Biskoppernes dilemma

I 2010 nedsatte daværende kirkeminister Birthe Rønn Hornbech  et “Udvalg om folkekirken og registreret partnerskab”. Hovedspørgsmålet, som udvalgets 12 medlemmer skulle tage stilling til var, ”Under hvilke former skal også det registrerede partnerskab kunne indgås i folkekirken, således at to personer af samme køn har samme mulighed som ægtepar for at indgå deres samliv ifølge et kirkeligt ritual, og hvilket ritual skal kunne anvendes?” Som bekendt gik et stort flertal af udvalgets medlemmer ind for, at ”der bør kunne ske en kirkelig velsignelse af et partnerskab i henhold ti et autoriseret ritual”.

I den aktuelle debat mellem biskopperne og kirkeministeren er det imidlertid tankevækkende at erindre om, at der i rapporten fra 2010 står, at ”11 medlemmer af udvalget (Peter Skov-Jakobsen, Inge Lise Pedersen, Erling Christiansen, Lisbet Müller, Kirsten Busch Nielsen, Benedicte Præstholm, Karsten Nissen, Susanne Møller, Christian Mejdahl, Claus Thomas Nielsen og Jens Ole Christensen) mener, at ægteskab og partnerskab må betragtes som forskellige ordninger, der har hver sin begrundelse og hver sin historie, og at det vil være udtryk for et ejendommeligt abstrakt syn på mennesket, hvis der stiles mod en såkaldt kønsneutral ordning for ægteskab.”

Den ændring af ægteskabsloven, som i disse dage debatteres i folketinget, følger imidlertid ikke indstillingen fra udvalgsarbejdet i 2010, men indebærer den kønsneutral forståelse af ægteskabet, som 11 ud af 12 udvalgsmedlemmer tog afstand fra. ”Ægteskab og partnerskab må betragtes som forskellige ordninger , der har hver sin begrundelse og hver sin historie”.

Et flertal af biskopperne har da også taget afstand fra det fremsatte lovforslag. I kronikken ”Hastværk er lastværk” (KD 16. Marts 2012) skriver tre af biskopperne, Karsten Nissen, Henning Toft Bro og Elisabeth Dons Christensen – med reference til udvalgsarbejdet i 2010 – at de ”ikke teologisk [var] i tvivl om, at homoseksuelt partnerskab og ægteskab mellem mand og kvinde ikke er og aldrig kan blive det samme”. Og så er det lige præcis det, der sker, med det lovforslag som ligestillings- og kirkeministeren fremsætter. Derfor konkluderer biskopperne da også med at skrive, at ”Lovforslaget betyder, at statsmagten giver sin civilretlige forståelse af ægteskabet teologisk gyldighed.”

Biskopper er tjenestemænd og refererer dermed til kirkeministeren som deres arbejdsgiver, og derfor forventer kirkeministeren at biskopperne udarbejder et ritual, der er i overensstemmelse med den lov, som han får vedtaget i folketinget. Men biskopperne er først og fremmest præster, som har aflagt et præsteløfte, og som har fået betroet en særlig teologisk tilsynsmyndighed i kirken. Flertallet af biskopperne har – så vidt det fremgår af pressen – den opfattelse, at den ægteskabsforståelse, som ligger i lovforslaget, ikke er teologisk holdbar. Hvordan skal biskopperne agere i en sådan konfliktsituation? Skal de følge deres foresattes henstillinger, eller skal de følgederes teologiske overbevisninger?

Det er for mig vanskeligt at forstå, hvordan biskopper, der mener, at ”ægteskab og partnerskab må betragtes som forskellige ordninger” med god teologisk samvittighed kan medvirke til at udarbejde  et ægteskasritual på basis af en lov, der bygger på en kønsneutral forståelse af ægteskabet.

Christiansfeld, onsdag, den 28. marts 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by Karen E. Hansen on 28. marts 2012 - 21:12

    Jeg ser en forskel mellem det notat, som Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen gav kirkeministeren ved det åbne samråd i Folketinget, og den oplysning, at samme biskop var blandt de 11, som udtalte, at “ægteskab og partnerskab må betragtes som to forskellige ordninger ..”
    Har biskoppen mon ændret mening?

  1. Homoseksuelle ægteskaber – en tabersag? | Nikolaj Christensen
  2. Flueknepperi! « Ricardt Riis

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: