Religion i Thailand og Danmark

I det feriehus på toppen af et bjerg i Koh Samui, hvor vi bor denne uge, har jeg indtil videre registreret 22 skulpturer og andre repræsentationer af Buddha. Det er en mange konstante påmindelser om, at vi er kommet til en buddhistisk kultur. På sammen måde vil besøgende i Danmark også på mange forskellige måder – som vi måske ikke altid selv er bevidste om – blive mindet om, at de er kommet til en kultur præget af kristendommen.

De religiøse forhold i Thailand kan minde om situationen i Danmark. Lige som Danmarks tilblivelse er knyttet sammen med kristendommen – tænk fx på Jelligestenen – går buddhismens introduktion i den del af Indokina, som i dag er Thailand, mere end 2000 år tilbage. Missionærer blev i det 9. Årh. e. Kr. sendt til fra kirken i det tyske kejserrige for at udbrede kristendommen i Danmark (bl. a. Ansgar), og den nordindiske konge Asoka sendte ifølge traditionen i midten af det 3. årh. f. Kr. missionærerne Sona og Uttara for at forkynde buddhisme for befolkningen i det, der i dag er Burma og Thailand.

Det store flertal er buddhister (ca. 94%), ligesom det store flertal i Danmark er kristne,  og der er i begge lande et lille mindretal af muslimer (ca, 4%), og andelen af kristne i Thailand er nok nogenlunde lige så stor som andelen af buddhister i Danmark. Der er religionsfrihed, dog skal kongen tilhøre buddhismen, ligesom den danske konge skal tilhøre den evangelisk-lutherske kirke. Ligesom der i det danske flag et symbol for kristendommen indgår buddhismen også i det thailandske flag. Den røde linje symboliserer nationen, den hvide linje theravada-buddhismen og den blå linje monarkiet.

I modsætning til Danmark, hvor folkekirken er en slags statskirke og kristendommen dermed en slags statsreligion, så er buddhismen aldrig blevet gjort til statsreligion i Thailand. Ifølge grundloven skal regeringen ”støtte og beskytte buddhismen og andre religioner”, og både buddhistiske organisationer og organisationer repræsenterende islam og andre minoritetsreligioner modtager statsstøtte.

Der er dog ingen tvivl om, at thailændernes selvopfattelse er, at Thailand er et buddhistisk land, og der er ingen tvivl om, at buddhismen i endnu højere grad en integreret en del af thai-kultur og thai-identitet, end det er tilfældet med kristendommen i Danmark. Men mens vi i Danmark har drøftet, om religion skulle ud af det offentlige rum og om religiøse symbolers og klædedragters plads i det offentlige rum, så er buddhismen på alle måder en meget synlig religion også i det offentlige rum. Ikke uden grund kaldes Thailand også ”The Land of Yellow Robes”, da der ud af en befolkning på omkring 66 mio. er knap 400.000 munke og nonner.

I praksis fungerer buddhismen dog som uofficiel statsreligion i Thailand, og i 2007 blev der tilmed gjort et forsøg på at gennemføre en forfatningsændring, der ville have gjort Buddhismen til den officielle statsreligion. Det mislykkedes, men det bidrog til de voldelig konfrontationer i de tre sydlige provinser, hvor muslimerne er i flertal. Også i EU har der været tilløb til at skrive kristendommen ind i forfatningen, uden at det dog endnu er lykkedes, og heller ikke i Danmark er det uproblematisk at håndtere forholdet mellem majoritets- og minoritetsreligioner.

Religion er stadig en dynamisk faktor i Thailand – og i Danmark!

Bo Phut, Koh Samui, Thailand, søndag, den 3. februar 2013
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Hacking on 4. august 2015 - 22:36

  Hello! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m definitely pleased I found it and I’ll
  be book-marking it and checking back frequently!

 2. #2 by 500px.com on 1. december 2015 - 16:08

  Essentially anytime the program remote begins,
  the relay kicks over and tells the truck the clutch pedal is pushed in. Worked
  completely.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: