Fokus på ”forfulgte kristne” eller ”trosfrihed”?

Det er et sørgeligt faktum, at der mange steder i verden er problemer med trosfriheden, og at også kristne rundt om i verden bliver diskrimineret og forfulgt. Blandt kristne i Danmark og flere andre europæiske lande foregår der imidlertid en debat, om vi skal fokusere på ”forfulgte kristne” og deres rettigheder eller på ”trosfrihed” for alle.

Et argument for at fokusere på de kristnes problemer er, at langt den største religiøse gruppe i verden, der i dag udsættes for forfølgelse eller diskrimination, er kristne. På det seneste er argumentet imidlertid blevet udvidet med påstanden om, at også i Europa er de fleste ofre for religiøs diskrimination eller forfølgelse. Og dermed kommer fokuseringen på “forfulgte kristne” let til at handle om, at vor opgave som kristne bliver at kæmpe for vore egne rettigheder – og privilegier.

I den forbindelse henvises der ofte til bogen ”Exiting a Dead End Road. A GPS for Christians in Public Discourse”, redigeret af Gudrun og Martin Kugler (2010) og en rapport redigeret af Gudrun Kugler fra ”Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe” (offentliggjort i marts 2012).

I bogen ”Exiting a Dead End Road” peger Gudrun Kugler bl.a. på, at intolerancen og diskriminationen er en følge af at kristne i Europa i disse år mister deres historiske privilegier: ”The withdrawal of privileges from Christianity constitutes an unnatural break with history and identity, and it is an expression of hostility. This hostility does not stop at the removal of privileges. It causes marginalization and social exclusion, and it leads to the denial of rights of Christians.Equal rights for Christiansare at stake” (s. 16-17). – Om det virkelig er rigtigt at valget for kristne i Europa står mellem en privilegeret magtposition og en udsat diskriminationsposition kan i høj grad diskuteres!

I rapporten refereres en lang række historier om kristne i forskellige europæiske lande, som i 2011 har været udsat for intolerance overfor og diskrimination. Historierne spænder vidt fra hærværk mod kristne symboler over forbud mod kors i klasseværelser til  krav om, at katolske præster bryder tavshedsløfte hvis de får kendskab til seksuelle overgreb mod børn og bøder til kristne hotelejere, som ikke vil lade to homoseksuelle bo på samme værelse. Om det virkelig er rimeligt at se intolerance og diskrimination over for kristne i de to sidste historier kan i høj grad diskuteres!

At der er kristne i en lang række lande i Afrika og Asien, som bliver diskrimineret og forfulgt er der desværre kun alt for mange frygtelige eksempler på, men for mig at se er det problematisk at koble den kristne flertalsbefolknings situation i Europa sammen med kristne minoriteters lande som Iran og Pakistan. Vi står i fare for som kristne at kaste os ud i en konkurrence med jøder og muslimer og andre grupper om den privilegerede offerstatus.

Men også, når det gælder de kristnes vanskelige situation i mange lande i Afrika og Asien, er det ikke nødvendigvis klogt, at vi fokuserer på ”forfulgte kristne” frem for ”trosfrihed”. I Mellemøsten giver mange kristne ledere udtryk for, at de ikke ønsker at blive beskrevet og understøttet af kristne i vesten som ”forfulgte kristne” og dermed risikere at blive udskilt fra deres medborgere, selvom de naturligvis ønsker at få lov til at leve og udfolde sig som kristne. Derfor fokuserer de på de universelle menneskerettigheder og herunder naturligvis også trosfrihed for alle borgere. I det hele taget tyder alt på, at den mest effektive måde at hjælpe forfulgte kristne på rundt om i verden netop er at kæmpe for den universelle menneskerettighed, som trosfriheden er.

Som danske og europæiske kristne må vi naturligvis engagere os til fordel for ”forfulgte kristne”, men som kristne er vi ikke bare forpligtet på at elske vore medkristne, men at elske vor næste, uanset om vor næste er kristen eller jøde, muslim – eller ateist. Derfor giver det ikke nogen evangelisk mening kun at fokusere på ”forfulgte kristne”. Det er netop på grund af vor kristne tro, at vi som kristne må være optaget af alle menneskers ”trosfrihed”.

Christiansfeld, fredag, den 14. december 2012
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by jan engelst on 14. december 2012 - 22:47

  Heller ikke i DK er der længere 100 % trosfrihed. Også her bliver kristne i stigende grad diskrimineret, hvis de bekender, at de er kristne!!!!!!!!!!!! 😦

 2. #2 by jan engelst on 14. december 2012 - 22:51

  Heller ikke i DK er der længere 100 % trosfrihed. Også her bliver kristne i stigende grad diskrimeret og til dels også forfulgt, hvis de bekender, at de er kristne.!!!!!!!!!! 😦 😦 😦

 3. #3 by Mogens S. Mogensen on 14. december 2012 - 23:04

  @Jan Engelst: Diskrimination indebærer at man fratages rettigheder. Kunne du lige til min oplysning give nogle eksempler på, at kristne her i Danmark fratages rettigheder, hvis de bekender sig som kristne?
  Vh Mogens

 4. #4 by Karen M. Larsen on 15. december 2012 - 17:02

  Mogens: Tak for et godt indlæg!

 5. #5 by Svend Jespersen on 18. december 2012 - 20:56

  Kære Mogens.

  Enig, at satse på trosfrihed fremfor “forfulgte kristne” vil på langt sigt være det bedste, hvis man tror på fornuftens sejr. En strid om, hvem der diskrimineres mest, kan ikke føre til noget positivt.

  Når det er sagt, så kan både Iben Thranhols og Gudrun Kuglers ord også sagtens tolkes på en anden måde end som et ønske om, at kristendommen skal bibeholde tidligere tiders lovfæstede “privilegier “. Gudrun Kugler taler om “historical privileges”, som er noget helt andet end lovfæstede privilegier, som udelukker andre. Det danske samfund er i bund og grund baseret på tidligere tiders kristne og liberale idegrundlag, og det er der ingen grund til at skjule, skamme sig over eller give afkald på.

  Og så må vi ikke glemme, at kristne i mange lande ikke kan udtale sig frit, når de til os skal udtale sig om deres egen position i deres eget land.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: