Lene, Helle, Inger og demokratiet

En af de helt store politiske sager denne sommer har været spørgsmålet om udenrigsminister Lene Espersens deltagelse i internationale møder, eller mangel på samme. En anden af de helt store politiske sager har været, om oppositionens spidskandidat til statsministerembedet, Heller Torning-Smidt, og hendes mand har betalt den skat, de skulle, og i den forbindelse om de har afgivet urigtige oplysninger til Skat.

Det er selvfølgelig problematisk, hvis statsministeren har en medarbejder i regeringen, som måske ikke passer sit arbejde godt nok. Det er muligt, at der her er basis for en alvorlig MUS samtale, og det er også muligt, at det blot er en heksejagt. I sidste instans må udenrigsministerens eget parti og vælgerne afgøre hendes politiske fremtid.

Det er selvfølgelig også problematisk, hvis oppositionslederen fifler med sin skattebetaling. Men på dette område har vi heldigvis et skattevæsen – og et retsvæsen – som kan afgøre, om der er sket fejl eller lige frem noget ulovligt, eller der også her blot er tale om en heksejagt. Bliver hun dømt, må Folketinget afgøre, om hun stadig er værdig til at sidde i tinget, og i sidste instans må hendes eget parti og vælgerne afgøre hendes politiske fremtid.

I ingen af disse to tilfælde er der imidlertid tale om, at vort demokratiske system er truet. Det samme kan man imidlertid ikke på forhånd sige, når det gælder den sag, som netop er kommet frem angående beskæftigelsesminister Inger Støjbergs embedsførelse i forbindelse med behandling af  ”Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og forskellige andre love”  (se fx Informations artikel 16. aug.). Her blev der givet Arbejdsmarkedsstyrelsen under Beskæftigelsesministeriet at indhente cpr-oplysninger om unge ledige, så der kunne ske en samkøring af disse cpr-oplysninger med eksisterende data. Datatilsynet var blevet hørt og havde betænkeligheder og der havde endda efterfølgende været afholdt et møde med Datatilsynet, men Datatilsynets høringssvar blev ikke videregivet til Arbejdsmarkedsudvalget.

Det er demokratisk set meget alvorligt, når den ansvarlige minister (eller vedkommendes ministerium) forholder lovgiverne vigtige oplysninger. Om der er tale om en meget alvorlig sjuskefejl, eller vi her står over for et eklatant magtmisbrug fra en minister i en regering, der har et ”beskyttende” flertal bag sig, er vanskeligt at afgøre. Hvis ministeren og hendes embedsmænd helt bevidst har forholdt folketingets arbejdsmarkedsudvalg Datatilsynets høringssvar, så er Inger Støjbjergs sag meget alvorlige end Lene Espersens og Helle Thorning-Smidts sager. Det er langt fra sikkert at Inger Støjbergs sag i givet fald vil få så store politiske konsekvenser – fx ved det kommende folketingsvalg – som Lene Espersens og Helle Thorning-Smidts sager, men Inger Støjbergs sag er decideret farlig for det demokratiske system, hvis ikke den type udemokratisk adfærd straks standses.

Christiansfeld, onsdag, den 18. august 2010
Mogens S. Mogensen

Reklamer

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: