Kristen tilstedeværelse og vidnesbyrd i Mellemøsten

I dag samles 150 kirkeledere fra de kristne kirker i Mellemøsten og en lang række repræsentanter fra kirker i andre dele af verden. De næste dage skal jeg sammen med dem deltage i en konference på Notre Dame du Mont klosteret uden for Beirut om de kristnes situation i Mellemøsten. Lige nu flyver vi over Tyrkiet med retning mod et af de relativt fredelige lande i et Mellemøsten, der ellers er præget af store omvæltninger, konflikter, undertrykkelse og borgerkrig.
 
På generalforsamlingen i Det Mellemøstlige Kirkeråd blev det foreslået, at der blev afhold en konference, der kunne undersøge de kristnes situation, der lever i Mellemøsten. Samme år udtalte Kirkernes Verdensråd, at rådet ”altid har betragtet Mellemøsten som en region af særlig interesse, idet det er fødestedet for jødedom, kristendom og islam. … Uden denne kristne tilstedeværelse, vil samlivet (conviviality) mellem mennesker med forskellig tro, kultur og civilisation, som er et tegn på Guds kærlighed til hele menneskeheden, komme i fare. … Vor levende tro har sine rødder i dette land, og næres og styrkes af det ubrudte vidnesbyrd fra de kirker, hvis rødder går tilbage til apostlenes dage”.

Michel Nseir fra Kirkernes Verdensråd, som arrangerer konferencen sammen med Det Mellemøstlige Kirkeråd, understreger, at økumeniske kristen perspektiver og bekymringer mht. den kristne tilstedeværelse i Mellemøsten er forskellige fra dem, som opfordrer til islamofobi.

På Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Pusan, Sydkorea, i efteråret vil der blive fokuseret på bønnen ”Livets Gud, led os til retfærdighed og fred”. ”Derfor er det særligt vigtigt at foretage denne pilgrimsvandring mod retfærdighed og fred sammen med kirkerne i Mellemøsten og adresser deres udfordringer med en solidaritet, der koster noget for os, og i en ægte økumenisk ånd præget af enhed i handling.

Konferencens tema er ”Kristen tilstedeværelse og vidnesbyrd i Mellemøsten”. En kristen tilstedeværelse har sine omkostninger, især i disse år, og et kristent vidnesbyrd kræver stort mod. Jeg ser frem til en spændende uge i Beirut.

I luftrummet over Mellemøsten, tirsdag, den 21. maj 2013

Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: