USA i dårligt selskab

USA står som den vestlige civilisations stærkeste magt, der ønsker at udbreder demokrati og menneskerettigheder til resten af verden. Så meget desto mere pinligt er det, at USA stadig er at finde i det dårlige selskab af stater, som fortsætter med at praktisere dødsstraf. Ifølge Amnesty Interrnationals nye rapport ligger USA ligger 43 henrettelser i 2011 i henrettelsernes top ti, kun overgået af lande som Kina, Saudi Arabien, Iran og Irak, og fulgt af lande som Yemen og Nordkorea. Det eneste andet vestlige land, som praktiserer  denne grusomme praksis er diktaturstaten Hviderusland.

I middelalderen hørte dødsstraf til dagens orden i alle lande, og også i Danmark. Denne middelalderlige praksis fortsatte dog langt op i nyere tid. Den danske straffelov fra 1866 tillod dødsstraf for drab og forbrydelser mod staten. Så sent som i 1893 blev en mand halshugget for brandstiftelse og overfald, men først med straffeloven fra 1930 blev dødsstraffen afskaffet. I retsopgøret efter besættelsestiden vendte dødsstraffen dog midlertidigt tilbage i form af et straffelovstillæg (landsforræderloven) for handlinger begået under besættelsestiden, og den sidste af de 46  af dødsdømte blev henrettet ved skydning i juli 1950.

Det vil sige, at jeg i hele min levetid har haft det privilegium at leve i et land og i en tid, hvor staten ikke henrettede sine borgere. Men risikoen var der stadig. I 1977 blev jeg – midt i den kolde krig  – indkaldt som værnepligtig soldat. i en tid, hvor  en soldat i krig ifølge den militære straffelov stadig kunne idømmes dødsstraf.  Det var først i 1978 at den militære straffelov afskaffede dødsstraf.

Dødsstraf har altså været en del af vor egen historie – helt op i vor egen tid, og fra tid til anden dukker der krav op om genindførelse af denne ultimative straf. Og så længe vor amerikanske storebror, som vi i mange henseender ser op til, praktiserer denne grusomme straffeform, så vil fristelsen til at overveje en genindførelse af dødsstraffen være til stede i visse kredse. Dertil kommer, at det mildest talt er vanskeligt for det internationale samfund at gå i rette med lande som Kina, Iran og Saudi Arabien, for deres udstrakte brug af dødsstraffen, når USA fortsætter med at henrette nogle af deres borgere.

Men dødsstraf er en inhuman straffeform, som ikke hører hjemme i samfund, som vil kalde sig humane. Samtidig indebærer dødsstraffen i bogstaveligste forstand altid muligheden for justitsmord, uden mulighed for at det kan gøres godt igen, derfor hører dødsstraf ikke hjemme i et moderne retssamfund.  Som USA’s venner og allierede må vi derfor aldrig ophøre med at fordømme USA’s fortsatte brug af dødsstraffen.

København, tirsdag, den 27. marts 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: