Hvad bliver de samfundsmæssige konsekvenser af 22-7?

Det er endnu alt for tidligt at vurdere, hvad der vil blive de langsigtede samfundsmæssige konsekvenser her i Danmark af de afskyvækkende terrorhandlinger, som Anders Breivik udførte i Oslo og på Utøya i fredags, og som indtil videre har kostet 76 personer livet, men at det vil få en lang række vigtige konsekvenser, kan der ikke være tvivl om.

To dage efter terrorhandlingerne blev jeg interviewet af Kristeligt Dagblad og vovede der at gisne om, en af de konsekvenser de kunne få. ”Som det eneste positive i den norske tragedie vil ugerningen give [her skulle det have været præciseret: den ekstreme] højrenationalisme langt trangere kår i Europa … Det bliver ganske enkelt sværere for den mest islamfjendske fløj at slippe af sted med sine budskaber, fordi budskaberne vil blive koblet til tragedien i Norge”. Og videre: ”Det er en kolossal stor pris at betale, men jeg tror, at tragedien vil åbne øjnene for mange, som har været på vej ud af en højrenational fremmedhadsk glidebane. De bredere kredse, som er fristet til at følge med i det spor, vil besinde sig, og man vil tale mere nuanceret og moderat om islam og indvandring” (Tobias Stern Johansen, ”Højrenationalist har en perverteret kristendom”, Kristeligt Dagblad 25/7/11).

Noget tyder på, at ovennævnte konsekvens så småt begynder at vise sig. Allerede fire dage efter terrorangrebet meldte Berlingske Tidende ud, at man i kølvandet på massakren i Norge ville stramme op på debatten på nettet, så ekstremisme og personlig forfølgelse kom væk. Desuden vil man fremover bruge ressourcer til én gang i døgnet at overvåge alle ny indlæg på nettet og kræve, at brugere, der ønsker at deltage i blog-debatter, skal gibve sig til kende og oprette en profil. ”Vi har intet imod at begrænse den debat, der indeholder ekstremisme og uhyrligheder, det overordnede sigte er et bedre debatklima”, siger chefredaktør Tom Jensen om de nye tiltag (Laura Juul, ”Berlingske strammer op på debatten”, Berlingske Tidende 26/17/11).

Langt ind i Dansk Folkepartis rækker er der åbenbart også en selvbesindelse i gang. Mens Søren Epsersen har fastholdt, at ”Vi er stolte af vores retorik, og jeg agter at fortsætte”, så indrømmer Morten Messerschmidt, at han i dag ikke ville udtale sig sådan, som han tidligere har gjort . For 10år siden indrykkede Dansk Folkepartis Ungdom en annonce i et ungdomsblad med teksten: ”Massevoldtægter, grov vold, utryghed, tvangsægteksaber, bandekriminalitet det er, hvad et multietnisk samfund tilbyder.” Ved siden af et billede af tre lyshårede piger med underteksten ”Danmark i dag” var der et billede af tre hætteklædte blodplettede mænd, som fremviste Koranen. Underteksten var ”Danmark om 10 år”. Messerschmidt og tre andre DFU’er idømtes 14 dages betinget fængsel for overtrædelse af racismeparagraffen. Messerschmidt tager nu afstand fra denne annonce. ”Det hørte ungdommen til at udtrykke sig så fandenivoldsk”. I dag mener han, at ”når man er folkevalgt, må man være mindre konfrontationssøgende” (Johs. Lynge, “Sådan vil jeg ikke udtale mig i dag“- Information 28/7/11).

Tiden vil vise, om 22-7 vil komme til at markere et vendepunkt i debatten om islam, indvandring og et multikulturelt samfund.

Christiansfeld, den 29. juli 2011
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by K. W. Skov on 29. juli 2011 - 22:22

  Muligheden for en digital kontrol er ganske stor – man kan blot læse TÆNKs onlinebog “De overvågede” for at finde skræmmende eksempler på det mulige…
  (http://taenk.dk/t%C3%A6nk-artikler/bog-de-overv%C3%A5gede-print-selv)

  Samtidig kan det godt tænkes, at den holdning, som massakren måske var mest rettet imod, kunne gå hen at finde endnu større tilslutning i Norge og i Europa. Det er ganske oplysende at læse om AUFs politiske budskaber i dagene op til drabene – f.eks. her (og de efterfølgende kommentarer er også gode): http://politisk.tv2.no/nyheter/st%C3%B8re-om-israel-palestina-konflikten-%E2%80%93-okkupasjonen-ma-opph%C3%B8re-muren-ma-rives-og-det-ma-skje-na/

 2. #2 by joen on 29. juli 2011 - 22:37

  For mig at se er det mærkværdigt, at denne bizart eksponerede medie darling / galning skulle have nogen indflydelse på den fremtidige debat. Du synes at argumentere ud fra, at der ikke er noget reelt at kritisere islam fra. Det er bare grov voksenmobning, og når dette tilmed har ledt til en massakre, så må man forstå, at nok er nok. Men de reelle problemer med kultursammenstød og islamisering ændrer en gal mand jo intet ved.

  Derimod er det ganske fornuftigt at tage netetikken op til revision. Vi har endnu ikke amerikanske tilstande, men hvorfor ikke prøv at lære folk at til at opføre sig noget bedre online.

  Morten Messerschmidt udsagn tror jeg ikke har noget med sagen at gøre. Han fik jo ørerne gevaldigt i maskinen for år tilbage, og det på grund af Pias populisme.

 3. #3 by Karen E. Hansen on 1. august 2011 - 16:54

  Håbet om at “man vil tale mere nuanceret og moderat om islam og indvandring”, kan man kun støtte, og det ser altså ud til at have en chance. Men…
  Håbet om at man også ville undlade at bruge denne tragedie til at prøve at høste politisk fordel ved at uddele “medskyld” i en ufattelig massakre til hvem som helst, der har udtrykt sig kritisk om religionen islam og dens frihedsbegrænsende potentiale, det ser ikke ud til at have så gode chancer.
  Det har den sidste tid været almindeligt i debatten i Danmark, og jeg ser til min gru, at det trods Stoltenbergs forbilledlige optræden og tale, allerede også finder sted i Norge.
  Hvis dette skal være et positivt vendepunkt i debatten, så kræver det, at besindelse og moderering også gælder dem, der lægger enhver islamkritik for had.
  Det er en ubehagelig oplevelse sammen med sorgen, at se hvordan “de stuerene” kan hade alle, der har stillet ubehagelige spørgsmål til naiviteten, og ikke skyr noget middel for at nedgøre dem nu.
  Skønt FN netop understregede ytringsfriheden som værn mod diverse blasfemi-loves tyranni, så kan denne klapjagt på viljen til at hævde egne (friheds) værdier, når de støder på islam, få samme virkning.
  Tavshedens tyranni.

 4. #4 by Mogens S. Mogensen on 1. august 2011 - 18:46

  @Karen E. Hansen: Kritik af islam og muslimer er ikke noget negativt, men tværtimod noget nødvendigt. Det har jeg tidligere skrevet om. Alle religioner inkl. islam og dens tilhængere har brug for, ja, jeg vil sige krav på at blive kritiseret. På samme måde ser jeg heller ikke noget problem i, at islam-kritikere kritiseres. Det er nødvendigt, og det har de krav på. Sådan ser jeg på det.

  Jeg mener ikke, at ytringsfriheden skal yderligere begrænses, heller ikke som følge af det der er sket i Norge. Ytringsfriheden er en vigtig del af fundamentet for demokratiet, og det skal vi ikke pille ved. Men enhver frihed(srettighed) inkl. ytringsfriheden er naturligvis begrænset af andres frihed (fx friheden fra at blive udsat for injurier). Derfor er det ikke meningsfuldt at tale om en absolut ytringsfrihed. Det samme gælder retten til at blive fri for at blive udsat for racisme.

  Men for mig at se handler eller burde debatten handle om, hvordan vi etisk forsvarligt og samfundsmæssigt hensigtsmæssigt forvalter vor ytringsfrihed. Vi har lov til at håne, spotte og latterliggøre hinanden (for så vidt som der ikke er tale om injurier og racisme), og det gælder når muslimer udsættes for det, og det gælder når islamkritikere udsættes for det, men det er for mig at se ikke nødvendigvis en god ide at opføre sig sådan. Vi har lov til at være komplet usaglige i vor beskrivelse af andre, vi har lov til karikere andres holdninger og adfærd, vi har lov til at være enøjede og ekstreme i vore udtalelser, men det er ikke nødvendigvis en god ide.

  En anden debat, som også er vigtig, er naturligvis, hvor vi som samfund vil sætte grænserne for ytringsfriheden gennem blasfemi, racisme og injurieparagraffer og andre relevante paragraffer. Det kan vi diskuttere og skal vi diskuttere, men det giver for mig at se ikke nogen mening at diskutere ud fra den præmis, at man i et samfund kan have absolut ytringsfrihed, hvilket jeg går ud fra, at du også er enig med mig i.
  Vh Mogens

 5. #5 by Mogens S. Mogensen on 1. august 2011 - 18:54

  @Joen: “For mig at se er det mærkværdigt, at denne bizart eksponerede medie darling / galning skulle have nogen indflydelse på den fremtidige debat.” – Uanset hvor urimeligt det er, at denne terrorist skal have nogen indflydelse, så tyder alt på, at hans handling og hans begrundelse for handlingen vil få den betydning, at debatten vil blive modereret – i det mindste for en tid. Se fx Stoltenbergs udtalelser i dag, hvor han pdes tager afstand fra kætterjagt på ytringer, og pdas opfordrer til større følsomhed i udtalelser.

  “Du synes at argumentere ud fra, at der ikke er noget reelt at kritisere islam fra.” Da jeg er kristen, er jeg naturligvis ikke enig i islams dogmer. Og når det gælder muslimer, så er der bestemt noget at kritisere muslimer for, når det gælder bestemte muslimers og muslimske gruppers adfærd, fx terroristiske muslimers adfærd.

  “Det er bare grov voksenmobning, og når dette tilmed har ledt til en massakre, så må man forstå, at nok er nok. Men de reelle problemer med kultursammenstød og islamisering ændrer en gal mand jo intet ved.” Kulturmøder og religionsmøder indebærer bestemt store udfordringer, ligesom mange andre møder mellem os og “de andre”. Selv om der ikke var muslimer i Danmark/Norge, så ville der altid være nogle som ville være “de andre”, og som vi må lære at leve sammen med. Med mindre man går ind for etnisk udrensning (som på Balkan) eller tvangsudvisning og indvandringsstop, så må vi i en globaliseret verden lære at leve sammen med den etniske, kulturelle, religiøse forskellighed vi repræsenterer.
  Vh Mogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: