

Alligevel faldt jeg for fristelsen til at kalde de to retsbevidste elever frem – og gav dem hver en beskeden lussing. Med den kommentar, at jeg kun var løs vikar og derfor ikke havde nogen stilling at miste. Som den gode moderne dansker, jeg forsøger at være, har jeg fortrudt denne – på dette tidspunkt – ulovlige og udanske handling. Hvis de to elever, som i dag må være sidst i 40’erne – mod forventning – skulle læse dette blog-indlæg, vil jeg hermed bede dem om tilgivelse for mit overgreb. Og jeg vil ikke engang forsøge at forsvare mig med, at ”vold avler vold”, og at jeg selv som barn havde været  udsat for overgreb fra en overlærer – dog på et tidspunkt, hvor overgrebet ikke var at betragte som overgreb, men som et godt gammeldags dansk opdragelsesmiddel for uvorne unger som mig.

For en halv snes år siden blev revselsesretten også afskaffet for forældre, men Søren Krarup var den gang (for øvrigt lige som hans senere parti, Dansk Folkeparti) modstandere af, at forældre fik frataget denne gode gamle danske ret. Jeg kan godt forstå, at det kan være svært rent holdningsmæssigt for Søren Krarup at følge med i denne lov- og værdimæssige udvikling i Danmark, og at han derfor kom til at give udtryk for en forældet gammel dansk (folkeparti) holdning, nemlig at forældre skal have ret til at give deres uvorne unger en lussing.

Men lov er lov, og lov skal holdes – og også helst vises respekt. Derfor var Pia Kjærsgårds (verbale) lussing til Søren Krarup et udtryk for en parlamentarisk rettidig omhu. Også selvom det er sandt, at det kan være svært at følge med og sørge for at være opdateret og dermed godt integreret i det moderne danske samfund, når de danske normer ændrer sig mht. klædedragt, kønsroller, seksualitet, opdragelse, religionens rolle i samfundet osv.

Apropops integration, så handler det jo netop bl.a. om at tilegne sig danske værdier og respektere dansk lovgivning. Når indvandrere kommer fra lande, hvis værdier på nogle områder minder om dem, vi havde i min eller Søren Krarups barndom eller endnu længere tilbage, så er det en stor udfordring for dem på det holdnings- og adfærdsmæssige område at blive opdateret, så de kommer på omgangshøjde med det moderne danske samfund og dets nuværende værdier.

Derfor har jeg også på dette område en vis medlidenhed med ikke bare med Søren Krarup og os andre gammel-danskere, men også Idi og Igor og alle andre nydanskere.

Christiansfeld, lørdag, den 29. November 2008
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende emner, besøg min website www.intercultural.dk .

Reklamer
 1. #1 by Adam Agger on 29. november 2008 - 18:36

  Det sjove er, at Pia Kjærsgaard selv stemte imod loven, der ophævede forældrenes ret til selv at opdrage deres børn. Det gjorde alle de borgerlige partier. Krarup og Langballe mener bare det, som de har ment hele tiden.

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 29. november 2008 - 21:42

  Ja, det har du så sandelig ret i.
  Vh Mogens

 3. #3 by Adam Agger on 30. november 2008 - 07:56

  Islam ændrer sig også – desværre er det i den forkerte retning. Islamisterne er vor tids nazister. Senest dokumenteret i Indien. Det er ikke rart, at vi på grund af vores tossegodhed har fået sådanne folk til Danmark.

 4. #4 by Mogens S. Mogensen on 30. november 2008 - 12:38

  Lige som der er socialister, som blev socialdemokrater og folkesocialister (det var langt det største antal), mens en en lille gruppe blev til revolutionære kommunister, og nogle af dem engagerede sig terror (fx. Bader Meinhof), på lidt tilsvarende måde er det kun et meget lille mindretal af muslimer som bliver til islamistiske terrorister, mens det store flertal af muslimerne (også i Danmark, hvad undersøgelser utvetydigt viser) er gode samfundsborgere, som tilslutter sig vore demokratiske værdier.
  Venlig hilsen
  Mogens

 5. #5 by Adam Agger on 30. november 2008 - 18:12

  Mogens: Jeg ville håbe, at du havde ret. Men f.eks. Naser Khader – der nok har mere indsigt i de muslimske miljøer end vi to til sammen har – siger det modsatte: Islamismen breder sig hastigt, også i Europa inklusive Danmark. Man skal ikke undervurdere totalitære ideologier. Kommunismen og nazismen startede også i det små, men var i stand til at vokse sig store, og udføre frygtelige forbrydelser. I England viser undersøgelser et meget skræmmende billede: Ca. 30% af de unge muslimer accepterer terror imod de vantro. Jeg tror ikke det er så slemt i Danmark endnu, fordi islamisterne her i Danmark får meget mere modspil end i det politisk korrekte England, og her er der grund til at takke især Khader, men også Krarup og Langballe for deres kamp for demokratiet. Men der er alligevel grund til at være skærpe kritikken af de totalitære ideologier, ikke mindst den islamiske fascisme. Islamisterne skal ikke inviteres ind i varmen til kaffe og dialog, men skal bekæmpes med hård hånd. Havde man gjort det samme med Hitler og hans nazister, så havde vi undgået 2. verdenskrig.

 6. #6 by yeshua on 30. november 2008 - 23:50

  “ca. 30% af de unge muslimer accepterer terror imod de vantro.”

  Måske er de bare ærlige, vi ved jo ikke hvad resten virkelig tænker.

  Hvad nu hvis de får flertal en dag, så kan de sige og tænke lige hvad der passer dem.

 7. #7 by Mogens S. Mogensen on 1. december 2008 - 13:18

  Tak for indlæg fra Adam og Yeshu
  Inden jeg kommenterer jeres udsagn, vil jeg bede jer om at kigge på denne videnskabelige undersøgelse af muslimers holdning, som findes på denne adresse:
  http://www.commongroundnews.org/article.php?id=22584&lan=en&sid=1&sp=0&isNew=1
  For øvrigt handlede mit blog-indlæg slet ikke om muslimer eller islam, men om gammeldanskeres og nydanskeres forhold til kulturel udvikling!!! Men af en eller anden grund er der tilbøjelighed til at debatten om kulturelle og sociale forhold i Danmark meget ofte kommer til at dreje sig om muslimer og islam.
  Venlig hilsen Mogens

 8. #8 by Adam Agger on 1. december 2008 - 14:33

  Du sammenlignede jo selv Krarup og Langballe med muslimerne.

  PS. Ifølge den britiske undersøgelse ønsker 40% af de universitetsudannede muslimer i England, at England omdannes til et kalifat baseret på sharia. Og 25% har ingen respekt for homoseksuelle. For nu blot at nævne nogle af de standpunkter, som de mest uddannede muslimer har.

  http://blog.tv2.dk/codex_liber/entry250758.html

 9. #9 by Mogens S. Mogensen on 1. december 2008 - 23:57

  Nej, jeg nævnde overhovedet ikke muslimer, men kun indvandrere generelt, da jeg omtalte S. Krarup.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: