Indre Mission, frimenighederne og folkekirkens fremtid

Det er en kirkehistorisk betydningsfuld beslutning, som Indre Missions hovedbestyrelse netop har truffet, idet den nu siger god for etableringen af lutherske frimenigheder i tilknytning til Indre Mission. Da den missionske vækkelse første gang organiserede sig i 1853 var det karakteristisk nok under navnet ”Foreningen for den Indre Mission”. I år er det netop 150 år siden, at foreningen skiftede navn til “Kirkelig Forening for den Indre Mission i Danmark” og derigennem så tydeligt som muligt markerede, at det i modsætning til andre af tidens vækkelsesbevægelser var en bevægelse inden for folkekirken. Uden at bryde med folkekirken løsner Indre Mission derigennem sine bånd til folkekirken.

Den dybereliggende årsag synes at være, unge IM’eres utilfredshed med en række forhold i folkekirken og et ønske om, at skabe en større og friere sammenhæng i deres kirkelige liv. Den gamle ellipsemodel, hvor man gik i kirke i sognekirken om søndagen og på hverdagene engagerede sig i missionshusets aktiviteter er for mange ikke længere tilfredsstillende. Når en åbenbart voksende gruppe unge IM’ere ikke vil lade sig nøje med at samle deres kirkelige engagement omkring en valgmenighed, som der også var accept af fra IMs hovedbestyrelse før den seneste beslutning, hænger sikkert sammen med den aktuelle strid om folkekirkens forhold til registreret partnerskab. Netop dette spørgsmål synes at være den udløsende faktor, der har skubbet afgørende til udviklingen og ført til, at IMs hovedbestyrelse har truffet ovennævnte beslutning.

I et lidt længere og bredere kirkelig perspektiv er IMs beslutning imidlertid ikke så radikal. Faktisk bringer IM sig hermed på linje med en række andre (vækkelses)bevægelser i og omkring folkekirken. Næsten helt fra begyndelsen har den grundtvigske bevægelse både givet sig udslag i et grundtvigsk engagement i sognemenighederne (ikke bare i kirkebygningen men ofte også i forsamlingshuse) og i etableringen af valgmenigheder OG frimenigheder. Ja, den folkekirkelige frihedslovgivning, der etablerede en række sikkerhedsventiler i den folkekirkelige ordning (bl.a. valgmenighedsordningen) blev netop til som respons på den grundtvigske bevægelses krav.

Luthersk Missions tilhængere har i mange år udfoldet deres kirkelige engagement inden for den traditionelle ellipsestruktur i folkekirken, men har presset modellen til det yderes ved at afholde en slags gudstjenester i deres missionshuse. På det seneste er LM-tilhængere også begyndt at etablere lutherske valg- og frimenigheder – med LM-hovedbestyrelsens accept.

Den yngste folkekirkelige vækkelsesbevægelse er den karismatiske bevægelse, der i dag er organiseret i Dansk Oase. Strukturelt følger karismatikerne samme kirkelige mønster som grundtvigianerne, indremissionsfolkene og LM’erne, nemlig at nogle lægger deres engagement i sognemenigheden (kombineret med stævner og kredse) , andre etablerer lutherske valgmenigheder, og andre igen lutherske frimenigheder.

Over folkekirkens snart 162 årige levetid har vi altså oplevet en voksende strukturel fragmentering af kirkelivet, og Indre Missions nylige beslutning er blot det seneste bidrag til denne udvikling. Samtidig sker der i denne postmoderne tid præget af aftraditionalisering og individualisering også en teologisk differentiering inden for folkekirken. Hvor disse udviklingstendenser i de kommende år vil føre luthersk kristendom og folkekirke hen, bliver det meget spændende at se. Men ingen af os er bare observatører, vi er alle aktører, der hver på vores sted og måde er med til at forme fremtiden.

Aarhus, onsdag, den 2. februar 2011
Mogens S. Mogensen

Reklamer

  1. #1 by Monex on 3. februar 2011 - 23:43

    Formand Christian Poulsen udtaler Vi vil gerne kaempe for folkekirken og vores plads i den .Det er nye toner! Det er ellers ikke laenge siden de truede med at melde sig ud Indre Mission overvejer skilsmisse fra Folkekirken Jyllandsposten m.fl.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: