De sulter ikke i Afrika!

”De sulter ikke i Afrika!” Sådan reagerede en mand i et af de første parcelhuse, hvor jeg ringede på for at samle ind til de sultende i Afrika. I de år, jeg har deltaget i Folkekirkens Nødhjælps fasteindsamling, har jeg hørt forskellige begrundelser for ikke at give en skilling. ”Alle pengene går til administration!” (virkeligheden er nu den, at kun 10% går til administration). ”Jeg har ingen penge” (nogle har virkelig ikke kontanter i huset, mens der sikkert også er danskere, som har svært ved at få pengene til at slå til). ”Vi skal bruge pengene på vore egne problemer – syge og gamle osv.  og ikke sende dem til Afrika!” (løsningen af det ene problem behøver vel ikke at udelukke det andet). Men det var første gang, at jeg mødte begrundelsen: ”De sulter ikke i Afrika!”

På min fortsatte indsamlingsrunde grundede jeg over udsagnet. Er oplysningen om situationen uden for Danmark og specielt i Afrika slået så meget fejl, at der i 2009 er danskere, som er overbevist om, at der ikke er mennesker i Afrika, der sulter. Når de har set små børn med store maver, har de måske tænkt, at det ikke bare er her i Danmark, at man har problemer med for store maver og overvægt. Derfor: De sulter ikke i Afrika!

Klimakrisen har fyldt meget i medierne i de seneste år.  Den globale opvarmning kan få alvorlige konsekvenser også for os her i Danmark. Er hele vor fremtid truet? I denne tid er krisen begyndt at kradse. Det begyndte som en finanskrise, men nu udvikler det sig til en økonomisk krise. Vil arbejdsløsheden ramme os? Har disse kriser (som faktisk rammer Afrikas fattige langt hårdere end os danskere!”) fyldt så meget i medierne, at vi ikke har fået øje på problemerne i Afrika. Derfor: De sulter ikke i Afrika!

Den modtagelse jeg og min indsamlingsbøsse fik hos næsten alle de andre i parcelhuskvarteret modsagde imidlertid indtrykket af, at danskere ikke er klar over, at de sulter i Afrika. Med få undtagelser ønskede alle, der lukkede op, at give et bidrag til de sultende i Afrika. Flere stod allerede klar med hænderne fulde af mønter, når jeg ringede på. Andre udtrykte lige frem glæde over, at de fik mulighed for at deltage i indsamlingen. De vidste udmærket, at de sulter i Afrika, og de ville meget gerne være med til at gøre noget ved det.

Og så alligevel var der også en stor portion sund fornuft i den gode mands udtalelse om, at de ikke sulter i Afrika Jeg kan af gode grunde ikke vide, hvad der lå bag hans ord, men med de rigdomme, som alt i alt findes i verden i dag, ville en blot lidt mere ligelig fordeling af maden straks løse problemerne i Afrika.Det kan da ikke passe, at vi ikke kan sørge for, at alle mennesker, også i Afrika, bliver mætte.  Det burde naturligvis være sandt, som den gode mand – måske profetisk – udtalte: ”De sulter ikke i Afrika!” De mange bidrag til indsamlingen er for mig et tegn på, at mange ganske almindelige danskere gerne vil være med til, at vi jo før jo bedre kan give den gode mand ret: ”Nej, selvfølgelig sulter de ikke i Afrika.”

Christiansfeld, første søndag i fasten, den første marts 2009
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og andre emner, besøg min website www.intercultural.dk .

Reklamer

,

  1. #1 by yeshua on 2. marts 2009 - 00:22

    En ting er at de sulter i Afrika, en anden ting er hvorfor de sulter. Det er der ingen der gider beskæftige sig med, fordi kontinentet er overbefolket. I de nordafrikanske lande, er befolkningen fordoblet på bare 25 år. Lande som Marokko og Algeriet modtager op til 40% af deres BNP i form af enkeltpersoners pengeoverførsler (typisk indvandrere i vesten).
    Så med mindre man formår at få styr på den ukontrollerede befolkningseksplosion vha. prævention, kan jeg ikke se nogen nytte i at sende penge ned til afrika. Det gør bare problemet værre (større befolkning betyder flere munde som skal mættes).
    I øvrigt er der også meget fattigdom i Europa, der er mennesker som sulter og hjemløse der dør på gaden om vinteren. Vi hør bare ikke så meget om dem. Måske fordi vi stadigvæk gerne vil bilde os ind at vi er så forbandet rige.

  2. #2 by Mogens S. Mogensen on 2. marts 2009 - 19:03

    Uanset hvad årsagen er til at mennesker sulter, så har sultende mennesker hjælp behov. Og det gælder selvfølgelig også, hvis der er mennesker i Europa, som sulter, og det er der sikkert. Og så tror jeg egentlig ikke, at det er indbildning, at vi i Europa er “så forbandet rige”. Det betyder ikke, at alle mennesker i Europa er hovedrige, men den samlede rigdom i Europa er sammenlignet med Afrika om ikke forbandet stor, så måske velsignet stor 🙂 Ud over at afhjælpe nøden (sulten), har du naturligvis ret i, at vi bør forholde os til årsagerne til sulten, så vi fremover kan forebygge sult. Venlig hilsen Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: