Are WikiLeaks Wicked Leaks?

I nat er WikiLeaks begyndt at lække flere hundrede tusinde fortrolige dokumenter fra det internationale diplomati. Det er ikke første gang WikiLeaks rydder avisernes forsider med deres afsløringer. Siden WikiLeaks blev etableret som database på internettet i 2006 har den gjort mere en 1,2 millioner ellers ikke tilgængelige dokumenter, leveret af anonyme kilder.

Reaktionerne fra de politiske magthavere over hele verden har været forudsigelige. Det er blevet kaldt for noget svineri. WikiLeak er blevet beskyldt for at bringe enkeltpersoners og staters sikkerhed i fare. WikiLeaks er blevet udsat for hacker-angreb og trusler. Man kunne forholde sig til WikiLeaks læk af hemmelige dokumenter ud fra en juridisk synsvinkel, og her er der sikkert ikke nogen tvivl om, at denne form for læk repræsenterer brud på en lang række love, både mht. hvordan oplysningerne er blevet skaffet til veje og mht. offentliggørelsen af dem.

Men man kunne også anskue WikiLeaks aktiviteter i lyset af udviklingen i magtforholdet mellem stat og individ. Den moderne teknologi, inklusive internettet, er blevet brugt af statsmagten i alle lande til at skaffe sig flere og flere oplysninger om borgerne. Især efter 9-11 har en lang række såkaldte terrorlove givet statsmagten både i Danmark og i en lang række andre lande langt større frihed til at indsamle oplysninger om borgerne, således at grænserne for privatlivets fred er blevet flyttet betydeligt. Det er således også umuligt i dag at færdes i det offentlige rum uden talrige gange at blive filmet af ofte skjulte kameraer.  Viden er magt, og den langt større viden om borgerne og deres private forhold indebærer en langt større magt fra statsmagtens side over borgerne. Det er et stort problem i sig selv, og det er også et problem, at vi som private borgere ikke nødvendigvis ved, hvad statsmagten ved om os, og vi ved heller ikke, hvordan denne viden bliver brugt – og evt. brugt mod os.

Trods al tale om demokrati og frihedsrettigheder i Danmark og andre vestlige demokratiske lande, tyder det på, at statsmagten repræsenteret ved politiske magthavere bruger den moderne teknologi til at skaffe sig større magt over befolkningen. Det sker også gennem forsøg på en øget politisk kontrol med medierne, det grelleste eksempel er her Italien. Det skulle imidlertid nødigt gå sådan, at demokratiet reduceres til retten til at bestemme, hvilke politiske magthavere der skal udøve mere og mere total magt over befolkningen.

WikiLeaks kan anskues som et af flere tiltag fra borgernes side til at bruge den moderne teknologi inklusive internettet til give borgerne større viden om magthaverne og deres handlinger. Jo mere viden borgerne får om statsmagten og de politiske magthavere, jo mere magt tager borgerne tilbage fra staten.  Jo mere fri adgang borgerne får til at give udtryk for deres meninger, fx gennem blogs, og jo mere borgere får mulighed for at organisere sig via internettet, jo mere modvirkes den voksende statsmagt og jo mere tippes magtbalancen mellem stat og individ over til individets side.

”Are WikiLeaks Wicked Leaks?” Ja, måske, men det er muligt, at vi nu er vidne til begyndelsen på en magtkamp mellem stat og individ, hvor der på begge side bruges metoder, som er dybt problematiske.

Christiansfeld, mandag, den 29. november 2010
Mogens S. Mogensen

Reklamer

,

 1. #1 by Kristen Skriver Frandsen on 30. november 2010 - 09:31

  Godt at tage emnet op. I en sådan kamp er spørgsmålet om man kan lave en hel parallel “problematisering” af midler og metoder. Der er forskel på system, som har magten, og individ, der har … hvad? Muligheden for at skabe sig tosset, hvis systemet misbruger magt. ITs globale og vanskeligt styrebare karakter har givet individet nye muligheder, men sikre er de ikke. Diktaturer kan stadig delvis styre internettes output lokalt. Og meget sete og brugte informationsplatforme kan af politiske grunde nægte brokkehoveder adgang. Jeg tror vi skal være grundlæggende glade for at WikiLeaks og lignende fænomener baner sig vej. Men sandhedens interesse også erkende at der kan handles ondt og forkert ad disse veje – og så kritisere det – konkret. I de blogs vi har adgang til 😉 Systemet skal nok gøre sit.

 2. #2 by bent on 1. december 2010 - 15:09

  Hvordan er det “problematisk” at sandheden kommer på bordet?

  Hvis man lever efter devisen “man har ikke noget at frygte, hvis man ikke har noget at skjule”, som jo er mantraet i vores DDR-lignenede overvågningssamfund, så skal det katme også gælde den anden vej. Det er jo ikke borgerne, der er til for statens skyld..

 3. #3 by Mogens S. Mogensen on 1. december 2010 - 22:27

  @Det er de metoder, som hhv. staten og “lækkende borger” for at fremskaffe fortrolige/private oplysninger som kan være problematiske: der kan være tale om brud på love, grundloven, menneskerettigheder, frihedsrettigher osv.
  Venlig hilsen
  Mogens

 4. #4 by bent on 3. december 2010 - 16:38

  ja, det er vel “problematisk” på samme måde, som det er “problematisk” at man skjuler flygtninge, der ellers ville være blevet dræbt ved udvisning til hjemlandet..

  der var engang en mand, der sagde noget i retning af at “loven er til for menneskets skyld, ikke omvendt”, dvs et evt brud af loven er kun “problematisk” for så vidt som bruddet skader andre mennesker.

  det samme gør sig gældende i denne sag.

 5. #5 by Mogens S. Mogensen on 3. december 2010 - 16:41

  @Bent: Jeg siger netop ikke ondt/forkert men problematisk – af lignende grunde, som du anfører.
  Venlig hilsen
  Mogens

 6. #6 by keh on 8. december 2010 - 17:30

  Denne krig på “offentliggørelse” er vist først lige begyndt!
  Noget tyder på at Wikileaks’ ejer og igangsætter er lokket i en fælde i Sverige, som vil medføre en retssag, hvor hans egne helt private hemmeligheder vil blive “lækket” til offentligheden!
  Ja, metoderne er dybt problematiske!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: