Dialogkonference mellem muslimske og kristne ledere – nytter det noget?

“Nytter det noget med sådan nogle dialogkonferencer?” spurgte en af min venner, da jeg fortalte, at jeg skulle deltage i en dialog-konference i Addis Ababa mellem muslimske og kristne ledere – samt repræsentanter for medierne  – i Afrika. Det spørgsmål rumsterede i mit hoved, da jeg i dag tog hen på Global Hotel, hvor konferencen afholdes.

I eftermiddag og i aften er deltagerne begyndt at indfinde sig, fra Etiopien, Egypten, Tanzania (inkl. Zanzibar), Madagaskar, Cameroun, Sierra Leone, Liberia – og Nigeria. Det vil sige, at deltagerne fra Nigeria, som netop nu gennemlever den alvorligste krise i mange år pga en række terrorangreb især mod kristne kirker fra en muslimsk sekt, har vi endnu ikke set noget til. Flere af dem har måttet melde afbud, fordi de er travlt optaget af at forsøge at forhindre at konflikten mellem kristne og muslimer breder sig.

Konferencen er organiseret af PROCMURA i samarbejde med Mission Afrika, Dansk Etioper Mission, Danmission og er støttet af DANIDA gennem Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling. Ud over repræsentanter for disse organisationer er vi også en dansk delegation bestående af en journalist, en muslim, og en kristen, nemlig Malene Fenger Grøndal, Abdul Wahid Pedersen og mig.

Programme for Christian Muslim Relations in Africa” (PROCMURA) blev stiftet i 1959 (under navnet ”Islam in Africa Project”) af afrikanske kirker i samarbejde med deres partnerorganisationer i Europa og USA, og har følgende ”mission statement”: ”Faithful and responsible Christian witness to the Gospel in an interfaith environment of Christians and Muslims that respects the spirit of good neighbourliness, and Christian constructive engagement with Muslims for peace and peaceful coexistence for the wholistic development of the human person and his/her environment.”. I de senere år er PROCMURA bl.a. blevet kendt og respekteret for sit bidrag til fredsprocesserne i Sudan, der førte til dannelsen af den nye stat Sydsudan, i Sierra Leone og Liberia.

Konferencens tema er ”Africa Christian and Muslim Leaders Conference on Peace and Development”. Afrika har i dag over 1 mia. indbyggere og religion spiller en afgørende rolle i det afrikanske samfund, hvor over 400 mio. er kristne, og over 400 mio. er muslimer. Baggrunden for konferencen er, at der ikke ville være fred i Afrika, hvis der ikke er fred mellem muslimer og kristne, ligesom der heller ikke kan forventes nogen meningsfuld social udvikling på det afrikanske kontinent, hvis ikke kristne og muslimer er aktive deltagere, og er det i samarbejde med hinanden. Det handler ikke bare om ”peaceful coexistence”, men om ”proexistence … living in support of one another’s quest for peace and development”, som PROCMURAs generalsekretær Johnson Mbilla udtrykker det.

Nytter det noget med en sådan dialogkonference mellem muslimske og kristne ledere i Afrika? Dialog betyder samtale, og der er meget at tale om for disse religiøse ledere, når det gælder fred og udvikling i Afrika. Alternativet til samtale er at man ikke taler sammen, og når samtalen forstummer, er der fare for at konflikten tager over. Hvor galt det kan gå, er den nuværende situation i Nigeria en alvorlig påmindelse om.

Global Hotel, Addis Ababa, Etiopien, søndag, den 8. januar 2012
Mogens S. Mogens

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: