Thai-tanic?

Suvarnabhumi Airport, Bangkok internationale lufthavn, er topmoderne. De mange millioner turister, som hvert år flyder igennem lufthavnen på vej til feriedestinationer som Phuket, Koh Samui, Pattaya, Chiang Mai osv. får en æstetisk oplevelse. På væggene er der smukke billeder fra Thailands historie og fra thaikulturn og den buddhistiske religion samt moderne kunst. Der er også god tid til at nyde indtrykkene, for der er langt at gå fra den ene ende af lufthavnen tilden anden, i vort tilfælde langt over 1 km.

Thailand er de fleste danske turisters drøm. Godt klima, gode badestrande, lækker mad, superb betjening – i ”the land of smile” – og så er det et politisk stabilt land præget af fred og ro. Eller er det nu også det? Ja, her i Bangkok er det tilfældet og også på de kendte turistdestinationer. Men kradser man lidt i overfladen, så krakelerer idyllen.

Det politiske system ikke særligt velfungerende, og i 2006 kom det ligefrem til et militærkup, og det er stadig præget af voldsomme modsætninger. Men det er langt fra det alvorligste.

De færreste turister er sikkert klar over det – og  regeringen og turristindustrien har sikkert heller ikke noget ønske om at de skal blive klar over det – men Thailand hører i dag til i top ti blandt de lande, som er hårdest ramt af terrorisme. I vestlige medier omtale problemet i de sydlige provinser i Thailand ofte som islamistisk terrorisme, og det er heller ikke helt forkert. Men som Philip J. Cunningham skriver det i artiklen ”Fire in the South poses existential threat to the nation” i Bangkok Post i dag, har terrorismen ikke bare rod i en islamistisk tolkning af islam. De sydlige provinser var har også været højborg for kommunistpartiet, der igen og igen har udfordret styret i Bangkok. I de sydlige provinser bor den muslimske malay-minoritet, og der har været problemer mellem de etniske thaier og de etniske malayer lige siden Pattani-sultanatet blev indlemmet i Thailand i 1909, men i mange år var problemerne under kontrol.

Det var først i 2004, at den voldsbølge tog fart, som siden har kost over 5000 menneskeliv. Den udløsende faktor synes at have været premierminister Thaksin Shinavatras “krig mod narkotika”, som blev lanceret i 2003, og i de sydlige provinser blev ført med en sådan voldsomhed og med så grove brud på basale menneskerettigheder, at befolkningen rejste sig i en modstandsbevægelse mod regeringen i Bangkok og krævede selvstændighed.

Thaksins “krig mod narkotika” var meget populær og udgjorde et centralt element i den såkaldte Shinavatra-populisme, som var Thaksins magtbase. På begge sider af ”fronten” blev der begået grusomheder, og den islamistiske/malay oprørsbevægelse dræber for tiden mange statsansatte i deres område, fx skolelærere, der ses som repræsentanter for Bangkok-regeringen, ligesom de i øvrigt dræber muslimer, der ikke er loyale mod oprørerne, og buddhister.

Konflikten ser ud til at eskalere, og det kan se ud som om regeringen ikke tager situationen så alvorligt, at den gør en afgørende indsats for at få løst problemerne i syd.. I regeringen, i administrtionen og i det øvrige samfund er det “business as usual”. Situationen i Thailand kunne minde om forholdene på Titanic – kort før forliset. Trods farerne ved at sejle i et farvand med isbjerg, fortsatte kaptajnen sejladsen, overbevist om at selv ikke isbjerge kunne true skibets sejlands, og det ubekymrede liv fortsatte på alle dæk. Der er ingen fare for, at Thai-tanic vil sejle ind i et isbjerg, men hvis regeringen ikke snart ændrer kurs,  så er det Cunninghams opfattelse, at ”fai-tai”, ”ilden fra syd” kan true nationens eksistens.

Mogens S. Mogensen
Suvarnabhumi Airport, Bangkok, torsdag, den 31. januar 2013.

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: