Rimer politik på etik?

I mange hundrede år blev religion betragtet som en væsentlig del af samfundets grundlag, og derfor gav det dengang ikke mening at forfægte det synspunkt, at religion og politik ikke havde noget med hinanden at gøre, men at religion skulle ud af det offentlige rum. Det var måske først da andre religioner, og især islam, begyndte at gøre sig gældende, at flere og flere vendte tilbage til den tanke, at kristendommen udgør en væsentlig del af samfundets kulturgrundlag. Men stadigvæk er der i Danmark – måske ud fra en misforståelse af den lutherske toregimentelære – en udbredt forståelse af, at folkekirken skal nøjes med at forkynde evangeliet, og at man ikke med henvisning til kristendommen skal blande sig i politik. Og det på trods af, at vor kirkefader, Martin Luther, ikke holdt sig tilbage fra at gå i rette med datidens politiske magthavere, når de forbrød sig mod det kristne menneskesyn og mod den kristne etik.

Netop når det gælder etik, er er det også en udbredt opfattelse i politiske kredse, at man må skille etik fra politik. I en debat i 2010 udtalte Jonas Dahl, MF for SF, om spørgsmålet om eutanasi: ”det er etisk. Det er ikke politisk. Derfor har partiet ikke nogen holdning her.” Denne holdning falder helt i tråd med mange folketingsgruppers holdning, hvor man i såkaldt etiske spørgsmål ikke diskuterer sig frem til en fælles partiholdning, men giver det enkelte medlem frihed til at følge sin egen samvittighed – eller etik.

Har politik virkelig ikke noget med etik at gøre? Handler politik – når alt kommer til alt – kun om at varetage sine egne (vælgeres?) interesser? Handler politik kun om at gøre hvad man kan for at få magten og holde fast i magten? Er politiske partier blevet til moderne virksomheder, der primært udvikler og markedsfører bestemte politiske produkter i håb om at få størst mulige markedsandele, med alle de til rådighed stående midler – herunder spin, fortielser og løgn og bedrag og bagtalelse?

Baggrunden for at rejse disse spørgsmål er naturligvis den lange række af sager omkring Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Hvad der virkelig er foregået mht. Løkkes tøjindkøb og familierejse får vi måske aldrig at vide, men den i denne sammenhæng mest spændende udtalelse kom Venstres næstformand med. Ganske vist ikke lige i denne sammenhæng, hvor han har været tilbageholdende med udtalelser, men i forbindelse med en tidligere sag omkring Løkke i 2008. Kristian Jensen har sikkert haft sine enge grunde til ikke at pudse den seks år gamle udtalelse af igen, men ikke desto mindre er hans ord blevet bragt frem i pressen i forbindelse med Løkkes seneste sag.

Kristian Jensen sagde, at ”Grundlæggende skal man stille sig selv to spørgsmål: ’Hvis det var dine egne penge, ville du så betale for det? Og kan det her holde til at komme på forsiden af Ekstra Bladet?’” Det er meget opløftende at høre, hvordan en ledende politiker her netop tænker etisk om det politiske arbejde. Her fremsætter Kristian Jensen to etiske principper for politisk arbejde. Udsagnet, ”Hvis det var dine egne penge, ville du så betale for det?”, kunne oversættes til, at man skal behandle andres penge, som man ville behandle sine egne, og så er vi ikke ret langt væk fra ”den gyldne regel”. ”Alt hvad I vil, at menneskene skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem”, som Jesu siger i Bjergprædikenen (Matt 7,12)!

Det andet princip er: ”Kan det her holde til at komme på forsiden af Ekstra Bladet”. Dette princip understreger, at vi altid – også i politik – skal handle på en sådan måde, at vi kan og vil stå til ansvar for det over for en anden instans. Et er, at vi må handle sådan, at vi kan stå til ansvar for det over for loven og lovens håndhævere, dvs. at vi ikke må gøre noget ulovligt. Men som man siger i Nordjylland, selv om noget er lovligt så kan det godt være tovligt. En handling kan udmærket være lovlig, og stadig være uetisk. Ekstra Bladet repræsenterer her ”offentligheden”, og Kristian Jensens princip understreger, at vi må handle sådan, at vi i fuld offentlighed vil stå til regnskab for vore handlinger. I en religiøs sammenhæng ville man hertil føje ville man måske supplerende erstatte ”Ekstra Bladet” med Gud, som vi står til ansvar overfor, og som ser, hvad vi gør, også når andre mennesker ikke ser det. Spørgsmålet – om det her kan holde til at komme på forsiden af Ekstra Bladet – modsiger altså tanken om at handle i overensstemmelse med, at det ingen ser (eller får at vide) har ingen ondt af.

Rimer politik med etik? Forhåbentlig gør det, for ellers er vi som samfund meget ilde stedt. Det gælder, når politikerne træffer afgørende beslutninger om, hvordan samfundet skal indrettes, fx når det gælder omsorgen for de syge, de fattige, de fremmede. Her er det ikke tilstrækkeligt at stille spørgsmålet, om det kan betale sig – for i mange tilfælde vil syge, fattige og fremmede være en dårlig forretning. Uden et klart menneskesyn og en eksplicit etik kører politikken af sporet. Her er det heller ikke tilstrækkeligt kun at spørge, om en politisk forslag vil gavne politikernes og deres vælgeres interesser, for den tilgang vil vi hverken kunne bygge demokrati eller velfærdssamfund på. Men det gælder også den måde politikerne opfører sig og bruger offentlige midler på, hvis vi skal bevare respekten for vore politikere og dermed opbakningen til det demokratiske system.

København, mandag, den 26. Maj 2014
Christiansfeld

Reklamer
  1. #1 by Ulla Thorup Nielsen on 26. maj 2014 - 21:45

    Fuldstændig enig.

    Etik er afgørende – også i politik.

    Men også i kristendommen og folkekirken. For jeg mener ikke, at folkekirken skal blande sig uden om samfundspolitiske problemstillinger. Tværtimod. Men det er selvfølgelig vigtigt, at man tager en etisk tilgang – med henvisning til menneskesynet – når man fra folkekirkens side blander sig i det samfundspolitiske. Det man fra folkekirkens side bør blande sig uden om – er de interne partipolitiske stridigheder om magten, og i stedet netop gå på banen og markere de menneskelige etiske synsvinkler, der ellers meget let kan blive oversete og klemte i de partipolitiske magtkampe.

    Venlig hilsen Ulla…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: