Arabiske kristnes holdning til et vestligt militært angreb på Syrien

Mens præsident Obama kæmper for at skaffe opbakning både nationalt og internationalt til et militært angreb på Syrien, har mere end 50 kristne ledere fra Mellemøsten samt en mindre gruppe kristne fra andre dele af verden og nogle muslimske lærde været samlet til en konference i Amman. Konferencen, der blev afholdt den 3. – 4. september med ”The Challenges of Arab Christians” som tema, var indkaldt af kong Abdullah 2. af Jordan efter hans besøg hos pave Frans ugen forinden, som en respons på den voldsomme bølge af vold mod kristne, især i Syrien og Egypten, i de seneste måneder.

På konferencen drøftede de religiøse leder de udfordringer, som kristne i dag står over for i Egypten, Irak, Libanon, Syrien, Palæstina og Jordan, bl.a. kidnapning, vold, vandalisme og ødelæggelse af kirker og institutioner, og delte deres bekymring om fremtiden for regionens kristne befolkning, fordi så mange kristne flygter fra regionen for at beskytte sig selv og deres familier.

Et hovedtema på konferencen blev imidlertid farerne ved en vestlig intervention i Syrien for regionens kristne minoriteter. De kristne ledere i Mellemøsten havde forskellige perspektiver på situationen, men var stort set enige om at advare mod et militært angreb fra USA’s side, som de mente ville forværre de kristnes situation, især i Syrien. Lederen af den koptiske kirke i Egypten, pave Anba Tawadaros 2., kunne pga den spændte situation i Egypten ikke deltage i mødet, men sendte en budskab, hvori han bl.a. sagde, at ”Vi accepterer ikke nogen intervention af fremmede magter … for at beskytte minoriteter. Det er grundlæggende et påskud … for at fremme disse landes interesser i Mellemøsten”. Og videre: ”Over for disse enorme udfordringer, vil vi forblive standhaftige og vi vil holde os til orden i den Hellige Bog. Jesus Kristus siger, at vi aldrig skal respondere på en forbandelse med en forbandelse.”

Mange kristne mindretal er bange for at de vil komme til at lide samme skæbne som Iraks kristne mindretal gjorde i Irak, hvor en amerikansk ledet krig i 2003 og den efterfølgende sekteriske konflikt sendte omkring halvdelen af landets 1,5 mio kristne i permanent eksil. Efter invasion voksede volden mod kristne med rapporter om kidnapninger, tortur, bombning af kirker og mord. Nogle kristne blev under dødstrusler truet til at konvertere til islam og kvinder blev tvunget til at bære islamisk klædedragt.

Trods den meget trængte situation for de kristne mindretal var der ikke noget ønske om hjælp fra andre lande, i stedet understregede de behovet for dialog. Fader Raymond fra den kaldæiske kirke kritiserede vestmagterne for at støtte den syriske opposition og oprørsgrupper i stedet for at arbejde for fred og forsoning. ”Hvis vi bomber Syrien nu, hvor skal så alle de kristne tage hen? Der er 2 mio.” Og biskop Munib Younan, fra den lutherske kirke i Jordan og Det Hellige Land spurgte, ”Løber vi hen under krigsherrens skørter? Er vi svage og forfulgte, og har vi således et evigt behov for at andre kristne skal redde os? Nej, det behøver vi ikke. Vi søger retfærdighed, lighed og værdighed”. I en særskilt erklæring udtalte biskoppen, at ”De eneste, som vil få gavn af vestlig militær intervention i Syrien vil være ekstremisterne på alle sider. … Som arabisk kristen er jeg bekymret over de konsekvenser som denne vold vil have på alle samfund i Syrien, uanset om de er sunni, shi, alawi, druser eller kristne. … Situationen i Syrien kan ikke løses med bomber, men med diplomatisk indsats og sand dialog blandt syrere”.

Hvis vi i Vesten virkelig ønsker at støtte de voldsomt trængte kristne minoriteter i Mellemøsten, så skulle vi måske lytte til, hvad de har at sige til os.

Christiansfeld, søndag, den 8. september 2013
Mogens S. Mogensen

Kilder:
Golfnews.com, ”Arab Christians reject Syria attack”, Sep. 7, 2013
Munib Younan, “A Call From Jerusalem: Political Solution, Not Military Intervention“, Aug. 30, 2013.
The Christian Science Monitor, “Arab Christians come out strongly against US strike in Syria“, Sept. 6, 2013.

Reklamer
 1. #1 by Heinrich on 8. september 2013 - 20:00

  Så Bashar Hafez al-Assad, myrd bare løs, de kristne mindretal støtter dig.

  • #2 by Mogens S. Mogensen on 8. september 2013 - 20:04

   At stort set ingen af Mellemøstens kristne ledere ønsker et vestligt militært angreb i Syrien, betyder jo ikke nødvendigvis, at de støtter Assad. I øvrigt må du rette spørgsmålet til de kristne ledere i Mellemøsten, hvis synspunkter jeg refererer – med opfordring til, at vi lytter til dem, inden vi vælger, hvordan vi vil støtte de kristne minoriteter i Mellemøsten.

 2. #3 by Maria-Leonore Christensen on 8. september 2013 - 22:16

  Tak, kære Mogens. Kloge ord.
  Send dem til Obama og hele kongressen! Og til Helle T. og til alle de andre, der støtter denne galskab!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: