Marie Krarup og dansk etnocentrisme

Det er meget nærliggende for de fleste mennesker at være egocentrikere og agere egocentrisk. Egocentrisme indebærer, at man betragter sig selv og ens egne perspektiver og holdninger som de mest valide og ens egne interesser som de vigtigste. Men det daglige møde med andre ”egoer” med deres særlige perspektiver, holdninger og interesser udfordrer heldigvis vor egocentrisme,  så vi lærer i en eller anden grad at forstå andre menneskers holdninger og perspektiver, og så vi udvikler en eller anden grad af empati,

Der er også meget nærliggende for de fleste etniske grupper som fx os danskere at være etnocentrikere og agere etnocentrisk. Etnocentrisme indebærer, at vi danskere fx tager for givet, at vore perspektiver og holdninger er de mest valide, og at vore interesser er de vigtigste i hele verden. For etnocentrikeren er hans folks kultur et udtryk for civilisationens højdepunkt og afvigelser fra hans eller hendes folks kultur et udtryk for et lavere civilisationsniveau eller lige from for primitivitet.

Det er ikke noget problem, så længe de forskellige folkegrupper lever adskilt. Tværtimod kan etnocentrismen danne en solid grobund for en nationalisme, der definerer sig ud fra et modsætningsforhold til andre etniske grupper. Men efterhånden som verden bliver mere og mere globaliseret, bliver etnocentrismen et større og større problem. Etnocentrikere reagerer på globaliseringens udfordring typisk på to måder: nogle bliver endnu mere fastlåst i deres etnocentrisme, men andre udvikler et tværkulturelt perspektiv med anerkendelse af validiteten af andre kulturers perspektiver.

En af dimensionerne i Muhammedkristen i 2006 var for mig at se, at en række danske aktører agerede ud fra en etnocentrisk holdning. At vi i Danmark ikke har ret mange hæmninger – eller begrænsende normer –  mht. til omgangen med religiøse symboler, er vi som etnocentrikere tilbøjelige til at anse som det naturlige, det civiliserede, og det eneste fornuftige, og derfor har vi vanskeligt ved at forstå og acceptere, at man i andre kulturer har andre holdninger. Denne form for dansk etnocentrisme bidrog til, at Danmark kom ud i den alvorligste internationale krise siden besættelsestiden.

Forleden besøgte Marie Krarup fra Dansk Folkeparti, New Zealand under en tur med Folketingets forsvarsudvalg. Her besøgt de bl.a. en flådebase, hvor de blev modstaget af dansende maorier, som er et af New Zealands oprindelig folk. I et blogindlæg i Berlingske Tidende, med den sigende titel ”Aldrig kan et folk forgå, som ikke vil det selv…” beskrev Marie Krarup sin oplevelse som ”det mindre civiliserede indslag i Forsvarsudvalgets besøg”. Og så skriver hun om ” en halvnøgen mand i bastskørt, der råbte og skreg på maori. Han udførte mærkelige ritualer og rakte tunge, mens vi så til og blev instrueret af en lokal om, at vi ikke måtte grine”. Hun harcellerer over, at de officererne ikke giver hånd men udsætter dem for ”næsegnidning”. Dernæst besøgte de et maori tempel ”der var udsmykket med gudeskikkelser med vrede ansigter og store erigerede penisser”. Det var ”et led i programmet rettet imod ”cultural awareness”! Man kunne måske også kalde det kulturel selvudslettesle, eller grotest mulit-kulti-dyrkelse”.

Marie Krarups reaktion er meget forståelig, nemlig som et udslag af dansk etnocentrisme. Maori-kulturen er mindre civiliseret end den danske kultur og er et udtryk for primitivitet.
Hvis bare dette blog indlæg var blevet læst i Danmark , havde skaden været begrænset, fordi de fleste af os (desværre) stadig har en rem af denne etnocentrisme, der er tilbøjelig til at gøre den aktuelle danske kultur til absolut norm for alle andre kulturer. Og blogindlægget kan sagtens ses som et indlæg, der flugter helt perfekt med Dansk Folkepartis værdipolitik, og som indgår som et argument mod et multikulturelt samfund i Danmark.

Men i vor globaliserede verden blev Marie Krarups indlæg altså ikke bare læst og kommenteret i Danmark, men også i New Zealand. Og læst i New Zealand må Marie Krarups blogindlæg bliver det helt tydeligt, at den danske folketingspolitiker er et udtryk for en meget nedladende og respektløs holdning til den kultur, som en del af New Zealands befolkning er rundet af. Derfor er hun da også blevet mødt med vrede for at håne maori-kulturen.

I isolerede nationalstater kan vi slippe af sted med markante etnocentriske holdninger, men i en mere og mere globaliseret verden vil etnocentrisme bidrage til flere og flere konflikter, og der er der brug for at udvikle en større tværkulturel forståelse og dermed også en større kulturel empati, hvor vi på en og samme tid vedkender os vor egen kulturelle identitet og anerkendende over for andres kultur, og erkender at enhver kultur – bl.a. som følge af mødet med andre kulturer – er under stadig forandring.

Christiansfeld, søndag, den 7. april 2013

Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by best sushi in orlando on 6. marts 2014 - 03:39

  Cocoa and sushi orlando fl coffee in Peeru is often grown alongside or near patches of coca, a leaf traditionally used as a vegan substitute forr gelatin.
  Table: Wall Street Journal, December 17, 2007 page C4 Looking at the table or perhaps under it.
  The avocado typically seen in many sushi rolkls
  contains Vitamins A, D, E, and C.

 2. #2 by check this here on 7. juni 2014 - 04:20

  I am regular visitor, how are you everybody?
  This article posted at this web site is truly nice.

 3. #3 by visit Here Now on 25. juli 2014 - 09:20

  Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after
  browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and
  I’ll be book-marking and checking back frequently!

 4. #4 by http://Jawabanbagus.Com on 25. juli 2014 - 15:55

  I quite like reading through a post that will
  make men and women think. Also, many thanks for allowing
  for me to comment!

 5. #5 by Charissa on 19. august 2014 - 11:26

  Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 6. #6 by new.Jantaforum.com on 19. august 2014 - 14:24

  There’s definately a lot to find out about this subject.
  I really like all of the points you have made.

 7. #7 by unique 30th birthday gift ideas for her on 17. september 2014 - 14:41

  I’ve been browsing online more than three hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for
  me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever
  before.

 1. mdprogramming.Com
 2. evolven.com
 3. click through the up coming post
 4. lease-agreement-guide.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: