Paris er vel en messe værd.

Da stillingen som konge af Frankrig – midt under religionskrigene  blev ledig, var der mange om buddet. Hertug Henrik af Navarra var en af kandidaterne, og han ville meget gerne være konge af Frankrig. Der var bare det problem, at Frankrig var katolsk, mens Henrik var protestant, og franskmændene brød sig meget lidt om Henriks religiøse overbevisninger. Men nu ville Henrik altså meget gerne til Paris, og derfor konkluderede han, at ”Paris er vel en messe værd”. Prisen for at få stillingen i Paris var, at han konverterede til katolicismen, og det gjorde han så i 1593. Det er interessant at notere sig, at Henrik – nu kong Henrik den 4 af Frankrig – skabte forlig mellem protestanter og katolikker i Frankrig. At ikke alle katolikker i Frankrig af hjertet havde tilgivet ham hans protestantiske fortid, fremgår af hans senere skæbne.

Når jeg i dag kom i dag til at tænke på salig Henrik den 4. af Frankrig, hænger det naturligvis sammen med, at hele Danmarks befolkning netop i disse timer i åndløs spænding venter på, om vor statsminister Anders Fogh Rasmussen får stillingen som NATOs generalsekretær i Bruxelles. Der er en række kandidater til den attraktive stilling, men der er (hos mig) ingen tvivl om,  at Anders Fogh meget gerne vil have stillingen. Samtidig  er det også åbenlyst, at nogle af de tyrkiske politikere ikke bryder sig om tanken om Fogh som leder af denne militære alliance. De har ikke glemt, at Anders Foghs Danmark trods talrige opfordringer fra Tyrkiet endnu ikke har lukket den kurdiske TV-stattion, Roj, som sender fra København, og som de anser for at være talerør for terrorister. De har heller ikke glemt Anders Foghs rolle under Muhammedkrisen, hvor han nægtede at mødes med ambassadørerne fra en lang række muslimske lande inkl. Tyrkiet.

Men heldet syntes at tilsmile Fogh i hans bestræbelser på at vinde tyrkernes accept af ham som ny leder for NATO. For nylig besluttede politiet, at sende et par danske betjente sendt til Tyrkiet for at indhente oplysninger vedrørende den omstridte Roj-TV-station, og næsten samtidig fik Fogh en invitatiion til i næste uge at deltage i en dialogkonference med muslimer i Tyrkiet, en inviation, som han straks sagde ja tak til. Dermed være ikke sagt, at disse to ting nødvendigvis har noget som helst med Foghs arbejde på sikre sig stillingen som NATO generalsekretær, og  at Fogh som en anden Henrik den 4 skulle være i færd med at ”gå til Canossa”. Hvad prisen for at komme til Bruxelles eventuelt er for Fogh, ved vi ikke, men historien er fuld af eksepler på, at, at “Paris er vel en messe værd.” Tiden vil vise, hvad Bruxelles er værd for Fogh, og om han kan og vil betale prisen.

Fredag, den 3. April 2009
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by Boligmesse on 22. maj 2009 - 12:09

    Hej Mogens

    Gode tanker du gør dig, læser flittigt din blog.

    Hilsen Bjarne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: