Biskoppernes løftebrud

Kristeligt Dagblad kører for tiden en serie om biskoppernes valgløfter, hvor de gang på gang påviser, at biskopperne har gjort sig skyldige i løftebrud. Det er helt på linje med de beskyldninger, som for tiden slynges ud over den nuværende Thorning-regerings syndige hoveder. En google-søgning på ”Thorning” + ”løftebrud” giver således 63.900 hits. Nu er der det forsonende træk ved Thorning-regeringens løftebrud, at vælgerne får mulighed for at straffe regeringen for dens eventuelle løftebrud ved at vælte den ved næste valg. Men den mulighed får dem, der har valgt en løftebrydende biskop ikke, for han eller hun kommer aldrig igen på valg, og kan – om ikke i al evighed, så dog til hans eller hendes pensionsdag – fortsætte med sine løftebrud, uden at skulle stå til ansvar over for sine vælgere.

Hvis man skulle tage Kristeligt Dagblad alvorligt – og hvilken avis ønsker ikke at blive taget alvorligt – så burde man gøre noget ved det problem, som der i artikel efter artikel peges på. Det første og mest nærliggende at tage fat på ville være selve bispevielsen, hvor der jo netop indgår et løfte. Jeg har nu læst hele det lange ritual for bispevielse igennem, og det lægger overhovedet ikke op til, at biskoppen skal føle sig ansvarlig for overholdelse af sine løfter over for dem, som på god demokratisk vis har valgt ham eller hende til deres biskop. Den helt centrale sidste del af bispevielsesritualet kunne med fordel justeres, så det tager højde for nutidens behov for at holde valgte kirkepolitikere ansvarlige:

”Vi vil nu høre, hvilket kirkepolitisk program, du er blevet valgt på, og hvilke kirkepolitiske initiativer, du har i sinde at gennemføre i din embedsperiode (her oplæses valgprogram og valgløfter). Lover du mig da i hele folkets påsyn, at du således trofast og retsindigt efter den opbakning dit stiftsråd og dine medarbejdere vil give dig, vil bestræbe dig  på at holde de valgløfter, du er valgt på?”

Man kunne naturligvis også tage Kristeligt Dagblads artikelserie om biskoppernes løftebrud alvorligt på en helt anden måde. Nemlig ved at hævde, at en biskop – uanset at han eller hun er valgt med den samme valgmetode, som man bruger til at vælge politikere – ikke skal være politiker og derfor heller ikke skal opføre sig som eller behandles som politiker. Og at det slet ikke giver nogen mening i en kirke, som ikke bare folkets kirke men også Guds kirke, at menighederne i stiftet skal afkræve eller at biskopper skal afgive valgløfter. Ud over det løfte, som ligger i selve bispevielsesritualet, og som taler om en tilsynsgerning, som skal udføres ”ikke efter personsanseelse, men med retsind, Guds navn til ære og hans menighed til opbyggelse.” Menighederne i et stift må naturligvis gøre deres ypperste for at finde ud af, hvem der vil egne sig bedst til at varetage denne tilsynsopgave, herunder ikke mindst at bede for, at Gud vil lede dem til at vælge den rette person.

Når det så  – med anvendelse af en demokratisk valgform – er sket, så giver det mening, at den der bliver valgt, afgiver et bispeløfte. ”Vær en støtte for præster og menigheder i dit stift, styrk de svage, opsøg de vildfarne, vær barmhjertig uden at tåle det onde, irettesæt uden at glemme barmhjertigheden. Og når verden foragter evangeliet, skal det være din trøst, at det er Guds gerning, du øver, ikke din egen, og at vor Herre Jesus har lovet at være med sin menighed alle dage indtil verdens ende, så hans tjenere kan røgte deres kald frimodigt og fuldende løbet med glæde. Lover du mig da for Guds åsyn, at du således trofast og retsindigt efter den nåde, Gud vil give dig, vil varetage den tilsynsgerning, du er valgt og kaldet til?”

Christiansfeld, tirsdag, den 20. november 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: