Albertis pryglelov og VKO's hårde hånd

Forbrydere skal straffes, og om nødvendigt i fængsel. Det kan alle vist være enige om. Og børn skal have omsorg og beskyttelse, og om nødvendigt fjernes fra deres forældre, hvis de ikke evner det. Det kan alle vist også være enige om. Men hvad gør man, hvis børn begår forbrydelser? Siden 1700 tallet  har den kriminelle lavalder i Danmark – med visse undtagelser været 15 år. Dvs. at mennesker på under 15 år betragtes som børn, der ikke kan pådrage sig strafferetligt ansvar, og således fx ikke kan sættes idømmes fængselsstraf. I 1905 fik venstremanden justitsminister Alberti (som siden blev dømt for bedrageri) dog indført den brygtede pryglelov, der bl.a. indebar at den kriminelle lavalder blev nedsat til 14 år. I besluttede Folketinget dog at genindføre en kriminel lavalder på 15 år. Sædvanligvis begrundes den kriminelle lavalder med at børns manglende modenhed. Børn har ikke den samme forståelse for konsekvensen af deres handlinger som voksne har. Dertil kommer, at fængselsstraf kan have en skadelig indflydelse på børns udvikling.

Dagen i morgen bliver en historisk dag, hvor man vil kunne høre det historiske vingesus fra Alberti og prygleloven. Regeringen fremsætter et lovforslag om at nedsætte den kriminelle lavalder til 14 år. Hvorfor bryder regeringen med en meget lang tradition for en human behandling af børn? Er det, fordi der kan konstateres en stærkt stigende kriminalitet blandt de 14-årige? Nej, det er det ikke. Fx er politiet i hele sin bandeindsats kun stødt på én mindreårig, der slap for tiltale fordi han var under 15 år? Er det så, fordi eksperterne er af den opfattelse, at 14-årige nu er så modne, at det er tilrådeligt at kunne straffe dem med fx fængselsstraffe for deres ugerninger? Nej, stort set alle de eksperter, som har udtalt sig i høringsfasen, har kraftig frarådet en nedsættelse af den kriminelle lavalder.

Kunne det så være, fordi det ville indebære en logisk strømlining af diverse lavaldre? Nej, for unge må først køre bil og købe spiritus (forhåbentlig holder de det adskilt), når de er 18 år. De må først købe alkohol, når de bliver 16, og de har først ret til at disponere over deres egne penge, når de bliver 15. Tværtimod at strømline de forskellige lavaldre, vil dette lovforslag føre til absurde tilstande. Den seksuelle lavalder vil fortsat være 15 år, men hvis nu den kriminelle lavalder nedsættes til 14 år, betyder det, at to fjortenårige der har sex med hinanden (og statistikken siger, at det er der mange, der har) vil kunne dømmes for denne forbrydelse. Straffelovens paragraf 222 stk. 1 slår fast, at ”Den, som har samleje med et barn under 15 år, straffes med fængsel indtil 8 år”.

Skulle man ændre på aldersgrænserne, ville det efter min mening være rimeligt, at valgretsalderen kom til at falde sammen med den kriminelle lavalder. Det er dybest set absurd at påstå, at unge på 14 eller 15 år er så modne, at de forventes at kunne overskue konsekvenserne af deres handlinger, så de i princippet kan idømmes op til livsvarigt fængsel for deres handlinger, mens de samme unge ikke skønnes at være modne nok til at vælge de folketingsmedlemmer, som skal vedtage bl.a. de love, som også de unge skal dømmes efter.

Hvorfor fremsætter regeringen så dette forslag i morgen? Den mest nærliggende forklaring er, at Dansk Folkeparti har foreslået at nedsætte den kriminelle lavalder til 12 år. For ikke at miste for mange stemmer til Dansk Folkeparti foreslår regeringen så en beskeden nedsættelse af den kriminelle lavalder med ét år. I befolkningen er der altid frygt for kriminalitet, og på denne måde fremstår også regeringen som handlekraftig og viser, at den med hård hånd slår ned på vold og anden form vor alvorlig kriminalitet.

Når lovforslaget sandsynligvis i løbet af foråret bliver vedtaget (omend kun med et snævert flertal af Venstre og Konservative og Dansk Folkeparti), kan vi måske hente trøst – ikke i, at VKO dermed bidrager til løsning af problemer med ungdomskriminalitet, for det er der intet, der tyder på at loven vil gøre – men  i historien om justitsminister Alberti. Albertis pryglelov, der i 1905 nedsatte den kriminelle lavalder til 14 år, holdt kun i 28 år. Siden 1933 har vi  straffet voksne – også med fængsel, men taget hånd om børn under 15 år, uden at lade os friste til at sende dem i fængsel.

Christiansfeld, onsdag, den 14. april 2010
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og helt andre emner, besøg min website www.intercultural.dk

Reklamer

,

  1. #1 by Mark Pedersen on 15. april 2010 - 19:37

    Det var da utroligt….
    Et indlæg fra MM som IKKE handler om at lefle for islamisme, og som man rent faktisk kan være enig i…

  2. #2 by Mogens S. Mogensen on 15. april 2010 - 20:02

    @Mark Pedersen: Det glæder mig, at vi er enige om spørgsmålet om kriminel lavalder. Din anden udtalelse om, at angiveligt skulle “lefle for islamismen [!]” fortjener en dokumentation. Vh Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: