Religionsmøde på svensk – ”Guds Hus” i Fisksätra

Det er altid spændende at se, hvordan man i andre lande forholder sig til de udfordringer, som vi også står over for i Danmark. På konferencen “Nordiske folkekirker I et flerreligiøst samfund i Sigtuna blev vi i går præsenteret for eksempler modeller for religionsmøde i Sverige. Det mest vidtgående og udfordrende var ”Guds Hus” i Fisksätra.

Fisksätra er et beboelseskvarter i Nacka – en forstad til Stockholm – hvor de 8000 indbygger repræsenterer 80 forskellige nationaliteter. I går eftermiddags besøgte vi området og talte med nogle af aktørerne.

I Fisksätra har muslimer, katolikker og protestanter de sidste ti år mødtes i dialoggrupper, studierejser, arrangementer for familier og fællesfester. En af dem, som har været aktiv i det interreligiøse samarbejde i Fisksätra har sat ord på det, som mange tænker. ”Jeg vil at mine børn og børnebørn skal vokse op på et sted, hvor mennesker fra forskellige religioner og kulturer kan samarbejde og leve sammen i respekt og venskab.”

For fem år siden førte samarbejdet til, at der blev etableret et socialt arbejde, Källen, hvor tre ansatte giver råd og støtte til mennesker med sociale problemer. Et andet resultat af samarbejdet er ombygningen af kirken i Fisksätra, således at det nu er muligt for den lutherske menighed og den katolske menighed at fejre gudstjeneste i samme kirkerum.

Den lutherske præst, den katolske præst og imamen præsenterede i fællesskab visionen om – og modellen af – ”Guds hus i Fisksätra”. Planen er, at bygge en moské i tilknytning til den nuværende kirke, således at kirken og moskéen bindes sammen og kommer under samme tag. De tre trossamfund skal der hver leve deres egne liv, men også arbejde sammen til gavn for almenheden.

De tre trossamfund har formuleret et fælles værdigrundlag.
Guds Hus vil
• tage vare på trossamfundenes muligheder for at skabe tillid i et kulturelt flerkulturelt Fisksätra
• give mennesker med forskellige religiøse traditioner mulighed for at mødes
• Vise at religion er en forende kraft i lokalsamfundet og en ressource i fredsarbejdet.

Der er etableret en ”Guds Hus Venneforening”, hvis vision er
• Forankring i sit eget
• Åbenhed mod andre
• Respekt for forskelligheder
• Glæde ved at mødes

Inden byggeriet kan gå i gang, skal der indsamles 39 mio. SEK.

Præsentationen gav naturligvis anledning til en lang række nysgerrige spørgsmål og også overvejelser om praktiske og teologiske problemstillinger. Det skal blive spændende at følge udviklingen af ”Guds Hus” i Fisksätra i de kommende år.

Sigtuna, Sverige, fredag, den 28. marts 2014

Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Karen E. Hansen on 28. marts 2014 - 21:17

  Til beskrivelsen af Fisksätra hører nok også, at de befinder sig i et land, der (endnu) har lovfæstet religionsfrihed og personlig frihed. (Tanke- ytrings- og trosfrihed).
  Et spørgsmål, som måske ikke (må) stilles er, om det er muligt at tænke sig mission og eventuel konversion i en sådan sammenhæng.
  At en person konverterer fra protestantisme til katolicisme – og modsat, er almindeligt anerkendt og respekteret i vore samfund. At en kristen konverterer til islam vil uden tvivl også blive respekteret – men kan du forestille dig, at en muslim forlader islam for at blive kristen i Fisksätra? Og bliver boende i området?
  Religionsfrihed for alle må være “fælles værdi”.

 2. #2 by Mogens S. Mogensen on 28. marts 2014 - 21:22

  Her rejser du en hel række helt afgørende spørgsmål, som også blev rejst -uden at vi dog fik noget klart og tilfredsstillende svar. For mig at se, er mission en uopgivelig del af en kristen selvforståelse, og retten til at skife religion er en uopgivelig menneskeret. Bl.a. derfor vil jeg også følge eksperimentet med stor – og ikke ukritisk – interesse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: