Birthe Rønn Hornbech, Hellig Kors Kirke og kunsten at insinuere

I Birthe Rønn Hornbechs klamme klumme i Kristeligt Dagblad i dag får læserne et lynkursus i kunsten at insinuere. At insinuere betyder if. ordbogen ”at beskylde antydningsvis”, og Rønnn Hornbechs antydningsvise beskyldninger fyger om ørerne på Hellig Kors Kirkes menighedsrådsmedlemmers syndige hoveder i klummen “Frihed, frisind og folkekirke: Hellig Kors Kirke udsender signalforvirrende budskaber“.

Den faktuelle baggrund er, at menighedsrådet ved Hellig Kors kirke i et opslag af en præstestilling har skrevet, at man ”forventer, at præsten vil gøre brug af ritualet for vielse af to af samme køn”, og at Hellig Kors Kirke anden pinsedag havde inviteret imam Abdul Wahid Pedersen til efter gudstjenesten at holde en tale om fred.

Umiddelbart er det overhovedet ikke indlysende, hvad disse to sager, som jo hver for sig har været ivrigt drøftet i medierne, har med hinanden at gøre. Men det lykkes Birthe Rønn Hornbech at insinuere, at disse to forhold viser, at menighedsrådet ved Hellig Kors Kirke er nogle hyklere. ”I dyrkelsen af egen tolerance ender de ”åh, så tolerante” i den rene intolerance. Hellig Kors Sogn blåstempler for eksempel islams forfølgelse af homoseksuelle, samtidig med at man udelukker præster, der ikke vil vie to af samme køn”. Fordi de inviterede ”en imam, som netop repræsenterer en religion, der forfølger homoseksuelle”.

For det første, så er det ikke islam, som forfølger homoseksuelle, lige så lidt som det var kristendommen, der i tidligere århundreder forfulgte homoseksuelle. Det et muslimer, som ud fra deres tolkning af islam, forfølger homoseksuelle, og det er der naturligvis al mulig grund til at fordømme. En undersøgelse af 1746 indvandrere og efterkommere fra muslimske lande udført af Danmarks Statistik for den liberale tænketank Cepos i slutningen af 2007 viste imidlertid, at 65 % sagde nej til, at lovgivningen burde forbyde homoseksuelle at praktisere deres seksualitet, mens 25% gik ind for et forbud. Så det er tilsyneladende ikke engang et flertal af muslimerne i Danmark, som ønsker homoseksuel praksis forbudt ved lov.

For det andet indebærer en kirkes indbydelse af en imam til at holde en tale om fred vel ikke, at kirken blåstempler islams (eller rettere visse muslimers) forfølgelse af homoseksuelle? Den form for logik ville jo betyde, at hvis en kirke inviterede præsident Obama til at tale om fred i verden, så ville kirken dermed blåstemple dødsstraf, som Obama går ind for, og som praktiseres i USA.

Rønn Hornbech fortsætter i samme skure, når hun – med henvisning til, at opslaget vidner om stor aktivitet i sognet –  insinuerer, at der er noget galt ikke bare med den gode gamle højmesse men også  forkyndelsen i Hellig Kors Kirke. Den retoriske fidus ved insinuationen er, at beskyldningen blot antydes, så man slipper for en grundig argumentation og dokumentation for sin beskyldning, og det således overlades til læseren at drage den af forfatteren ønskede konklusion.

Skulle nogen endnu ikke have forstået teknikken, så giver Rønn Hornbech endnu et eksempel på insinuationens kunst, nemlig at ”beskylde antydningsvist”, når hun insinuerer, at menighedsrådet ved Hellig Kors Kirke ”foretrækker en imam, der tilhører en religion, som forfølger og dræber homoseksuelle, frem for en folkekirkepræst, der har det bibelsyn, at vielse til ægteskab forudsætter en mand og en kvinde”. Hov, hvad var det lige, der skete her? Foretrækker det menighedsråd, der skal til at vælge præst, virkelig en imam, der angiveligt er imod homoseksualitet, frem for en præst, der er imod homoseksualitet?

Rønn Hornbech og alle vi andre kan mene, hvad vi vil om Hellig Kors Kirkens menighedsråds beslutning om at ville have en præst, der vil vie homoseksuelle, og Rønn Hornbech og alle vi andre kan mene, hvad vi vil om samme menighedsråds invitation af en imam til at tale efter en gudstjeneste, men det er under lavmålet, når Rønn Hornbech på baggrund af menighedsrådets imam-invitation og præste-opslag insinuerer, at menighedsrådet er nogle hyklere.

Christiansfeld, fredag, den 7. juni 2013
Mogens S. Mogensen

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: