En plads i solen

Da vi i aftes landede i Bole International Airport i Addis Ababa, blev vi modtaget af en meget venlig chauffør fra det hotel, hvor vi skulle bo. En driftig ung mand, der for et år siden var vendt tilbage til Etiopien efter flere års arbejde I Dubai, De Forenede Arabiske Emirater, for at blive gift. Hans mål havde været at tjene så mange penge i Dubai, så han kunne etablere en lille forretning i Addis Ababa. Desværre var forretningen ikke blevet nogen succes, så nu havde han måttet tage et midlertidigt arbejde som chauffør for at forsørge sin familie.

På hotellet faldt vi i snak med receptionisten, en ung ugift kvinde, der var uddannet som sygeplejerske. Som de fleste andre, vi har mødt her, var hun særdeles venlig og hjælpsom. Fx kom hun med en tallerken med en lokal ret mad til os. Vi skulle lige smage den, så kunne hun selv spise resten bagefter. Også hun havde arbejdet nogle år i Dubai.

Selvom Etiopien faktisk har en af de hurtigst voksende ikke-olie-baserede økonomier i Afrika,har mange unge svært ved at få øje på en lys økonomisk fremtid i Etiopien. Og ikke uden grund, for Etiopien er stadig et af verdens aller fattigste lande. Allerhelst ville de unge til Amerika eller Europa, men de rige arabiske nabolande er også en fristende mulighed. Således siges det, at der i dag er 60.000 etiopiere i De forenede Arabiske Emirater.  Mange af dem er unge kvinder, som får arbejde som tjenestepiger, til en løn på 100 dollars om måneden, som er en fyrstelig løn for de fleste i Etiopien. Men for nogle af dem ender ”drømmejobbet” som et mareridt. De bliver en slags husslaver, hvor udvejen kan være at forsøge at flygte – eller i desperation at tage deres eget liv.

Både vor chauffør og receptionist kom heldigvis hjem fra Dubai i god behold, men vor chauffør var bestemt på at ville til Dubai og arbejde igen. Ganske vist havde han haft dårlige erfaringer med sin indiske arbejdsgiver, men han håbede på bedre held næste gang. Da vi spurgte ham, ”Hvad så med din kone og den lille baby, I lige har fået”, svarede han, at han fik en måneds ferie hvert år, hvor han så kunne være sammen med sin familie i Etiopien.

Etiopiens turistindustri reklamerer med, at Etiopien er landet med ”13 måneders solskin”, og når man som dansker kommer fra et land, der if. Henrik Nordbrandt har 16 måneder, hvoraf de seks sidste hedder november, er det virkelig skønt at komme til Etiopien. Efter at have været rundt igennem byens slumkvarterer og det moderne centrum fandt vi os en dejlig plads i solen på Hotel Sheraton, hvor vi fik os en kop caffè macchiato og en tiramisu kage. Men for mange unge etiopiere er det en barsk eksistenskamp at finde en plads i solen.

Addis Regency Hotel, Addis Ababa, torsdag, den 29. december 2011
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by supplements singapore on 12. oktober 2014 - 08:46

  It’s perfect time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest
  you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring
  to this article. I wish to read more things about it!

 2. #2 by viglike on 3. november 2014 - 01:21

  If you are going for most excellent contents like myself, just
  pay a visit this web site everyday since it provides quality contents,
  thanks

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: