Racisme i Danmark?

Det var onsdag, den 7. juli. De fleste af os var gået på sommerferie og var nok mere optaget af vejrudsigten eller af Tour de France end af nyheden om, at en gruppe mennesker var blevet udvist af Danmark.

Men sagen var altså, at 23 EU borgere var blevet administrativt udvist af Danmark i 2 år. Vi er efterhånden vant til udvisning af asylansøgere fra Afrika og Asien, men hvilke forbrydelser mon disse EU borgere havde begået, siden de i samlet flok skulle udvises? Deres forbrydelse, som de dog ikke var blevet dømt for ved nogen domstol, var, at de ulovligt havde levet i telte på Amager Fælled og i et nedlagt posthus.

Der var ikke tale om en overreaktion i sommervarmen fra politiets side, men udvisningen skete efter krav fra Københavns overborgmester Frank Jensen og justitsminister Lars Barfoed. Ved en politiaktion var 23 rumænere blevet anholdt, som straks skulle sudvies. Efter eget udsagn ernærede de sig ved at samle flasker og skrald, mens politiet havde dem mistænkt for at ernære sig ved kriminalitet (se fx Politiken 7. Juli)

Hvorfor var det netop disse 23 rumænere, som skulle udvises, og ikke andre hjemløse EU borgere, som overnatter på steder, som de ikke har lov til at overnatte? Den eneste forklaring som politi og politikere har givet er, at alle medlemmerne af denne gruppe på 23 rumænske EU borgere alle var romaer, tidligere kaldet sigøjnere.

Midt i sommervarmen lagde svenskerne mærke til, hvad der foregik i deres broderland. En lederartikel i et stort svensk dagblad, en ambassadør og flere politikere i Sverige anklager Danmark for, at udvisningen af de 12 romaer er udtryk for racisme, hvilket justitsminister Lars Barfoed i aftenens TV-avis harmdirrende afviser, ligesom alle politiske partier bortset fra Det Radikale Venstre og Enhedslisten, tilsyneladende bakker udvisningen op.

At beskylde os danskere for at være racister eller for udføre racistiske handlinger helt ude i hampen. Om nogen i denne verden, så er vi danskere oplyste, moderne og demokratiske mennesker, der naturligvis ikke er racister. Racisme er kun noget, som vi kender fra andre lande og andre tider, som fx amerikanernes behandling af sorte i tidligere tider, tyske nazisters forfølgelse af jøder og apartheid i Sydafrika. Var det ikke netop Danmark, som var på barrikaderne i kampen mod racisme i disse tilfælde?

Måske ville svenskerne minde os danskere om, at racisme omfatter alle former for forskelsbehandling af folk på basis af deres afstamning eller hudfarve, og hævde, at udvisningen af disse rumænske EU-borgere var et udtryk for racisme, fordi de tilsyneladende blev udvist, netop fordi de var romaer. Justitsministeren spurgte i TV-avisen, hvorfor svenskerne skulle blande sig i vore interne forhold, og andre politikere ville sikkert tilføje, at svenskerne er så ”politisk korrekte” og bange for at tale åbent om og gøre noget effektivt ved de problemer, som romaerne udgør.

Det var jo bare en flok romaer, der ikke havde noget at gøre i Danmark, som blev udvist. Og så kan vi igen koncentrere os om vejrudsigten og næste etape af Tour de France.

Christiansfeld, fredag den 23. juli 2010
Mogens S. Mogensen

Reklamer

 1. #1 by André Rønlov on 2. august 2010 - 10:07

  Racisme eller angst?

  Der er ikke noget rigtigt kød på dit indlæg, men en kommentar skal du have, fordi der gemmer sig nogle almene menneskelige blokeringer i dine betragtninger:
  For det første: Det er en naturlig menneskelig reaktion at se andre mennesker an, der adskiller sig fra os selv.
  Derimod er det unaturligt at afvise eller udvise, blot fordi de er anderledes.
  Hvis den udvisning, du taler om, udelukkende hviler på, at de var romaer, er det ikke en beslutning taget af almindeligt intelligente mennesker.

  Vi skal ikke blande os i, hvad mennesker tror på. Kun i deres adfærd kan vi sætte hælen i. Og det har man åbenbart gjort her.

  Tro har vi alle. Nogen en kristen, andre en muslimsk, andre er ateister og tror på ingenting, siger de. Det er mit indtryk, at de fleste ateister tror, på evolutionen. Formentlig fordi den bygger på væsentlige sandsynligheder.

  N år tro er dette fundamentale behov, skyldes det, at tro giver mening og tryghed. Stumperne samles i en eller anden form for udefinerbar helhed.

  Det er nu ikke så dadelværdigt at svenskerne blander sig i vores udvisningspolitik. Det får nogen, som ellers var faldet i søvn, op af lænestolen og til tasterne. Deriblandt mig.

  André Rønlov

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 2. august 2010 - 14:47

  @André Rønlov: “Derimod er det unaturligt at afvise eller udvise, blot fordi de er anderledes. Hvis den udvisning, du taler om, udelukkende hviler på, at de var romaer, er det ikke en beslutning taget af almindeligt intelligente mennesker.” Her peger du netop på problemets kerne, som jeg i mit “kødløse” indlæg gør opmærksom på. Det er muligt, at disse EU borgere har gjort noget ulovligt, måske endda sandsynligt, men de er hverken blevet dømt eller sigtet for noget som helst. Politiet har blot gjort opmærksom på, at de har camperet på et ulovligt sted. Bliver disse EU borgere behandlet sådan, fordi de er romaer, så har vi et problem, et problem, som svenskerne tillader sig at gøre os opmærksomme på.
  Vh Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: