Fagbøgernes top 10 i 2009

Nytåret er tiden, hvor man gør status. Her vil jeg gøre min personlige status over de ti fagbøger, læst i 2009, som har inspireret mig mest.

Eckhart Tolle, ”Nuets kraft. Nøgle til personlig frigørelse” (Kbh: Borgen 2000)
Den bog, som har udfordret mig mest i 2009 er Eckhart Tolles meget populære bog om nuets kraft. Tolle omtolker her frimodigt kristendommen, så den kan bringes i harmoni med buddhistiske, hinduistiske og i det hele taget nyåndelige forestillinger og praksisser. På en bagvendt måde gjorde bogen det helt tydeligt for mig, hvad kristendom er og ikke er, samtidig med at den udfordrede mig til at overveje vor kristne spirituelle praksis og mangel på samme.

Richard Foster, ”Celebration of Discipline. The Path to Spiritual Growth”
Måske var det derfor (min læsning af Tolle), at jeg fandt en af mine gamle bøger fra 70’erne frem igen, nemlig Foster klassiker om den klassiske kristne spiritualitets discipliner. I en tid, hvor der tales meget om spiritualitet både inden for og uden for kirken, har Foster stadig noget helt centralt at bidrage med.

Martin Modeus, ”Menneskelig gudstjeneste” (Kbh: Forlaget Alfa, 2007)
En gang imellem får læsningen af en bog afgørende betydnig for éns måde at forståe og forholde sig til et bestemt emne. Det skete for mig med læsningen af Modeus’ bog om gudstjenesten. Jeg vil ikke fremover kunne gå til gudstjeneste eller i menighedsrådet eller andre sammenhænge kunne drøfte gudstjenesten uden at indsigterne og perspektiverne fra denne bog vil spille med.

Tom Wright, ”Surprised by Hope” (London: SPCK 2007)
For mange år siden skrev C. S. Lewis bogen ”Surprised by joy” om sit møde med kristendommen. Tom Wrights præsentation af kristendommen sker under fortegnet håb, og det er der kommet en meget spændende bog ud af. Nok den fagbog, som jeg havde størst glæde af at læse i 2009. Et af citaterne fra bogen er, at ” If we want a ’mission-shaped church’, what we need is a hope-shaped mission”. Ved samme lejlighed læste jeg hans mere populære fremstilling af kristendommen i ”Simply Christian”, som er en værdig afløser for C. S. Lewis’ ”Mere Christianity”.

Louise Nelstrop & Martyn Percy (eds.), ”Evaluating Fresh Expressions. Explorations in Emerging Church” (Norwich: Cantebury Press, 2008)
Den  anglikanske kirkes arbejde (sammen med metodistkirken) med udviklingen af missionale menigheds og kirkemodeller, under overskriften ”Fresh Expressions of the Church” er en stor udfordring og inspiration for den danske folkekirke. Derfor har det været spændende at læse en række artikler, der evaluerer og diskutterer og også forholder sig kritisk til de hidtidige erfaringer.

Steven Croft & Ian Mobsby, ”Ancient Faith, Future Mission. Fresh Expressions in the Sacramental Tradtion” (Norwich: Cantebury Press, 2009)

Når kirken skal udvikle ”fresh expressions of the church” har den et skatkammer af ressourcer at trække på i form af kirkens lange tradition for spiritualitet. Som Brian McLaren skriver i en af artiklerne i bogen ”the road to the future goes through the past”. Bogen beskriver en lang række eksempler på, hvordan forskellige menigheder og grupper har arbejdet med en missional spiritualitet.

James Lawrence, ”Growing Leaders. Reflections on leadership, life and Jesus” (Abingdon: The Bible Reading Fellowship, 2004)
I en tid hvor den kontekst, som kirken i Europa skal agere i, forandrer sig radikalt, og hvor den konstantinske kristendhedsmodel af kirken er under afviking, er der stærkt brug for ledelse og lederskab på alle planer i kirken. James Lawrence sammentænker i denne bog teologi, spiritualitet og moderne ledelsesteori og erfaringer sammen og giver et godt bud på, hvordan vi i kirken kan være med til at udvikle kompetente ledere.

Bill Musk, ”The Certainty Trap. Can Christians and Muslims afford the luxury of fundamentalism?” (Pasadena, CA: William Carey Library, 2008)
Fundamentalisme er, som Bill Musk i denne bog gør opmærksom på, ikke kun en fristelse og fare, når det gælder islam. Bill Musk analyserer årsager til og virkninger af fundamentalisme i islam og kristendom og præsenterer nogle af de bevægelser og grupper, hvor fundamentalismen er slået over i voldelig ekstremisme.

Mark Sedgwick, ”Sufism. The Essentials” (Cairo & N. Y: Ther American University in Cairo Press (2005)
Mens der i medierne er mest fokus på den form for islam, for hvem shari’a spiller den afgørende rolle, og på den ekstremistiske islamisme, overses den blødere og mere mystisk orienterede sufi-islam ofte, og det på trods af, at en stor del af verdens muslimer er stærkt præget af sufi-strømninger. I denne korte og let læselige bog, giver Mark Sedgwick en fin introduktion til sufi-spiritualiteten i historien og aktuelt.

Charles Taylor, ”A Secular Age” (Cambridge, MA & London: The Belknap Press of Harvard University Press, 2007)
I 2007 udgav Folkekirke og Religionsmøde bogen ”Karma, koran og kirke. Religiøs mangfoldighed som folkekirkelig udfordring”. Bogen indeholder en undersøgelse af hvordan præster i folkekirken møder den religiøse mangfoldighed. Undersøgelsen viste, at for præsterne var islam kun den tredjestørste udfordring. Den næststørste udfordring var den østlig inspirerede religiøsitet eller nyåndelighed. Men 58 % pegede på sekulariseringen som den største udfordring. Det var baggrunden for, at jeg gav mig i kast med Charles Taylors bog ”A Secular Age”. Jeg må tilstå, at jeg endnu ikke er færdig med at læse – og fordøje – bogens over 800 sider, men det er en guldgrube at grave i for alle, der ønsker at forstå en helt afgørende dimension af den kontekst, vi er kirke i i vesten i dag, og som vi alle er påvirket af.

Christiansfeld, onsdag, den 30. december 2009
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og helt andre emner, besøg min website www.intercultural.dk

Reklamer

,

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: