Dansen om juletræet i Egedalsvænget

Boligforening og hele landet er i oprør over juletræsafstemning”, sådan kunne man læse i avisen forleden. Baggrunden for at hele landet efter sigende er i oprør er, at bestyrelsen i boligforeningen Egedalsvænget i Kokkedal havde besluttet, at der i år ikke skulle indkøbes noget juletræ. Når der blev så stor en sag ud af denne bestyrelsesbeslutning, som der er blevet, hænger det naturligvis sammen med, at der i bestyrelsen var et flertal af muslimer, som tilmed forinden havde bevilget et større beløb til afholdelse af en fest i anledning af en muslimsk højtid. Da så mange andre har ladet sig byde op til dansen om juletræet, vil jeg også kigge lidt nærmere på dette træ – fra lidt forskellige vinkler.

Juridisk set er der ikke noget at komme efter. Beslutningen om at indkøbe eller ikke indkøbe et juletræ i Egedalsvænget ligger inden for boligforeningsbestyrelsens kompetence, og alt tyder på, at afstemningen er foregået helt i overensstemmelse med foreningens vedtægter.

Demokratisk set er der dog et alvorligt problem. Demokrati kendes på den måde, man behandler mindretal på. Lige så udemokratisk det ville være, hvis et ”kristent” flertal kun ville bevilge penge til kristne fester, men ikke vil støtte muslimske fester, lige så udemokratisk er det, at et ”muslimsk” flertal kun vil bevilge penge til muslimske fester, men ikke vil støtte kristne fester. Men hvis man vil rette en anklage mod boligforeningens bestyrelses flertal for at handle udemokratisk, så må man samtidig også gå i rette med andre boligforeningsbestyrelser – og i det hele taget andre besluttende organer som byråd og folketing med kristent flertal – hvis de ikke respekterer muslimske mindretals interesser.

Kulturelt set sagen lidt mere kompliceret. Ud fra en dansk monokulturel betragtning – ”af hensyn til sammenhængskraften i Danmark må vi værne om dansk kultur og danske traditioner” – kan boligforeningsbestyrelsens beslutning ses som et anslag mod dansk kultur, så meget desto mere som samme bestyrelse har bevilget penge til fest, der er udtryk for en ikke-dansk kultur. Ud fra en multikulturel betragtning, så er det helt i orden, at boligforeningen bevilger penge til en fest, der bunder i ny-danskeres kulturelle traditioner, men det er meget problematisk, at samme bestyrelse – måske i reaktion mod danske monokulturelle tendenser – selv opfører sig monokulturelt ved at undertrykke en  etnisk-dansk kulturel tradition.

Religiøst set er der ikke meget kød på denne pølsepind. Man kunne forestille sig, at det muslimske bestyrelsesflertals beslutning var begyndelsen til en religiøs konfrontation mellem muslimer og kristne, og nogle af de mest skræmte kristne i Danmark ville måske se det som begyndelsen til en islamisering af det danske samfund. Så vidt det oplyses har der imidlertid ikke være religiøse konflikter af betydning i Egedalsvænget, og stort set alle de muslimske organisationer, som har udtalt sig til pressen, har på det bestemteste taget afstand fra det muslimske flertals beslutning om ikke at indkøbe et grantræ i forbindelse med den kristne jul.

Politisk set er denne dansk om juletræet for nogle en varm kartoffel, for andre en appelsin, der er faldet ned i turbanen. Denne sag er gjort af det stof, som kan afgøre folketingsvalg, men nu efter at finansloven nu er faldet på plads, er et valg ikke lige om hjørnet. Bortset fra Dansk Folkeparti er alle partier enige om, at det ikke er en sag for folketinget at blande sig i, men det afholder naturligvis ikke politikerne fra at positionere sig i forhold til dette juletræ.
Hvad er så humlen i denne sag? For mig at se er den meget menneskelig; det handler om, at et flertal i bestyrelsen set ud fra alle synsvinkler har begået en fejl, for ikke at sige, at de har dummet sig. De har brugt deres juridiske ret til at træffe en beslutning, som udstiller dem selv som udemokratiske. De har måske reageret på monokulturelle holdninger i det danske ved selv at opføre sig på en lige så snæversynet monokulturel måde. De har som muslimer skudt sig selv i foden ved et præsentere den danske befolkning for et helt fortegnet billede af danske muslimers holdning til kristne. Og har de med denne dumme beslutning spillet bolden over til højrebenet for politikere med en anti-muslimsk dagsorden.

Forhåbentlig kommer flertallet i boligforeningens bestyrelse meget snart til fornuft og omgør deres tåbelige beslutning, og forhåbentlig standser den senere tids mediemæssige dans om Egedalsvængets manglende juletræ – inden vi alle rammes af proportionsforvrængende svimmelhed.

Christiansfeld, søndag, den 11. november 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Max Thomsen on 12. november 2012 - 11:53

  Ja, det er efter min opfattelse forkasteligt, at man skal stemme om indkøb af et juletræ, da der i bebyggelsen er kristne menesker, det er enhver kristens persons ret til at få et juletræ og det kan ikke diskuteres. Jeg gad vide om der er nogle af muslimerne der vil forbydes at fejre deres helligdage, hvis vi forbød dem dette så ville man blive anklaget for racisme, og her må jeg give mine venner og familie ret, dette er RACISME over for kristne mennesker, og jeg synes at de skulle anmelde de pågældende bestyrelsemed-lemmer for det som det er; RACISME, for det havde jeg gjort, hvis det havde fundet sted i min boligforening. Så det er ikke underligt at mange flere bliver racister, når man ser den opførsel som denne flok har.

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 12. november 2012 - 21:39

  @Max Thomsen: At “det er enhver kristen persons ret til at få et juletræ og det kan ikke diskuteres” kan vel kun være sandt i betydningen, at enhver har ret til at købe et juletræ. At et flertal i beboerforeningen har besluttet ikke at indkøbe et juletræ, er der naturligvis ikke noget ulovligt i, men efter min mening var det en dum beslutning. Men at det nødvendigvis skulle være udtryk for racisme, kan jeg ikke forstå, lige så lidt som det nødvendigvis ville være et udtryk for racisme, hvis et kristent flertal i en boligforening sagde nej til at bevilge penge til en muslimsk fest.
  Venlig hilsen
  Mogens

 3. #3 by Jørgen Mikkelsen on 16. november 2012 - 15:49

  JURIDISK DANS OM JULETRÆET
  En beboerforening med tvungent medlemsskab (er der det ?) kan ikke gennemtvige kulturelle eller religiøse udgifter mod et mindretal (eller enkelt medlemmer). Alt andet vil stride mod (vores demokratiske kronjuvel) Grundlovens bestemmelser om beskyttelse af privat ejendomsret og religionsfrihed.
  Med venlig hilsen til Max og Mogens
  Jørgen Mikkelsen, Strib

 4. #4 by Jørgen Mikkelsen on 16. november 2012 - 16:25

  Jørgen Mikkelsen :
  JURIDISK DANS OM JULETRÆET
  En beboerforening med tvungent medlemsskab (er der det ?) kan ikke gennemtvige kulturelle eller religiøse udgifter mod et mindretal (eller enkelt medlemmer). Alt andet vil stride mod (vores demokratiske kronjuvel) Grundlovens bestemmelser om beskyttelse af privat ejendomsret og religionsfrihed.
  Med venlig hilsen til Max og Mogens
  Jørgen Mikkelsen, Strib

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: