21 teser om åndsfriheden

At åndsfriheden har meget ringe kår i en lang række lande rundt om i verden, kan ingen, som ser TV eller læser aviser være i tvivl om, men det er straks en mere kontroversiel påstand at hævde, at åndsfriheden er kommet under pres her i vort eget land. Det er netop det, der påstås i dokumentet ”21 teser om åndsfrihed”, som netop i dag er blevet offentliggjort. Bag teserne står en bred kreds af ledere i kirkelivet, bl.a. grundtvigske, missionske, og Oase-ledere fra Folkekirken, ledere fra frikirker og den katolske kirke, samt repræsentanter for kirkelige uddannelsesinstitutioner.

Men hvad er åndsfrihed if. tese-skriverne? ”Åndsfrihed i  et samfund betyder, at enkeltpersoner og grupper har fried til at have deres overbevisning i religiøse, ideologiske og etiske spørgsmål, udtrykke denne overbevisning, formidle den og handle i overensstemmelse med den. Åndsfriheden afgrænses af medmenneskets ret til samme frihed og indebærer en forpligtelse til at kæmpe for den andens ret.”

En vigtig indsigt i dokumentet er, at ”åndsfrihed er en nødvendighed, for at demokratiet ikke skal degenerere til ’flertalsdiktatur’”. Og jeg vil for egen regning tilføje, at det bestemt er muligt “på demokratisk vis” (dvs. med almindeligt flertal) at vedtage love, som dybest set er i modstrid med demokratiets væsen. Det er sandt er der ikke står noget over folketinget, fordi det er den øverste lovgivende myndighed i Danmark. Og så er der alligevel noget, der står over folketinget, nemlig den åndsfrihed, som folketinget må lade sig lede af, hvis demokratiet ikke skal ende i flertalsdiktatur eller demokratisme.

Grundlæggende for åndsfrihedens væsen er, at man giver dem, man er uenige med frihed til at kæmpe for deres overbevisning (5). Og derfor må man i åndsfrihedens navn sågår tillade folk at argumentere for demokratiets afskaffelse, så længe de ikke griber til vold og tvang (16), for åndsfrihedens ledetråd er ”munden fri, hånden bunden” (6). At munden er fri er et andet ord for den ytringsfrihed, som er en uundværlig del af åndsfriheden. Derfor argumenteres der osgå for ”en åbenhjertig og respektfuld debat præget  af såvel hårdførhed som hensyntagen” (7).

Åndsfrihed og religionsfrihed hænger uløseligt sammen. Derfor slås det også fast, at ”Mennesket skal frit kunne lade sig forpligte af religiøse, ideologiske og etiske overbevisninger” (1). I det efterfølgende tekstafsnit ”Åndsfrihed i Danmark” tager man derfor også afstand fra,  at ”Flere muslimske lande modarbejder … religionsfrihed og åndsfrihed, når de fx forbyder kritik af islam og diskriminerer, fængsler eller henretter konvertitter”.

Det understreges på den ene side, at ”mindretal må acceptere, at et lands historie, kultur og traditioner kommer til udtryk i det fælles liv” (11), og i den efterfølgende tekst peges der på at nogle muslimer sætter åndsfriheden i det danske samfund under pres, når de afviser islamkrititk og –satire og forsøger at indføre sharia(religiøs lov i et boligområde.

På den anden side slås det fast, at ”Offentlige myndigheder skal strække sig langt for at give mindretal mulighed for at udfolde sig i overensstemmelse med deres overbevisning” (8)- og i den efterfølgende tekst tages der derfor også afstand fra forsøg på forbud mod tørklæder og burka i det offentlige rum, forbud mod badeforhæng og børns faste i folkeskolen osv.

Det er primært repræsentanter for kirker og kirkelige organisationer, som gennem disse ”21 teser om åndsfrihed” har hejst et advarselsflag om, at åndsfriheden er under pres i det danske samfund i dag, men dybest er åndsfrihed noget helt grundlæggende også for det politiske liv i Danmark. Holdningen til åndsfrihed følger ikke de sædvanlige politiske skillelinjer, i alle partier er der i praksis forskellige holdninger til spørgsmålet om åndsfrihed. Mens forskellene mellem de forskellige politiske partier og idelogier i dag ofte kan være vanskelige at få øje på, så er der måske her en fremtidig afgørende skillelinje i dansk politik.

Christiansfeld, onsdag, den 29. februar 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: