Længe leve(r) statskirken!

Efter halvandet års udvalgsarbejde, flere høringer og talrige debatter i sognegårde og forsamlingshuse, i medierne og blandt politikerne skulle kirkeministerens lovforslag om ”en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken” have været præsenteret i dag. Det er ikke sket, fordi politikerne ikke kan blive enige om det forslag, som ministeren efter forhandlinger med partierne havde fremlagt.

Vores folkekirken går tilbage til reformationen i 1536, hvor den evangelisk-lutherske kirke blev etableret som en statskirke. Indtil grundloven i 1849 blev kirken suverænt styret af kongen og derefter af folketinget og kirkeministeren. De ændringer, som siden da er indført i folkekirken, har ikke på nogen måde grundlæggende ændret kirkens karakter af statskirke.

Den store danske, Gyldendals åbne encyklopædi, definerer en statskirke som et ”kirkesamfund, der udgør en selvstændig stats officielle kirkeretning, og hvis drift og opretholdelse er afhængig af staten, idet statsmagten lovgiver for kirkelige forhold og sikrer kirken i økonomisk henseende. En statskirkes ansatte er normalt statsansatte.” Og denne definition passer ret præcist på den danske folkekirke, sådan som den er anno 2014.

”Udvalget om mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken” opererede med flere modeller for en ny styringsstruktur, men selv den mest radikale indebar kun nogle meget forsigtige skridt i retning af at give folkekirken en moderne sammenhængende demokratisk struktur, der så småt kunne begynde at forberede folkekirken på ad åre at skulle stå på egne ben og overtage mere og mere beslutningskompetence. Og det forslag, som udvalgets ikke-politiske medlemmer i fællesskab bakkede op om, var på ingen måde revolutionært, men indebar blot, at folkekirkens egne organer fik tildelt en meget begrænset beslutningskompetence, og i de fleste tilfælde blot kompetence til at komme med indstillinger til kirkeminister og folketing.

Efter alt, hvad der er kommet frem om det kompromisforslag, som kirkeministeren fremlagde, så ændres der her overhovedet ikke på statsstyringen af folkekirken. For som, Mette Bock ifølge Kristeligt Dagblad udtaler, så er Liberal Alliance imod forslaget, fordi ”kompromiset … reelt ikke øger kirkens selvbestemmelse, og at staten fortsat vil bestemme over folkekirken, som om den var en styrelse under et ministerium”. Eller som  Bock if. Kristeligt Dagblad også siger det, så er hun imod kompromisforslaget, fordi ”det foreliggende forslag til aftale …. på intet punkt flytter beslutningskompetence fra staten til folkekirken”.

Om det lykkes at skaffe flertal bag ministerens forslag eller ej, gør altså ikke den store forskel. Under alle omstændigheder ønsker et flertal af politikerne at cementere den nuværende statskirkelige styringsstruktur i folkekirken. Det store flertal af politikernes kirkelige standpunkt kan altså udtrykkes med et ”længe leve statskirken!”.

Statskirken har levet længe – i snart 500 år – og vil – i lyset af den seneste udvikling – sandsynligvis leve længe endnu. Måske indtil den dag, hvor der pludselig viser sig et flertal i folketinget for at skille stat og kirke med et enkelt hug. At den dag på et eller andet tidspunkt kommer, er der nok ikke mange, der for alvor er i tvivl om. Derimod kan man have sine tvivl om, hvor godt rustet folkekirken til den tid vil være til pludselig at skulle stå på egne ben.

Christiansfeld, den 17. september 2014
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Ulla Thorup Nielsen on 21. september 2014 - 14:54

  Kære Mogens.

  Nej – komma-sætningspolitik i det eksisterende skaber ingen grundlæggende forandringer i folkekirkens styringsstruktur.

  Der eksisterer kun en løfteparagraf i grundloven, som kan bruges til at give folkekirken en historisk mulighed for at definere en ny selvstændig styringsstruktur.

  Den mulighed får folkekirken kun en gang.

  Det, der er folkekirkens dilemma, er, at det trosmæssige indhold er tæt integreret i den statslige bureaukratiske og administrative styringsmodel. Så det, der er grundlæggende vigtigt for folkekirken, er, at få adskilt form og indhold, i den nuværende styringsmodel. For efterfølgende at definere en helt ny styringsmodel, der har afsæt i det trosmæssige indhold.

  Men det virker som om tingene ”bider sig selv i halen”. Folkekirken mangler som trossamfund en selvstændig styringsenhed, og dermed eksisterer der ikke en selvstændig styringsenhed i folkekirken, der kan tage initiativet til at definere en ny selvstændig styringsenhed for folkekirken. Det virker helt farce-agtigt.

  Så hvem kan tage det initiativ?

  I den komma-sætningspolitik, der har præget debatterne og udspillene omkring den nye styringsstruktur, virker det som om, at det er ret begrænset, hvor mange der har været i stand til at se ud over det eksisterende og tænke i nye baner?

  Et af Piet Heins små prosa-gruk lyder nogenlunde (efter hukommelsen) således: Der kan være stor lighed mellem at have løst et problem og slet ikke at have fattet problemet…

  Venlig hilsen Ulla…

 2. #2 by Svend Jespersen on 23. september 2014 - 22:59

  Kære Ulla Thorup Nielsen.

  Hvordan adskiller man “… form og indhold, i den nuværende styringsmodel. For efterfølgende at definere en helt ny styringsmodel, der har afsæt i det trosmæssige indhold.”?

  Og hvem, synes du, bør “…definere en ny selvstændig styringsenhed for folkekirken”, og hvad skal den enhed styre? Opskriften på den korrekte tro, fordelingen af kirkeskatten, valgreglerne til menighedråd, menighedrådenes indflydelse, eller hvad…?

  Venlig hilsen
  Svend

  • #3 by Ulla Thorup Nielsen on 24. september 2014 - 06:55

   Kære Svend Jespersen.

   Jeg har sat de ord på denne problemstilling, som jeg er i stand til at sætte på den.

   Jeg ved ikke om der er andre, der er i stand til at give dig et fyldestgørende svar på dine spørgsmål?

   Venlig hilsen Ulla Thorup Nielsen…

 1. Folkekirkens forsømte forår? | Ullas Vinkler...
 2. Samfundet på tværs…» Blog Archive » Folkekirkens forsømte forår?
 3. Folkekirkens forsømte forår? « Pædagogik, Struktur & Ledelse…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: