Bombeangreb på Zanzibar – spændinger mellem muslimer og kristne i Tanzania

Mens vi i går middags var på vej ud af Zanzibar – via Mombasa til Nairobi – blev der kastet bomber i Stone Town. Der var tale om simple hjemmelavede bomber, og heldigvis kom ingen til skade. Den ene bombe gik af ved den anglikanske Christ Cathedral, som ligger på det gamle slavemarked, og som vi besøgte i onsdags. Målet for den anden bombe Mercury’s, en bar, der ligger ud til vandet og er meget besøgt af turister. Baren er opkaldt efter rockmusiker og frontfigur i Queen, Freddie Mercury, der er født på Zanzibar.

Ingen har endnu taget ansvar for bombeangrebene, men mønstret er tydeligt. Angrebet rettede sig som tidligere angreb mod den kristen kirke og mod vestlige turister. En tredje gruppe, som også har været mål for angreb, er moderate dialogsøgende muslimer. Sidste år kastede ukendte gerningsmænd syre i hovedet på to engelske teenagere, som gik gennem Stone Town i den periode, hvor muslimerne var ved at forberede fejringen af afslutningen på Ramadanen.  Også en katolsk præs og en moderat muslimsk leder er blevet udsat for syreangreb. Kirker er blevet brændt ned, i oktober 2012 blev en katolsk præst dræbt på vej til messe, og i september sidste år blev to kristne ledere dræbt.

Mistanken retter sig mod en ekstremistiske islamistisk separatistgruppe, Uamasho (Swahili for: ”The Awakening”), som efter sigende har voksende indflydelse især blandt de utilfredse arbejdsløse unge. Samtidig er det i det hele taget en periode med uro, idet der er  oppositionspartier, som – nu i 50 året for unionen med Tanganyika  – ønsker at bryde forbindelsen og opnå uafhængighed.

Tanzania har ellers været et land præget af fred mellem muslimer og kristne, men denne fred er desværre under pres i disse år, mest på Zanzibar, men ikke kun der. Der er tegn på, at islamisk ekstremisme er i vækst, og i 2013 har der været flere voldelige episoder. En 14-årig kristen dreng skulle have vanæret en koranen, og da den vrede hob ikke kunne få fat i drengen, nedbrændte de i stedet en række kirker. Der har været et bombeangreb ved en katolsk kirke i Arusha, der kostede to mennesker livet og sårede mindst 60. Og der var et angreb på den anglikanske kirkes primat i Dar es-Salaam.

”The Tanzania Christian forum”, hvis medlemmer bl.a. er de vigtigste prostestantiske kirker, udtalte sidste år , at kristne er udsat for systematisk forfølgelse: “Together with this systematic persecution, we understand clearly that the perpetrators are a small group of Tanzanian Muslims, like those in the other parts of Africa (eg Boko Haram in Nigeria). Many Muslims are unhappy about these events. They also look to the government to contain these few Muslims who are tarnishing the Islamic religion and making all the other  Muslims look like enemies of Christianity, something which is not true”.

Flora Hostel, Nairobi, tirsdag, den 25. februar 2014
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by december 2014 vacation on 23. november 2014 - 05:20

    I have read so many content concerning the blogger lovers but
    this article is genuinely a pleasant article, keep it up.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: