Læst og påskrevet i 2014

Her er 10 af de fagbøger, som har oplyst, inspireret eller udfordret mig i 2014, og som jeg i forskellige sammenhænge har givet et ord med på vejen.
Matthias Bjørnlund, ”Det armenske folkedrab. Fra begyndelsen til enden” (Kristeligt Dagblads forlag 2013)
Historikeren Matthias Bjørnlund har givet en både veldokumenteret og gribende de kristne armenieres grusomme skæbne. Det var om tyrkernes behandling af armenierne, at ordet ”holocaust” først blev brugt. I 2015 er det 100-året for kulminationen af det armenske folkedrab og derfor en god anledning til at læse denne bog. Mens Tyskland efter anden verdenskrig gjorde op med sin fortid og sin ”holocaust”, så er det ikke tilfælde for Tyrkiet. Derfor er der al mulig grund til, at omverdenen sætter fokus på 100 året for det armenske folkemord i 2015. Og da især i det Europa, som Tyrkiet er knyttet til på forskellige måder, og som Tyrkiet gennem medlemskab af EU ønsker at blive en integreret del af.

George Lakoff & Mark Johnson
 Metaphors We Live by (University of Chicago Press 1980)
Det er altid spændende at læse helt nye bøger, men det kan undertiden være mere udbytterigt at læse klassikere, som gennem årene har vist deres kvalitet. Det sidste gælder denne bog, som har forandret vor forståelse af metaforer og deres rolle i sproget og vor tænkning. Da de grundlæggende metaforer strukturerer vor mest basale forståelse af vore erfaringer er de ”metaphors we live by”.

Margaret MacMillan, ”The Uses and Abuses of History” (London: Profiles Books, 2009)
Leopold von Ranke lagde grunden til kildekritikken – og han tillægges udsagnetom at målet for historievidenskaben var at finde ud af ”wie es eigentlich gewesen – og selvom vi i dag ikke kan følge ham i troen på muligheden for at nå frem til den endegyldige objektive historiske sandhed, så er der i dag – mere end nogen sinde – brug for kildekritik, fordi historien kan (mis)bruges til at levere meget potente argumenter i den politiske proces. Set fra politikeres side er historien nemlig alt for vigtig til at overlade til historikerne. I denne spændende bog giver den kendte canadiske historiker Margaret MacMillan bl.a. en række eksempler på, hvordan politiske magthavere (mis)bruger historien til egen fordel.

Ahmed Akkari & Martin Kjær Jensen, ”Min afsked med islamismen – Muhammed-krisen, dobbeltspillet og kampen mod Danmark” (Berlingske Media Forlag 2014)
”Min afsked med islamismen” er en bog, som det er svært at lægge fra sig igen, når man først er gået i gang med at læse den. Bogens hovedafsnit handler om Muhammed-krisen, som Akkari giver sine meget interessante observationer om og sin egen personlige fortolkning af. Men bogen kan også læses som en konversionsberetning. Først beretningen om hans konversion fra kulturmuslim til radikal muslim, og derefter hans omvendelse væk fra den form for islam og måske endda væk fra islam i det hele taget.

Brian J. Grim og Roger Finke, ”The Price of Freedom Denied. Religious Persecution and Conflict in the Twenty-First Century” (2010)
I bogen redegør de engelske forskere Grim og Finke om deres videnskabelige undersøgelser om religionsforfølgelse i verdens lande og for deres teori om, at bestræbelsen på at begrænse religiøs aktivitet fører til højere niveauer af social konflikt og herunder også højere niveauer af voldelig religiøs forfølgelse. Bogens styrke er den store mængde af empiri fra hele verden, og dens velunderbyggede teorier om årsager til religionsforfølgelse.

Soner Cagaptay, ”The Rise of Turkey” (Potomac Books, 2014)
I denne bog skriver den tyrkiske forfatter, Soner Cagaptay, der er forsker ved et institut i Washington, at Tyrkiet i dag er i en position, hvor det har afgørende indflydelse på, hvordan dele af Mellemøsten vil blive omstruktureret. Baggrunden er den, at Tyrkiet i dag er på vej til at blive en international stormagt. I løbet af det sidste årti – og det var altså i den periode Europa oplevede en alvorlig økonomisk krise – har Tyrkiet omtrent tredoblet sin økonomi, og udviklingen ser ud til at fortsætte af det spor.

Miko Peled, ”Generalens søn” (Forlaget Vindelsti 2014)
Bogen er ikke en videnskabelig historisk fremstilling af Israels og Palæstinas historie, men en israelers vidnesbyrd om, hvad han selv har set (og hørt – fra sin far), og hvordan han bedømmer det, han har oplevet. Samtidig giver bogen et værdifuldt indblik i, at der både på jødisk-israelsk og palæstinensisk side er mennesker, som rækker hånden ud til modparten, lytter til den andens historie og er parate til at arbejd sammen med den anden for at skabe fred og forsoning. Dermed er bogen med til at nuancere det ellers ofte meget sort-hvide billede som ellers ofte – fra forskellig side – tegnes af situationen i Israel og Palæstina.

Mitri Raheb, ”Troen og imperiet. Biblen set med palæstinensiske øjne” (Unitas Forlag 2014).
Mitri Rahebs bog ”Troen og imperiet” er en udfordrende og tankevækkende bog, som i høj grad er læseværdig. Fordi den med fokuseringen på imperiet kaster nyt lys over bibelen og over palæstinensernes situation i historien og i dag. Og fordi den giver et indblik i, hvordan kristne palæstinensere – i deres meget trængte situation i dag – udvikler en kontekstuel teologi

Harald Nielsen, ”Bone Falck Rønne – en pioner i folkeoplysning og mission” (Unitas Forlag 2014)
Den 20. december 2014 var det 250 år siden Bone Falch Rønne blev født. Bone Falch Rønne, som grundlagde Dansk Missionsselskab (DMS), der i 2000 blev fusioneret med Dansk Santalmission til Danmission. I den anledning har DMS’s og Danmissions tidligere generalsekretær Harald Nielsen skrevet bogen ”Bone Falck Rønne – en pioner i folkeoplysning og mission”, som giver et unikt indblik i overgangsperioden mellem oplysningstiden og vækkelserne, og i en spændende personlighed, der giver mindelser om Grundtvig.

Isabel Hartmann & Reiner Knieling”, Gemeinde neu denken. Geistliche Orientierung in wachsender Komplexität” (Güterloher Verlagshaus 2014)
Jeg må tilstå, at det ikke er så mange tyske bøger, jeg læser for tiden. Men denne bog, som jeg fik foræret af nogle tyske teologer, som jeg mødte ved et møde den lutherske kirke i Tyskland, fangede straks min opmærksomhed. Her tages udfordringerne for kirken fra en kompleks verden alvorligt og der reflekteres grundigt over, hvordan der må tænkes nyt om det at være menighed i dag.

Christiansfeld, lørdag, den 31. december 2014
Mogens S. Mogense

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: