Palæstinensersagen og tamilsagen

Palæstinensersagen kan ikke sammenlignes med tamil-sagen, hører vi igen og igen. Fra politiske kommentatorer, som er overbevist om, at politikerne har taget ved lære af tamil-sagen. Og fra de politikere, som af gode grunde håber, at palæstinensersagen ikke skal få sammen ubehagelige politiske konsekvenser for regeringen, som tamilsagen.

På det sproglige område er der en afgørende forskel. Tamil-sagen har beriget det danske sprog med talemåden ”Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet”, mens der i forbindelse med palæstinensersagen ikke er dukket nogle sproglige guldkorn op. Og så alligevel. Man siger jo at tale er sølv, men tavshed er guld, og det er netop den sigende tavshed, som daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ofte mødte den byge af spørgsmål om palæstinensersagen, som hun blev udsat for.

Den afgørende forskel mellem de to sager er imidlertid, siges det, at den lovstridige behandling af tamilerne byggede på en politisk beslutning, mens den lovstridige behandling af palæstinenserne skyldes administrative problemer i integrationsministeriet (skyklapper, uvidenhed osv.) og integrationsministerens langsommelighed mht. at rette op på de administrative fejl.

Der er dog også afgørende lighedspunkter mellem palæstinensersagen og tamilisagen. I begge tilfælde er rettighederne for en gruppe mennesker af udenlandsk herkomst i Danmark blevet tilsidesat. Tamilernes ret til familiesammenføring blev trådt under fode efter ordre fra justitsminister Erik Ninn Hansen. Og børn født i Danmark af statsløse palæstinensere havde ret til dansk statsborgerskab, men fik deres ansøgninger afvist i integrationsministeriet.

I P1 Orientering i går kom det imidlertid frem, at der er indicier for, at s er af samme karakter som tamilsagen. Efter at have fået aktindsigt har P1 Orienterings redaktion fundet ud af, at de statsløses adgang til statsborgerskab ikke kun er blevet afgjort i Integrationsministeriet. Det viser sig nemlig, at spørgsmålet også har været genstand for politiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti, og at det allerede i 2005 blev aftalt, at man skulle undersøge mulighederne for at fortolke FNs konvention om statsløses adgang til statsborgerskab på en sådan måde, at man kunne afvise ansøgningerne.

Der blev sat en undersøgelse i gang, og man spurgte sig for i Norge og Sverige, men kunne ikke finde belæg for at nyfortolke FNs konvention på denne måde. Det er imidlertid tankevækkende, at bortset fra et par tilfælde så var det først efter disse forhandlinger, at de afslag på ansøgninger om statsborgerskab, som i dag drøftes, forekommer.

Man skelner mellem kausalitet og korrelation. P1 Orientering har kunnet påvise en korrelation mellem disse politiske forhandlinger og aftaler mellem regeringen og Dansk Folkeparti, men har ikke kunne bevise en kausalitet, altså at der er en direkte årsagssammenhæng mellem disse politiske forhandlinger og aftaler og så den (lovstridige) administrative praksis i Integrationsministeriet.

Nu går jagten sandsynligvis ind på ”the missing link”. Selvfølgelig kunne man sige, at Birthe Rønn Hornbech er ”the mission link”, fordi hun både har deltaget i de politiske forhandlinger og har haft ansvaret for Integrationsministeriets administration. Ingen heller ikke politikere kan dømmes på indicier, men indicierne peger i retning af, at der bag de ulovlige afvisninger af statsløse palæstinenseres ansøgning om statsborgerskab ligger en politisk beslutning.

Måske ender den vigtigste principielle forskel mellem tamilsagen og palæstinensersagen med at blive, at tamilsagen handlede om tamiler, mens palæstinensersagen handler om palæstinensere.

Christiansfeld, torsdag, den 10. marts 2011
Mogens S. Mogensen

For at læse mere om lignende og helt andre emner, besøg min website http://www.intercultural.dk

Reklamer

,

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: