Sydafrika observeret

Natten til lørdag landede vi i Cape Towns internationale lufthavn på mit første besøg i Sydafrika, og i de forløben dage er vi gået på oplevelse i Sydafrika, eller retter Cape-området i Sydafrika..

Vort udgangspunkt har været Strand, der ligger ca. en times kørsel øst for Cape Town. Strand er et rigtigt ferieområde med hoteller og ferielejligheder og med en mange kilometer lang strand. Med mit meget begrænsede kendskab til Sydafrika, forbandt jeg især landet med apartheid og kampen mod apartheid. Derfor slog det mig, at her badede hvide og sorte side om side, og på den ungdommelig bar, hvor jeg søgte hen for at få internetadgang, var der både blandt kunder og tjenere både sorte og hvide, men ellers var det tydeligt, at det var de sorte, som stod for det allermeste af det manuelle arbejde i byen.

Sydafrika er et billigt land at være turist i. Benzinen koster kun 11 rand per liter, dvs. godt det halve af benzinprisen i Danmark. Den lokalt producerede vin – fx fra vingården i Stellenbosch-området, som vi også har besøgt – er af høj kvalitet, men samtidig meget billig. Og i det hele taget er det for en dansker billigt at gå ud og spise. Men det er helt åbenlyst ikke alle sydafrikanere, som har let ved at skaffe sig brød på bordet. I flere vejkryds og på gaderne har vi mødt flere tiggere, og om aftenen har vi her i Strand set folk gå rundt fra skraldespand til skraldespand for at finde noget af værdi, og de var alle sorte.

Vi har nu flere gange kørt ad motorvejen til Cape Town. Cape Town er en moderne storby med omkring 3,5 mio indbyggere, en by, der på mange måder kan måle sig med andre millionbyer i Europa, Asien og Amerika. Der er alt hvad hjertet kan begære for en turist fra Danmark, når det gælder nye og gamle kvarterer, gode restauranter, spændende museer og en charmerende havnefront. Men på vej ind til Cape Town har vi hver dag kilometer efter kilometer – i alt 12 km! – kørt langs med Kayelitsha, der er en enorm stor slumby med flere hundrede tusinde indbyggere.

På flere caféer faldt vi i snak med nogle af de ansatte. Det slog os, at selvom arbejdsløsheden blandt især de sorte sydafrikanere helt åbenbart er stor, var mange af dem gæstearbejdere fra andre lande som fx Congo og Malawi. Flere steder oplevede vi, at musikere og sangere optrådte uden for fortovsrestauranter og caféer med inciterende afrikanske rytmer og måske derigennem tjente penge til dagen og vejen.

Vi har kun oplevet Sydafrika som et meget fredeligt land. Vi har kun mødt venlighed og hjælpsomhed hos dem, vi har været i kontakt med, og vi har på intet tidspunkt følt vor sikkerhed truet. Men når vi har kigget på den måde, det kirke-gæstehus, som vi bor på her i Strand, er sikret, og den måde private boliger er sikret på, så giver det indtryk af, at Sydafrika er et land med stor kriminalitet, eller i det mindste et land, hvor beboerne lever i stor frygt for tyveri og røveri.

Sydafrika er et utrolig spændende land med en fantastisk varieret og smuk natur. Det gælder fx den halvø syd fra Cape Town, som ender i Kap Det Gode Håb, og det gælder vinområderne nord for Strand. Befolkningsmæssigt er landet også præget af stor mangfoldighed. En taxachauffør, vi kørte med til Cape Town gav sit perspektiv på mangfoldigheden. Selv efter ophævelsen af apartheid spillede skellet mellem sorte, hvide og farvede stadig en stor rolle. Han var selv farvet og oplevede at være kommet i klemme mellem de hvide og de sorte. Han havde tidligere haft en lederstilling i det offentlige, men alle disse lederstillinger blev nu, hævdede han, besat med sorte. Han kunne godt se meningen med at give fortrinsstilling til sorte, men var samtidig utilfreds med, at det kom til at gå ud over de farvede.

Sydafrika er på godt og ondt et spændende land at lære nærmere at kende.
Strand, Cape provinsen, torsdag, den 15. januar 2015
Mogens S Mogensen

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: