”Just for de små er løngangsstien lavet”

Da vi til gudstjenesten i dag sang Grundtvigs salme, ”Der er en vej, som verden ikke kender” (DS 379), kom jeg til at tænke på Malene Fenger-Grøndahls nye tale-, tegne-, tænkebog for børn i førskolealderen, ”Hej Gud og alle engle” (Forlaget Unitas 2011).

Den første betegnelse for den nye tro på kristendommen var ifølge Apostlenes Gerninger ”Vejen”. Grundtvig understreger i sin salme, at denne  ”livets vej” netop er for børn: ”Just for de  små er løngangsstien lavet, til trygt at gå …..”. Frem til 1975 var det folkeskolens opgave at undervise børnene i den kristelige børnelærdom og dermed føre børnene ind på denne “løngangssti” , men i dag kan man ikke med nogen ret forvente, at skolen skal løft denne vigtige opgave. Det er i dag kirkens opgave sammen med forældre, bedsteforældre og faddere at tage børnene ved hånden og lede dem på ”livets vej”.

Det er netop det, som Malene Fenger-Grøndahl gør i sin bog: hun viser hvordan en voksen kan tage sit barn ved hånden og følges med det på den vej, som den kristne tro er. Forfatteren forsøger at finde balancen mellem at tage barnet alvorligt som en person, der har sit eget personlige forhold til Gud og erfaringer med Gud, og så påtage sig den opgave at undervise barnet i den kristne tro.

Bogen tager sit udgangspunkt i barnets samtaler med Gud. ”Hold lige mund. Jeg skal lige lytte til mig selv og tænke over, hvad jeg vil sige til Gud. Og så skal jeg lige snakke lidt med Gud. Bagefter kan vi spise aftensmad.” Sådan begynder bogen, med et udsagn af Fenger-Grøndahls fireårige datter Barbara. Og udgangspunktet i barnets verden fastholdes gennem hele bogen, som kommer omkring helt centrale temaer så som tilgivelse, tak, tryghed, glæde trøst, fællesskab, dåb, bordbøn samt jul, påske og pinse. Uden at bogen opleves som en traditionel katekismus, kommer den faktisk omkring næsten alle katekismens emner, men i et sprog og med aktivitetsforslag, som er på barnets præmisser.

I et ”Forord til forældre og andre voksne” slås det fast, at ”Det er barnets bog”, men holder det nu … Da jeg læste bogen kom jeg til at tænke på et udsagn fra et voksent menighedsmedlem, da vi skulle til at vælge en ny præst. ”I må sørge for at vælge en præst, der vil fortsætte traditionen med børnenes fem minutter i gudstjenesten”, sagde han, som ikke længere selv havde små børn. Jeg havde en hel klar fornemmelse af, at han ikke bare tænkte på børnenes behov, men også på sit eget behov for at få kristendommen forklaret på en sådan måde, at han – og andre voksne – kunne forstå det. Det gælder i høj grad også denne bog. Det er barnets bog, men en samtale med et barn ud fra denne bog vil også være meget berigende for voksne.

”Hej Gud og alle engle” er bogens titel, med et citat fra Barbaras bøn. Et sted spørger forfatteren: ”Der er også en engel, der passer på dig. Kan du mærke det?” Men hører engle nu også med til den kristelige børnelærdom? Det er nok mest ved juletid, at vi i kirken taler om engle, men her i bogen er engle et gennemgående tema. Det er måske lidt fremmed for mange danskere, men her er forfatteren helt på linje med Grundtvig, som netop slutter sin salme, ”Der er en vej, som verden ikke kender”, med ordene:

Alt som vi gå,
vi dog af Gud oplæres
til at forstå,
vi hæves og vi bæres
i ledebånd
af livets Ånd
og af vor Faders engleskare.

“Just for de små er løngangsstien lavet”, og just for de små er denne bog skrevet. Men for Gud er vi alle børn, og vi har måske også brug for den tryghed, der ligger i, at høre om engle, Guds sendebud, som passer på os. Så læs bogen “Hej Gud og alle engle” – sammen med et barn!

Christiansfeld, søndag, den 15. maj 2011
Mogens S. Mogensen

Blogindlægget må gerne citeres eller optrykkes, med angivelse af forfatter.
For at læse mere om lignende og helt andre emner, besøg min website www.intercultural.dk.

 

Reklamer
 1. #1 by Jytte Ibsen on 15. maj 2011 - 21:06

  Gads Forlag har i 1977 udgivet en vidunderlig bog med titlen ”Kære hr GUD det er Anna” oversat af Anna Sophie Seidelin.
  Bogen er skrevet under synonymet FYNN og foregår i midten af 30’erne, hvor forfatteren er 19 år. At skrive bogen om tiden med Anna hjalp FYNN ud af en alvorlig neurose, så Anna har virkelig sat sine spor for eftertiden.

  Anne er 4-5 år og hjemløs, da FYNN møder hende en mørk aften, og han tager hende med hjem til sin mor. At læse om samværet med Anna kalder både smil og latter frem. Således måtte jeg, pga. mine mange latterudbrud, læse højt for mit 18-årige barnebarn på en ferie under sydens palmer.

  Anna har sin helt egen og specielle mening om Gud, som hun sætter meget højt, og Jesus kalder hun hr. Guds dreng.

  Bogen om Anna og hr. Gud i Dokkerne blev en sensation på det engelske bogmarked, fremgår det af bagsiden.

  Læs bogen og bliv glad. Den kan sikkert lånes på biblioteket

  • #2 by Mogens S. Mogensen on 16. maj 2011 - 07:55

   @Jytte Ibsen: Tak for at du mindede mig om bogen “Kær hr. Gud det er Anna”. Jeg kender den godt. En fantastisk bog.
   Vh Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: