”Fortæl, hvad I hører og ser” – Kan det ses på os, at vi er kristne?

Da Johannes fra fængslet sendte sine disciple for at spørge Jesus, ”Er du den der, kommer, eller skal vi vente en anden?”, svarede han : ”Gå hen og fortæl Johannes, hvad I hører og ser”.  Og der var virkelig noget at fortælle om: ”Blinde ser … og evangeliet forkyndes for fattige.”

Shane Claiborne, stifter af Simple Life i Philadelphia stillede på en workshop på kirkedagene i Viborg spørgsmålet til de 150 deltagere spørgsmålet, om vi, når mennesker spørger om vi er kristne, kan svare på tilsvarende måde: Hvad ser og hører du? Vi er kaldet til at lade os forvandle af Guds kærlighed, vi er kaldet til at være en modkultur (”counterculture”), der hvor vi lever.

Evangeliet spredtes omkring Jesus gennem fascination, og det gælder stadigvæk i dag. Spørgsmålet er, hvordan vi kan omsætte vor tro i konkrete praksisser og leve i overenstemmelse med korsets og evangeliets logik? Som Claiborne sagde, ”Let’s give them something to talk about!”

Claibornes først råd var, at vi skulle lade være med at flygte fra de lidende og fattige, men i stedet rykker nærmere hen til dem. Vi er omgivet af mure eller har selv bygget mure op omkring os, der hindrer os i at se – for slet ikke at tale om at relatere – til lidende og fattige mennesker i vor verden.

Omsorg for skaberværket er en anden udfordring. Erfaringen viser, at det næsten altid er de fattigste, som rammes hårdest af de økologiske problemer.

Som kristne må vi stille os i vejen for alt det, der vil ødelægge menneskers liv: fattigdom, abort, vold, militarisme, dødsstraf osv.

Det kan vi ikke gøre alene, men må danne fællesskaber, hvor vi lærer sammen at bære hinandens byrder. Vi må skabe et kritisk masse, der gør det muligt for os at bære vort nabolags byrder.

Claiborne satte helt åbenbart mange tanker i gang hos tilhørerne, som var meget ivrige efter at stille spørgsmål og diskutere med ham. I mine tankere rumsterede Jesu svar til Johannes Døberens disciple, ”Fortæl Johannes, hvad I hører og ser.” Mon ikke jeg skulle købe hans bog ”Den uimodståelige revolution. Veje til et anderledes liv” (Boedal 2008) for at tænke videre over det spørgsmål?

På Danske Kirkedage i Viborg, fredag, den 14. maj 2010
Mogens S. Mogensen

Reklamer

  1. #1 by Thomas on 14. maj 2010 - 19:29

    Det er en vældig fin og dejligt provokerende bog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: