Søstjernen og edderkoppen – alternative organisationsformer

Hvad har Apache, Napster, Wikipedia, al-Qaida og Anonyme Alkoholikere til fælles? De repræsenterer alle en åben decentraliseret organisationsform uden ledelseshieraki.

I bogen ”The Starfish and the Spider” (Portfolio 2006) hævder Ori Brafman og Rod A. Beckstrom på basis af mange års forskning, at alle organisationer falder i to kategorier, den ene symboliseret af søstjernen, den anden symboliseret af edderkoppen. Når man kapper hovedet af en edderkop, dør den, men uanset hvilken del, man skærer af en søstjerne, så regenererer den denne del og den afskårne del kan endog vokse sig til en hel ny søstjerne.

Centraliserede og hierarkisk ledede organisationer er et velkendt fænomen i den moderne vestlige verden, men hvad er det der karakteriserer søstjerne-organisationerne? I bogen peges der på, at denne organisationsform så at sige går på fem ben.

1.    Den grundlæggende enhed i sådanne organisationer er mange små uafhængige decentrale cirkler, der er fleksible enheder. Der er ikke en række regler, som der sættes magt bag, men der udvikles interne normer.

2.    I sådanne åbne organisationer kan der altid identificeres personer, som har fungeret som katalysatorer for dannelsen af frie cirkler. Denne type personer indtager ikke en central lederrolle som fx CEO, men giver deltagerne i cirklerne deres frihed og opleves i stedet som en slags inspiratorer for alle andre.

3.    Det, der binder en sådan åben decentral organisation sammen er ikke bare et behov for at opleve fællesskab, men en fælles meningsfuld ideologi. I Anonyme Alkoholikere fx, den ide, at alkoholikere han hjælpe hinanden ud af afhængigheden.

4.    De fleste sådanne åbne organisationer bygger videre på eksisterende platforme eller relationer. Fx blev Napster i sin deling af musik muliggjort af det i forvejen etablerede internet.

5.    Personer, der fungerer som katalysatorer er oftest karismatiske personer, som kan inspirere folk og bringe dem sammen, men for at sådanne åbne organisationer kan lykkes har der næsten altid været en person, som har allieret sig med ”katalysatoren”, og som  har haft evnerne og energien til at promovere sagen vidt og bredt.

Den afgørende figur i en åben organisation er helt afgjort katalysatoren, men hans eller hendes rolle er en helt anden end den, som traditionelle ledere af organsationer spiller. I bogen beskrives katalysatorens vigtigste redskaber som.:

•    En oprigtig interesse i andre mennesker.

•    Løse forbindelser til en lang række mennesker. Altså ikke dybe relationer med få, men mere overfladiske relationer med mange.

•    ”Mapping”: katalysatoren forsøger at finde ud af, hvordan de mennesker han eller hun møder passer ind i deres netværk.

•    Et ønske om at hjælpe andre er det brændstof, som driver dem til at networke.

•    Katalysatorer er drevet af en passion for det, som han eller hun tror på (ideologien).

•    Møder folk der hvor de er. Mennesker følger ikke en katalysator fordi man er nødt til det, men fordi han eller hun forstår dem. Dermed kan en katalysator inspirere uden at være manipulerende.

•    Emotionel intelligens: Katalysatorer leder ud fra en emotionel intelligens og væver emotionelle relationer ind i netværket.

•    Tillid: katalysatoren kan ikke kontrollere denne flade organisation, men må bygge på tillid til deltagerne.

•    Inspiration: Katalysatoren inspirerer andre til at arbejde frem mod et mål, som sjældent involverer personlig fortjeneste.

•    Tolerance for tvetydighed (”ambiguity”). I decentrale organisationer er det nødvendigt at kunne leve med en høj grad af mangel på tydelig struktur, som imidlertid er en vigtig grobund for kreativitet.

•    Trække sig tilbage. Hvis ikke katalysatoren trækker sig tilbage, kan han eller hun komme til at blokere for den videre udvikling.

Mens jeg læse i denne bog, hvis undertitel er ”The Unstoppable Power of Leaderless Orgnizations” om alle de åbne decentrale og fleksible organisationer uden en hierarkisk ledelsesstruktur, kom jeg til at tænke på, om kirken som organisation bedst kan sammenlignes med en edderkop eller med en søstjerne?

Christiansfeld, søndag, den 30. maj 2010
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og helt andre emner, besøg min website, www.intercultural.dk.

Reklamer

  1. #1 by alex on 15. marts 2012 - 02:55

    interessant måde at se på det

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: