Kreativt demokrati

At være kreativ er at være nyskabende, og det en kvalitet, som vi oftest påskønner. Men kreativiteten kan dog gå for vidt. Det gælder fx kreativ bogføring,  hvor  bruges kreativiteten til at manipulere med et regnskab for at nå et bestemt økonomisk mål. Danske politikere er undertiden også meget målbevidste, og for at nå deres mål lader de sig undertiden friste ikke til kreativ bogføring, men til kreativt demokrati.

I denne søndags udgave af Politiken er der en helsides annonce indrykket af Statsministeriet. Den første del af teksten er helt neutral: ”Tronfølgeloven er til folkeafstemning den 13. Juni.”  Det kan man imidlertid ikke beskylde fortsættelsen for:  ”Den er jo også fra 1953”. Altså vejleder Statsministeriet os vælgere om, at vi har en forældet tronfølgelov, som trænger til at blive opdateret – altså ved at vi stemmer for forslaget til ændring af tronfølgeloven. Det understreges af den sidste del af teksten: ”Stem for eller imod ligestilling mellem piger og drenge i retten til at arve den danske troen”. Hvem kan være imod ligestilling mellem drenge og piger? Nu er det dog ikke alle drenge og piger, som skal stilles lige mht. at arve den danske troen, men kun børn af de kongelige, så egentlig er det jo så som så med den ligestilling.

Hvis der stadig skulle være nogle tungnemme læsere (læs: vælgere) tilbage, så understreges statsministeriets officielle budskab til overflod af et billede, som siger mere end tusind ord. Her ser vi – i bedste 50’er stil –  den trætte mand, der ligger og hviler sig på sofaen, mens den omsorgsfulde hustru er i færd med at lægge et tæppe over ham. Lige som dette billede, der oser af manglende ligestilling, er fra 50’erne, er tronfølgeloven (som knyttet grundloven, som åbenbart ikke trænger til at blive opdateret) fra 1953 og præget af den tids uligestilling.

Havde denne helsidesannonce været indrykket af et politisk parti, ville der ikke have været tale om nogen kreativitet. Den demokratiske kreativitet består derimod i, at Statsministeriet – i stedet for neutralt at annoncere folkeafstemningen – har kastet sig ind i den demokratiske valgkamp til fordel for et ja til ændringen af tronfølgeloven. Hvad er politikernes mål med denne form for kreativt demokrati? Er det blot at sikre at dronning Margrethes oldebørn (for det er efter al sandsynlighed her, at ændringen eventuelt kan få nogen praktisk betydning) ikke skulle få lige adgang til tronen uden hensyn til om de er drenge eller piger? Det kan man da kalde rettidig omhu! Eller er formålet at lokke flest mulige vælgere til de EU-valg, som afholdes på samme dag? Eller er politikernes demokratiske kreativitet endnu mere udspekuleret?

Hvis det ikke ville have været at rette smed for bager, så ville jeg nok undlade at stemme eller lige frem stemme imod ændringsforslaget. Med den demokratiske begrundelse, at jeg ikke bryder mig om, at staten/statsministeriet skal forsøge at overbevise mig om, hvad jeg skal stemme til et demokratisk valg. Men hvorfor skulle jeg ”straffe” kongehuset, ved at stemme mod en relevant ændring af tronfølgeloven, som jeg principielt støtter, blot fordi politikerne har ladet sig friste af denne form for kreativt demokrati.

Christiansfeld, søndag, den 25. Maj 2009
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og især helt andre emner, besøg min website http://www.intercultural.dk

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: