Praktisk grundkursus i globalisering: Modul 1 og 2

Globalisering er et stort ord, for det handler jo om hele globen, og det er et svært begreb at forholde sig til for et lille land, der er vant til at ”hygge sig i smug”. Globalisering er svær at definere – at definere betyder jo egenlig at afgrænse, fordi den netop er grænseoverskridende. I bogen “Globalization of World Politics” (2007) af Balylis og Smith beskrives globalisering som “den proces hvorigennem samfund forbindes med hinanden på en sådan måde at begivenheder og tilstande i én del af verden i stigende grad har konsekvenser for befolkninger og samfund langt borte.”

Globaliseringsteorier kan være svære at forstå, men det forholder sig måske med globalisering som med visse andre fænomener i tilværelsen, at man bedst begynder at forstå dem, når man oplever dem i praksis, på sin egen krop. I de senere år er det danske samfund – med politikerne i spidsen – netop gået i gang med et praktisk grundkursus i globalisering.

Kursusmodul 1 begyndte i 2005, da Jyllands-Posten offentliggjorde en række karikatur-tegninger. Islam havde længe været et varmt debatemne, og islam og de udfordringer eller problemer, som denne nye muslimske befolkningsgruppe stillede samfundet overfor, var blevet stærkt politiseret, specielt af Dansk Folkeparti, som slog sig op som et stærkt islam-kritisk parti, og som samtidig fra 2001 havde været en afgørende del af VK-regeringens parlamentariske grundlag. Islam-debatten og debatten om ytringsfrihed var en dansk debat, og indenrigspolitiske hensyn har sandsynligvis spillet en rolle i regeringens håndtering af sagen, fx statsministerens afvisning af at mødes med ambassadører fra en lang række muslimske lande.

Men i globaliseringens tidsalder risikerer man, at det der hviskes i en afkrog af verden, bliver råbt ud fra tagene andre steder i verden. Den form for hån, spot og latterliggørelse af religiøse symboler, som i ytringsfrihedens navn efterhånden er almindeligt anerkendt i Danmark, påskønnes langt fra i alle andre dele af verden. Som bekendt endte det i 2006 med en alvorlig international krise, den alvorligste krise for Danmark siden anden verdenskrig.

Kursusmodul 2 er vi lige midt i nu. Det begyndte som en traditionel politisk studehandel i Folketinget lige før politikerne tog på sommerferie. For at få flertal for sin tilbagetrækningsreform og sin økonomiske 2020 plan måtte regeringen give Dansk Folkeparti noget til gengæld. I en annoncekampagne havde Dansk Folkeparti afbilledet sin partiformand sammen med en grænsebom med teksten: ”Der skal være en grænse”.  Det angivelige formål var at standse den grænseoverskridende grænsekontrol. Derfor havde Dansk Folkeparti krævet og også fået løfte om en styrkelse af  grænsekontrollen med en permanent og synlig kontrol ved alle danske grænseovergange. Regeringen var helt åbenbart klar over, at en sådan grænsekontrol ikke var et effektivt middel til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet, men de få hundrede millioner, som dette symbolske tiltag ville koste, blev opfattet som en meget lille pris for at få vedtaget en meget stor reform.

Men i globaliseringens tidsalder risikerer beslutningen om at give en mindre indrømmelse til et forligsparti i en intern dansk politisk studehandel i form af nogle uskadelige toldbygninger, opmarchbåse og toldere at bliver bemærket over hele Europa og opfattet netop som det, det var, nemlig symbolpolitik. Et er, at tiltaget måske er et brud på den Schengen-aftale, som netop er et udslag af den tiltagende økonomiske globalisering; noget andet er, at tiltaget opfattes som et symbol på, at Danmark lukker sig om sig selv, og at Danmarks gode image i Europa og verden lider skade.

Globalisering handler i høj grad om økonomi, og her kommer den effektive indlæring af globaliseringens betydning ind i billedet. I kursusmodul 1 – og det samme ser ud til at komme til at gælde kursusmodul 2 – skete der det, at progressionen i indlæringen af betydningen af globaliseringen steg kraftigt, da Danmark begyndte at blive ramt på pengepungen.

Det er nok lidt for tidligt at gøre op, hvor meget disse to kursus-moduler har kostet det danske samfund, men i en globaliseret verden, hvor konkurrencen mellem landene skærpes, er det bestemt også vigtigt at investere i uddannelse.

Christiansfeld, torsdag, den 9. juni 2010
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by Panama foundation on 12. juni 2011 - 21:20

    Det er de gode mod de onde..Det er en retorik som appellerer til mennesker som gerne vil have sat en kompliceret verden pa en simpel formel. Det er arbejderklassen som hun pa denne made giver politisk status..Dansk Folkeparti forklarer verdens sammenhaeng helt simpelt med den overordnede modsaetning Os mod Dem. Singlen er fortsat en taberfigur til trods for de enliges fors g pa at overbevise sig selv og omverdenen om det modsatte .

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: