Hvad skete der den 28. marts 2012?

Jeg lagde ikke mærke til noget, og det var der vist heller ikke mange andre, der gjorde. Solen skinnede den 28.marts, og jeg sad helt ubekymret på vor terrasse og nød solen – uden at ane, hvad der foregik. Netop den dag forekom der et jordskælv, hvor jordens tektoniske plader forskubbede sig i forhold til hinanden. Det var ikke et jordskælv, som fremkaldte nogen tsunami, men alligevel var det en jordrystelse med så store og langtrækkende konsekvenser, at vor jord aldrig bliver den samme igen.

Det var ikke noget almindeligt jordskælv, men et økonomisk jordskælv. Ifølge beregninger fra det australske finansministerium har landene i den såkaldte tredje verden, netop på dette tidspunkt opnået en større samlet købekraft end os i den den hvide verden, altså Europa, Nordamerika og Australien (Lars Trier Mogensen, ”Vesten er blevet fattigere end resten”. Politiken, den 20. April 2012). Det var en ny økonomisk verdensorden, som blev indvarslet den 28. marts. I mange hundrede år har vi i den hvide verden vænnet os til, at vesten som verdens centrum sad på størstedelen af verdens økonomi, men nu er balancen tippet til fordel for resten af verden. Vi havde vænnet os til, at vi år for år blev rigere, men nu skal vi måske til at se i øjnene, at vore børn og børnebørn ikke får en højere levestandard, end vi har.

Hvilke konsekvenser vil dette økonomiske jordskælv få? Med økonomisk magt følger politisk og militær magt. Og med tilbagegang i vestens økonomiske magt følger så før eller siden nok også en tilbagegang i vestens politiske og militære magt. Meget tyder på, at vi i de kommende årtier vil få meget brug for omstillingsparathed!

Mange er af den opfattelse, at kirken altid halter bagefter det øvrige samfunds udvikling. Men faktisk har den globale kirke allerede i slutningen af det forrige århundrede oplevet et tilsvarende jordskælv som det, vi nu er vidner til. Vi har i århundreder været vant til, at kristendommen var den hvide mands religion, og at det store flertal af verdens kristne var hvide. Men tyngdepunktet i verdens kristenhed ændrede sig for få årtier siden, så vi kristne i vesten kom i mindretal, og i dag udgør vi kun omkring en tredjedel af verdens kristne. Det har vi i kirken i vesten langt fra vænnet os til, og langt hen ad vejen opfører vi os, som om kristenhedens tyngdepunkt stadig lå i Rom, Wittenberg, London, eller måske København. Jeg gætter på, at kristne Syd en gang imellem rynker brynene eller trækker på smilebåndet, når de ser, hvordan den kristne minoritet i vesten agerer.

Det økonomiske jordskælv førte ikke til nogen synlig tsunami, så derfor var der ikke mange, som bemærkede det. Men før eller siden vil denne forskydning mellem den økonomiske verdens tektoniske plader føre til sociale, kulturelle, politiske og militære rystelser her i vesten, hvis konsekvenser det er vanskeligt at forudse.

Christiansfeld, fredag, den 20. april 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 21. april 2012 - 12:19

  Tak for en pointe, der er værd at lægge mærke til!

  På en eller anden måde virker det befriende at tænke på – skønt der er nok at bekymre sig for på børnebørnenes vegne..
  Kina f.eks. vil ikke med sin nye, globale økonomi kunne forhindre sine borgere i at interagere med resten af verden – og derfor heller ikke i at møde kristendommen.
  Hvor evangeliet får frit løb, er det heldigvis slet ikke til at forudse, hvorhen Ånden blæser.
  Der er ingen grund til at ønske sine børnebørn en højere levestandard – men frihed, åndsfrihed ønsker jeg for dem!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: