Jeg – en fjæsing

Det griber om sig, altså brugen af engelske ord. Især synes unge, at det er cool at slynge om sig med en række fancy ord, som folk i min alder ikke forstår en dyt af. Tag nu for eksempel ordet Facebook, som i denne tid er meget hot, skulle vi ikke være enige om at oversætte det til godt dansk. Face betyder jo ansigt, men er sprogligt nærmere beslægtet med det gode gamle danske ord fjæs. Jeg er overbevist om, at det hurtigt kunne blive in in at tale om fjæsbogen.

Fjæsbogen er også en meget passende betegnelse, for i fjæsbogen kan man vise sit fjæs helt uden at man behøver at vaske det eller lægge nogen make up. Uden at  at tænke sig om, kan man skrive lige hvad der falder én ind, selv de mest nasty ting kan man gylpe op i fjæsbogen, og så kan alle læse det.

Fjæsbogens brugere kunne meget passende betegnes som fjæsinger. En fjæsing – Trachinus draco på latin – er ifølge ordbogen ”en slank og ret farverig fisk med guldglinsende ryg og blågrønne pletter på siden”. Og hvem vil ikke gerne på fjæsbogen flashe sin farverige personality og promote sine meninger?  Fjæsbogens brugere elsker at være online, og som andre fisk fanges fjæsinger ind enten med line eller net .Fjæsbogens fjæsinger er i den grad blevet fanget ind af (inter)nettet, så meget så det kræver mere en almindelig snilde at vikle sig ud af fjæsbogens net igen.

Men ordbogens beskrivelse af fjæsingen fortsætter med at nævne, at ”fisken hører sammen med Lille fjæsing (Eschiiichtyhus vipera) til de giftigste i Nordeuropa”. Ganske vist er en fjæsing farverig og guldglinsende, men den er også giftig. I Hans Kirks ”Fiskerne” optræder der også fjæsinger, og fiskeren Laust Sand blev bidt en fjæsing og led efterfølgende en smertefuld død.

Man skal ikke rode ret meget rund i fjæsbogen før alvoren går op for én, at fjæsinger kan være giftige. Der er eksempler på politikere-fjæsinger, som er kommet så grueligt galt af sted med at gylpe det op som lige faldt dem ind og at sprede deres gift. Og det samme sker for ganske almindelige ukendte fjæsinger.

Det kan godt være, at nogen vil sige, at Laust Sand selv havde gjort sig fortjent til den straf at blive bidt af en fjæsing, men alligevel…. Måske skulle der sættes et advarselsskilt op ved indgangen til fjæsbogen: Giv agt – fjæsinger i farvandet!

Christiansfeld, lørdag, den 24. marts 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. my blogger dashboard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: