Inspirationen til ikke-voldelige opstande i Mellemøsten

Opstandene i flere og flere mellemøstlige lande mod de undertrykkende regimer optager også sindene her i Indien, hvor jeg opholder mig i denne tid. I en artikel, ”Uprising: It’s the Arab world’s Berling Wall moment” i The Deccan Herald i dag skriver P. P. Balachandran, at disse opstande i modsætning til tidligere opstande ikke handler om at udslette Israel fra jordens overflade eller genetableringen af et kalifat. Opstandene er derimod nationale opgør med diktatorer, som efterhånden tror, at de har en guddommelig ret til for evigt at undertrykke deres befolkninger.

Balachandran hæfter sig især ved to karakteristika ved disse opstande. For det første er det  opstande, som er blevet organiseret ved hjælp af moderne teknologi, som fx Facebook. De våben som folk var bevæbnet med var deres computere og mobiltelefoner. ”Egypt has thuys become the first country in history to state a political revolution through fibre optics.” For det andet er opstandene ikke religiøse opstande, som dem islamister tidligere har stået for, og efter forfatterens opfattelse er ånden i opstandene ikke islamisk men østlig. Den tunesiske opstand begyndte med en frustreret gadehandler, som satte ild til sig selv, og i inden var der også en martyr, som kom til at spille en helt afgørende rolle for spredningen af opstanden.

Selvafbrænding som en politisk protest har været et populært våben i buddhistiske og hinduistiske lande, men ikke i islamiske lande, hvor man derimod kender til selvmordsbombemænd, der nok tager deres eget liv, men samtidig også tager mange andres liv.  I øvrigt forbyder islam enhver for for selvmord, hvorfor det er utænkeligt, at muslimer ud fra religiøse motiver vil burge selvafbrænding som politisk våben.

”This revolut8on is being fought not by suicide bombers but by self-immolators, by people who don’t kill others, but kill themselves. Martyrdom is made sublime not by killing one’s enemy but by shaming them.”

Hvor fascinerende tanken end kan være at forfølge, så tror jeg ikke på, at Balachandran har ret i nogen østlig – buddhistisk eller hinduistisk – inspiration for opstandene i de arabiske lande. Derimod tror jeg, at der langt mere hold i en artikel i dagens udgave af The Times of India, ”’Non-violent treatise’ that’s driving Arab unrest” af Sheryl  Gay Stolberg, der rapporterer fra Boston. Hun henleder opmærksomheden på en amerikansk politolog, Gene Sharp, som er en meget indflydelsesrig fortaler for ikke-voldelig politisk aktivitet, inklusive ikke-voldelig revolution. I 2003 skrev han ”From Dictatorship to Democracy”, en 98 siders praktisk guide til, hvordan man med fredelige midler vælter diktatorer. Denne bog er på nettet tilgængelig til download på 24 sprog.

Ifølge Sharps ikke-voldelig modstands-filosofi, så har ingen stat anden magt, end den som den henter hos statens borgere. Dvs., at enhver magtstruktur er baseret på undersåtternes lydighed mod deres herskere. Hvis altså undersåtterne ikke adlyder, så har lederne ingen magt. Ethvert effektivt magtapparat har systemer, som opmuntrer til lydighed eller forsøger at tvinge lydighed, og disse systemer understøttes af belønnings- og sanktionssystemer og er koblet til kulturelle og religiøse systemer. Hvis altså undersåtterne i en bestem stat indser, at de er kilden til statens magt, kan de nægte deres ledere lydighed og dermed efterlade dem magtesløse.

Stolberg redegør i artiklen for, hvordan Sharps praktiske vejledninger er blevet brugt i en lang række revolutionære situationer i de sidste årtier, i en lang række østeuropæiske lande og senest også i mellemøstlige lande. Det gælder for eksempel hans liste over ”198 Methods of Nonviolent Action”. Dele af denne liste er således blevet oversat til arabisk og brugt i Egypten under de seneste opstande.

Det er efter al sandsynlighed ikke-volds teorier (om revolution), som har inspireret lederne af opstandene i den arabiske (og persiske) verden, men en af de fremmeste fortalere for denne politiske filosofi var netop en inder med hindu-baggrund, nemlig Mahatma Gandhi!

Bangalore, Indien, fredag, den 18. februar 2011
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og helt andre emner, besøg min website www.intercultural.dk

Reklamer
  1. #1 by steen simonsen on 18. februar 2011 - 17:14

    TAK-Mogens, for denne artikel. Hvilket også, var at Håbe det ville ske. På de Hjemlige fronter. Inden- Danmark, blev helt udpint og endt i en større ulykkelig situation. Jeg savner i allerhøjeste grad, en anden Regering

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: