Debatten om homoseksualitet i Kenya

En af de nyheder fra Afrika, som når bl.a. danske medier i denne tid, er den tiltagende kriminalisering af homoseksualitet. Kenya er et af de 38 ud af Afrikas 55 lande, hvor homoseksualitet kan medføre fængselsstraf, og der er ingen tvivl om, at det store flertal af befolkningen – og næsten alle kirker – støtter denne lovgivning. Det var derfor med interesse, at jeg læste nogle artikler om emnet i lørdagens udgave af Daily Nation, som er en uafhængig kenyansk avis. Den er Kenyas mest indflydelsesrige avis og Østafrikas største avis.

I en meget nøgtern artikel redegøres der for, at Verdensbanken har stillet et lån på USD 90 mio til Ugandas sundhedsvæsen i bero. Baggrunden er, at Ugandas præsident Museveni tidligere på ugen godkendte en stramning af loven mod homoseksualitet, der nu i værste faldt kan give en straf på livstid. Verdens bankens lån er stillet i bero, indtil det bliver afklaret, om loven vil have en negativ indvirkning på sundhedsprojektet. De ugandiske myndigheder forsvarede Musevenis beslutning med henvisning til, at præsidenten ønskede ”to demonstrate Uganda’s independece in the face of Western pressure and provocation”.

I en anden artikel med overskriften ”Debate over homosexuality unhealthy, ministry warns”, advarer en repræsentant for sundhedsministeriet om, at den hårde debat om homoseksualitet har betydet, at mange HIV-positive homoseksuelle holder sig væk fra behandlingen på regeringens klinikker. Konsekvensen kan blive en forværring af HIV-epidemien.

Som en kommentar til denne artikel har avisen en leder, der opfordrer alle parter til at tæmme den homofobiske tale. ”We join the Ministry of Health in calling for sober, caring, moderate and thoughtful approach to the gay debate, devoid of rhetoric that mahy incite citizens to violent actions against groups whose lifestyles they object to”.

I den fjerede, og også længste og grundigste artikel, ”The issue is not sex but the social consequences of homosexual acts”, fremsætter Godwin Murunga, der er vicedirektør i African Leadership Centre i Nairobi,  sit synspunkt på spørgsmålet. Efter hans opfattelse er der mht. seksualitet mange ”nomaliteter”. Fokuseringen på homoseksuelles sex tjener kun til det formål at retfærdiggøre deres diskrimination. Og historien er fuld af eksempler på diskrimination af hedningen, fremmede, sorte, kvinder osv. Diskriminationen af homoseksuelle kan få alvorlige sociale konsekvenser . ”The start of the murderous intent is found in the dehumanising language of the likes of Yoweri Museveni”.

Murunga peger på, at ”The move towards legislating homosexuality represents a re-introduction of state-sanctioned control that will not stop at discrimination and punishing non-conforming sexualities. In Uganda, it has quickly moved towards controling bodies in general, including banning of miniskirts”. Når man begynder at lovgive moralitet, er man på et skråplan, der kan ende med et totalitært samfund. Konsekvenserne af homofobi er sociale ikke seksuelle.

En hovedpointe hos Murunga er, at denne type lovgivning altid har en klasse-karakter. ”Those able to secure their ’criminalised’ forms of sexuality in safe places will not suffer the same fate as the poor who have no security in privilege”.

Debatten om homoseksualitet er – som dagens udgave af Daily Nation viser – heldigvis mere nuanceret end det indtryk, man ellers kan få fra danske medier, og det giver håb om, at der i de afrikanske samfund er kræfter, der søger at fremme en mere human holdning til spørgsmålet om homoseksualitet.

Hotel Sankara, Nairobi, lørdag, den 1. marts 2014
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by www.kigezitours.com on 9. oktober 2014 - 15:37

    Really no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other visitors
    that they will assist, so here it takes place.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: