Stor hollandsk interesse for Danmark

Som dansker sætter jeg pris på, at folk i andre dele af verden interesserer sig for Danmark. Derfor er det meget nedslående, når man møder en amerikaner, der skam udmærket kender Danmark, for han har lige været i Danmarks hovedstad Stockholm. Omvendt varmer det mit hjerte, når jeg hører kinesere udtrykke deres glæde over H. C. Andersens eventyr, eller møder en italiener, som sætter Søren Kierkegaard meget højt. Nok er vi et af verdens mindste nationer, men vi har bestemt meget at være stolte af i en global sammenhæng – når vi selv skal sige det, og det kan en gang imellem være nødvendigt.

De sidste tre dage har jeg her i Holland adskillige gange mødt en stor interesse for Danmark, som jeg ikke var forberedt på. Det handlede hverken om H. C. Andersen og Søren Kierkegaard – og heller ikke om Tivoli, men om vort politiske system. Første gang var jeg lige ved at bryde ud i sang med Grundtvig: Langt højere bjerge så vide på jord man har, end hvor bjerg kun er bakke.” Jo, vi har bestemt grund til at være stolte af, at vi med vor velfærdsstat er kommet langt med at realisere det, som vi har sunget  om i snart 200 år: ” Og da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt.”

Men det var hverken Grundtvig eller velfærdsstaten de var interesserede i. Lige siden anden verdenskrig har hollænderne næsten altid haft en flertalsregering, men efter sidste valg, tyder alt på, at de får en mindretalsregering. Og jo, det kender vi meget til i Danmark, det hører til undtagelsen, at vi har en flertalsregering, og jeg kunne forvisse dem om, at det ikke behøvede at betyde jordens undergang.

Det kunne de godt forstå, men deres interesse samledes sig om, hvordan den danske borgerlige mindretalsregering skaffede sig sit flertal. Det kunne jeg hurtigt forklare dem. Den danske liberal-konservative regeringer må betale for at få Dansk Folkepartis stemmer, og – for at (mis)bruge en (i øvrigt virkelig flot) salmetekst – ”Det er altid samme pris”.  Øverst på Dansk Folkepartis regning står altid stramninger af reglerne omkring immigration og integration – rettet mod muslimerne. Jamen, kan man da blive ved med at stramme? Ja, sådan har det været i nu omkring ni år i Danmark, med Dansk Folkepartis politiske kreativitet er det skruen uden ende.

Her i Holland har de ikke nogen Pia Kjærsgaard og heller ikke noget Hollandsk Folkeparti, men de har Gert Wilders og hans Frihedsparti, som en kommende borgerlig regering sandsynligvis bliver afhængig af for at få flertal i parlamentet. Wilders går ind for, at Koranen skal forbydes, at kvinder, der bærer slør skal betale en særlig skat, at immigrationen fra muslimske lande skal stoppes, og at byggeri af moskeer skal forbydes. Wilders har en fortid som forsikringsagent og som politiker vil han forsikre hollænderne om, at han – skønt ateist –  vil forsvare landets jødisk-kristne værdier.

Sjældent har jeg oplevet at nogen har været så interesseret dansk politik som her i Holland. Hvilke konsekvenser det har haft, at en mindretalsregering har været afhængig af støtte fra et parti som Dansk Folkeparti, spørger de. I Holland har denne situation skabt en intens debat i det kristendemokratiske parti at skulle gøre sig afhængig af Wilders; hvordan er det i Danmark? Og jeg  tænker: Kan man sige, at Danmark – i forhold til Holland og måske andre lande – er blevet et foregangsland? Under alle omstændigheder er den hollandske interesse for Danmark til at tage at føle på.

Utrecht, torsdag den 26. August
2010
Mogens S. Mogensen

Reklamer

 1. #1 by niels anton dam on 26. august 2010 - 21:58

  hej mogens
  det er intereessant at læse, ja der er nok mange lighedspunktr,
  jeg har lige været på besøg en hollænder, hun er 82 år og har været i danmark i mange år, men tænker stadigt på -hollandsk- somme tider.
  tror du hønsene klarer sig uden dig??

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 26. august 2010 - 22:22

  @Niels Anton Dam: Mon ikke både de 16 mio holl-ænder og mine fire høns klarer sig uden mig 🙂
  Vh Mogens

 3. #3 by keh on 28. august 2010 - 08:54

  Kære Mogens!
  Gælder dit besøg også et indtryk af, hvad den store muslimske indvandring betyder for Holland? Socialt og kulturelt? – og økonomisk?
  Ayaan Hirsi Ali kunne ikke blive i Holland, skønt hun holder meget af landet, og omtaler dets kultur bemærkelsesværdigt positivt. Men hun havde blik for, at frygten for at gå op mod indvandreres kultur, tradition – og religion lod indvandrerkvinder i stikken.
  Du synes næppe at Danmark er et foregangsland i forhold til DFs indflydelse. Hvad er et foregangsland i forhold til at integrere muslimer i en demokratisk kultur??

 4. #4 by Mogens S. Mogensen on 28. august 2010 - 19:23

  @Karen E. H.: På mit korte besøg kunne jeg ikke danne mig et egentligt indtryk af, hvad den muslimske indvandring havde betydet for samfundet, og om Holland er et foregangsland mht. at integrere muslimer i et demokratisk samfund.
  Vh Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: