De sociale medier – demokrati eller diktatur?

Internettet og de sociale medier blev brugt flittigt under demonstrationerne mod det iranske præstestyre i 2009 og 2010 og igen under Jasmin-revolutionen i Tunesien i de seneste uger. Derfor kan det siges at være logisk at præsident Mubarak den 26. Januar besluttede at blokere de sociale medier som fx Facebook og Twitter.  Kun omkring 1 mio af Egyptens 80 mio indbyggere har egen computer, men en fjerdedel af egypterne har via internetcaféer o.l. adgang til nettet. Endnu flere, næsten en tredjedel af befolkningen har imidlertid har mobiltelefoner, og også mobilnettet  blev derfor lukket, for at forhindre de systemkritiske demonstranter i at organisere sig.

Det har i de senere år været flittigt diskutere om udbredelsen den moderne digitale teknologi, internettet med dens sociale medier, og mobiltelefonerne ville indebære eller danne basis for en demokratisk udvikling. De seneste års udvikling kunne bl.a. i Iran, Tunesien og Egypten kunne tyde på det, og Mubarak har åbenbart troet på at en lukning af de sociale medier og mobilnettet var nødvendigt for dæmme op for at stikke en kæp i hjulet for de systemkritiske demonstrationer. Argumenterne for at nette fremmer en demokratisk udvikling er bl.a. flg.:

•    Internettet faciliterer politisk participatorisk handling, og gør det letter at mobilisere borgere til fordel for en sag uden at skulle være en del af traditionelle politiske foreninger
•    Internettet giver lettere adgang til demokratisk vigtige informationer, også for borgere som ikke har haft adgang til en lang uddannelse.
•    Internettet fremmer muligheden for dialog, både mellem borgerne indbyrdes og mellem borgere og politikere og myndigheder.

De digitale træer vokser imidlertid ikke – demokratisk set – ind i himlen, men slår samtidig rod i helvede. Unge systemkritikere har i deres brug af den moderne teknologi haft et forspring for systemets vogtere i mange lande. Den unge forsker, Evgeny Morozov, der er født i Hviderusland men nu er bosat i USA, beskriver i bogen ”The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom” (2011), hvordan undertrykkende regimer har lært at bruge internettet og de sociale medier til netop at styrke undertrykkelsen af systemkritiske borgere. Regimerne i Minsk, Moskva, Teheran og Beijing har på meget kort tid lært at bruge internet-redskaber til deres egne antidemokratiske formål.

Overfor ”cyberutopians”, som mener at internettet uundgåeligt vil fremme demokratiet, peger han på et fænomen, som han kalder ”spinternet”. I Kina er tusinder af kommentatorer blevet trænet i at skrive pro-regerings-kommentarer for at flytte debatten væk fra kritk af det kommunistiske parti. Og også mange andre regeringer har lært at overføre deres spin-aktiviteter og således gøre internettet til et ”spinternet”.  Det er den bløde måde at bruge nettet til at styrke et undertrykkende regime, men der findes også langt hårdere og alvorligere metoder.

Hvis ikke systemkritikere i deres kamp for demokrati i lande  præget af undertrykkelse er ekstremt forsigtige i deres brug af websites, twitter og facebook, gør denne moderne digitale teknologi det meget let for magthaverne at indsamle oplysninger om regimets modstandere. Ved blot at surfe på nettet kan en medarbejder i sikkerhedspolitiet sidde på sin flade foran computeren holde øje med systemkritikerne – og efterfølgende gå ud og arrestere dem. I værste fald giver den moderne digitale teknologi magthavere en mulighed for en hidtil ukendt grad af overvågning af borgerne.

Som alle andre medier kan internettet og de sociale medier bruges af borgerne til at fremme menneskerettigheder og demokrati, men Facebook og Twitter kan også af magthavere bruges til at fremme undertrykkelsen borgerne og til indførelse af et totalitært samfundssystem.

Christiansfeld, lørdag, den 29. november 2011
Mogens S. Mogensen

Reklamer

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: