Hen hvor peberet gror!

Hvis jeg  i debatten på denne blog har trådt nogen over tæerne eller stødt nogen på manchetterne, så kunne det tænkes, at vedkommende i sit stille sind havde ønsket mig hen, hvor peberet gror. I det tilfælde kan jeg glæde vedkommende med, at hans eller hendes hede ønske er gået i opfyldelse. Jeg er kommet hen, hvor peberet gror, nemlig til Indien.

Lige nu sidder jeg på en restaurant i Kerala og kigger ud over Det Arabiske Hav, måske netop der, hvor nogle inderne sad, den gang  Vasco da Gama i 1498 fik øje på dem, efter at han omsider havde fundet søvejen til Indien syd om Afrika og Kap det Gode Håb. Det var også her i Cochin, at han endte sine dage og blev begravet i Sankt Frans-kirken, den første kirke som europæerne i 1506 byggede i Asien. Skal man være helt ærlig så var det nok ikke først og fremmest ønsket om at dele kristendommen med inderne, der drev ham ud på verdenshavene, som netop ønsket om – at komme hen hvor peberet gror.

Nu var det for resten nok heller ikke Vasco da Gama, der bragte kristendommen til Indien. Ifølge traditionen var det Jesu egen apostel Thomas, der for snart 2000 år siden grundlagde kirken i Indien. I dag udgør de kristne i Indien kun 4% af Indiens befolkning, og det er jo ikke ret mange. Og dog, når der er ca. 1,1 mia indere, så bliver det alligevel til ca. 44 mio kristne, og det er trods alt dobbelt så mange kristne som i hele Norden. Måske var det i Kerala-området tvivleren Thomas begyndte at dele sin tro med inderne, i hvert fald er det netop delstaten Kerala, som har flest kristne indbyggere (ca. 19%)

Kommunismen er ofte blevet set som en af kristendommens værste fjender, men det er paradoksalt nok vælgerne i den mest kristne deltstat, Kerala, som i 1957 på demokratisk vis gav magten til en kommunistisk regering. Det er vel første gang, at kommunisterne er kommet til magten ved et demokratisk valg. Det hører også med til historien, at kommunisterne er blevet genvalgt mange gange og den dag i dag stadig har del i regeringsmagten.

Jeg kan ikke lade være med at sende en tanke til Ole Sohn, der i denne tid bliver ålet for at have været formand for Danmarks Kommunistiske Parti. Ganske vist var Ole Sohn og DKP ikke i nærheden af at få flertal i folketinget, så vi ved ikke, hvilket samfund der ville være kommet ud af et kommunistisk styre i Danmark. Men mange borgerlige politikere slår i dag syv kors for sig ved tanken om efter et valg at få Ole Sohn som finansminister og derfor ville ønske ham hen, hvor peberet gror. Jeg tror, at det ville være til opmuntring for den tidligere DKP’er at komme herhen, hvor peberet gror, og se, hvordan kommunisterne her i Kerala har forvaltet deres politiske magt.

Sådan som jeg oplever Kerala, så er det et fredeligt samfund, hvor mange forskellige religioner får lov til at udfolde sig frit side om side. Vejret er godt, og maden er god. Uddannelsesniveauet er højt, og de sociale forskelle er ikke så store her, som andre steder i Indien. Men, men, men …. Jeg vil advare eventuelle læsere om at tage oplysningerne i dette blogindlæg med et gran salt. Spørgsmålet er nemlig, om jeg overhovedet har forstået noget som helst her, for det sprog folk taler i Kerala er malebarisk. Alligevel er mit subjektive indtryk så positivt, at jeg uden blusel vil ønske alle min meget gode venner og de evt. enkelte knapt så gode venner her på bloggen hen hvor peberet gror. Det vil I ikke fortryde!

”Fort House”, Fort Cochin, Indien, lørdag, den 12. februar 2011
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og helt andre emner, besøg min website www.intercultural.dk

Reklamer

,

  1. #1 by Hollie Montgomery on 18. februar 2011 - 05:22

    ….Her hvor peberet gror 2 ….En af pebers saerlige egenskaber er en fantastisk holdbarhed. Den visner pa fa dage forklarer Benjamin Kurian.Pa det lille jordstykke i bjergene 30 km stik st for Kochi Cochin hvor hans bedstefar og far ogsa dyrkede peber fors ger han at videref re traditionen.

  2. #2 by Malcolm Tillman on 23. februar 2011 - 05:47

    ….Her hvor peberet gror 2 ….En af pebers saerlige egenskaber er en fantastisk holdbarhed. Den visner pa fa dage forklarer Benjamin Kurian.Pa det lille jordstykke i bjergene 30 km stik st for Kochi Cochin hvor hans bedstefar og far ogsa dyrkede peber fors ger han at videref re traditionen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: