Kristeligt Dagblad spiller ud i debatten om en kirkeforfatning

I tennis er udfaldet af de enkelte dueller ofte afhængig af, hvem der har serveretten. Den, der server, er i offensiven, og modstanderen er henvist til at reagere på udspillet. I det forestående spil om folkekirkens forfatning har Kristeligt Dagblad tilkæmpet sig serveretten, men dermed ikke være sagt, at det ender med et serve-es. Serveretten fik Kristeligt Dagblad serveret, da den rapport, som måske offentliggøres i morgen, blev lækket til avisen (af … nå nej, det ved vi jo egentlig ikke!).

Kristeligt Dagblad udnyttede serveretten til at sende en skruebold over på den anden .
banehalvdel. Den (for)skruede bold bestod i en hovedoverskrift på forsiden af dagens udgave af avisen. ”Udvalget åbner for topstyring af folkekirken”. Nu er topstyring jo ikke noget positivt ord i et demokratisk og egalitært samfund som det danske, så der er åbenbart tale om et farligt anslag mod folkekirken, som læserne indirekte opfordres til at væbne sig imod. Når kommissionens rapport – måske i morgen –  officielt lanceres, så har læserne-  allerede inden de nærlæser rapporten – fået at vide, hvilken trussel den indebærer. Og på den anden banehalvdel, skal tilhængerne af det forslag, som Kristeligt Dagblad advarer mod, til at forsvare et forslag, som læserne nu ved er et udtryk for en udansk topstyring.

Men hvad går dette topstyrede forslag da ud på. I underoverskriften på artiklen forklares det, at  ”Folkekirken kan ende med at få et nationalt kirkeråd som ledende organ. Det fremgår af et forslag fra udvalg om kirkens styring. Og i artiklen afsløres det, at topstyringen vil blive varetaget af 25-27 repræsentanter for lægfolk og gejstlige og for frie kirkelige organisationer og kirkeministeriet samlet i et – kirkeråd, og vi må gå ud fra, at de fleste af disse repræsentanter vil blive valgt på god demokratisk vis i de forskellige fora, som de repræsenterer.

Journalistik handler i høj grad om vinkling, og Kristeligt Dagblad er i sin gode ret til fx gennem en overskrift at vinkle en nyhed, som det vil, men nyheden kunne lige så godt have været vinklet helt anderledes. ”Udvalg åbner for opgør med topstyring af folkekirken”. Man kunne med god ret hævde, at den nuværende styring af folkekirken, som er lagt i hænderne på folketinget – hvoraf en betragtelig del end ikke er medlemmer af folkekirken – og kirkeministeren, der i praksis har fået tillagt en meget stor kompetence, er et udtryk for en statslig topstyring, og at bemeldte forslag om et nationalt kirkeråd er et udtryk for en langt mere transparent styring og en styring, som på god demokratisk vis inddrager folkekirkens medlemmer og ansatte.

Men nu har Kristeligt Dagblad givet bolden op og har – hvad overskriften på forsiden angår – kastet sig ind i kampen om en kirkeforfatning og herunder for og  (eller rettere imod) et nationalt kirkeråd. Ret skal naturligvis være ret, og i den øvrige dækning af den lækkede rapport tyder det på, at avisen giver en nuanceret fremstilling af rapportens forskellige forslag – men det kan vi jo først med sikkerhed vide, når rapporten bliver offentliggjort, og vi alle får mulighed for at deltage i debatten på det samme grundlag.

Christiansfeld, onsdag, den 1. maj 2013
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: