Kirkeforfatning – hvor er du?

På Danske Kirkedage i Aalborg blev Grundtvigsk Forums seminar ”Styr folkekirken” om debatoplægget om en kirkeforfatning et tilløbsstykke med omkring 220 deltagere. For 23 år siden blev spørgsmålet om en kirkeforfatning rejst på Danske Kirkedage i Aalborg i 1980, men udviklingen går som bekendt ikke så hurtigt i folkekirken. Men nu 33 år senere kan vi tage debatten op igen, og denne gang kan vi overveje folkekirkens forfatning på baggrund af et ministerielt udvalgs debatoplæg, som blev præsenteret af udvalgets formand Hans Gammeltoft Hansen.

Ingelise Pedersen, der i udvalget repræsenterede Landsforeningen af Menighedsråd, var ikke i tvivl. Der er i dag så mange fælles opgaver på opgaver på nationalt plan, som venter på at blive løst. Hvis kirken kun er sognene, så fører det til overanstrengelse af sognene og ender i handlingslammelse. Vi mangler et forum for fælles debat og et fælles organ, der kan træffe beslutninger. Derfor må der etableres et kirkeråd, der både skal tage sig af kirkens indre anliggender og kirkens økonomi.

I Ulla Morre Bidstrups oplæg skulle man imidlertid kigge langt efter et egentligt kirkeråd. Bidstrup, der i udvalget repræsenterede Præsteforeeningen, kunne godt se, at der var behov for et økonomiudvalg, men ønskede ikke, at kirkens indre anliggender skulle afgøres af et nationalt kirkeråd med et flertal af læge medlemmer. For hende var det afgørende, at folkekirken forbliver folkets kirke og ikke kirkefolkets kirke.

Peter Lodberg, der er leder af den teologiske uddannelse på Aarhus Universitet og ikke har været medlem af udvalget, præsenterede sig som panelets ”wild card”. Efter hans forslag havde udvalget gået med live, det havde gået med seler, og det havde haft for mange barduner. Udvalgets arbejde har tilsyneladende været præget af, at man har været bange for at andre skulle løbe med magten. Derfor opfordrede han til at man lagde frygten for hinanden og al forsigtighed væk, og fra grunden overvejede hvilke udfordringer kirken står over for i dag, og hvilken struktur der ville kunne fremme kirkens arbejde med disse udfordringer.

Det var måske lidt svært at få øje på konturerne af en kirkeforfatning ud fra denne debat, men nu må den kommende tid vise, om der i de kommende år kan samles folkelig, kirkelig og politisk enighed om at give folkekirken en ordentlig forfatning.Nu har vi jo ventet 164 år på, at g rundlovens løfteparagraf (66) om  en forfatning for folkekirken bliver indfriet, så vi kan vel også have tålmodighed lidt endnu.

Lige så længe har ”de fra folkekirken afvigende trossamfund” ventet på at få indfriet grundlovens løfte, om at deres forhold skulle ordnes ved lov, så de forskellige trossamfund og religioner ikke længere skulle udsættes for den sædvanlige stedmoderlige behandling. På kirkedagene blev der imidlertid også sat fokus på de andre trossamfunds forhold. Folkekirke og Religionsmøde havde indbudt til seminar om emnet under overskriften ”Staten – trussel eller garanti for religionssamfundenes virke?”

Der er meget, der tyder på, at når folkekirken har lovgivet om folkekirkens forhold, så kommer turen nok til de andre trossamfunds forhold. I debatten mellem paneldeltagerne, Bent Hylleberg, fra Baptistkirken, Mustafa Gezen, Muslimernes Fællesråd, Leif Asmark Jensen og Mette Bock fra Liberal Alliance og de ca. 30 fremmødte deltagere, udkrystalliseredes der to mulige måder at løse trosamfundenes forhold på. Enten så kunne trossamfundene få samme privilegier fra staten – med dertil hørende forpligtelser – folkekirken har, inklusive statens hjælp til opkrævning af medlemsbidrag. Eller også kunne folkekirken løsrives mere og mere fra staten, så folkekirken kom til at stå på egne ben på samme måde som de øvrige trossamfund. Dermed kommer løsningen af trossamfundenes forhold til at hænge sammen med spørgsmålet om en kirkeforfatning for folkekirken. Så derfor må både folkekirkemedlemmer og medlemmer af andre trossamfund spejde efter en kirkeforfatning. Kirkeforfatning – hvor er du?

Danske Kirkedage 2013, Aalborg, den 11. maj 2013
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: