Angrebet på Synagogen i København og forholdet mellem muslimer og jøder

Hvad fik en ung muslimsk dansker til natten mellem lørdag og søndag at angribe synagogen i København og dræbe en ung jødisk vagt? Vi ved det ikke og får det måske heller aldrig at vide. Ugerningen rejser spørgsmålet om antisemitisme og forholdet mellem muslimer og jøder. At der i de senere år er jøder, som er blevet udsat for overgreb fra muslimske indvandreres side, er en meget trist kendsgerning, men hvad er årsagen til disse overgreb? Er islam i bund og grund inficeret med antisemitisme?

Islam opstod i mødet med jødedommen og kristendommen i Arabien, og de islamiske riger erobrede områder, som var befolket med jøder og kristne. Jøder og kristne blev betragtet som bogens folk og fik i princippet lov at bevare deres religion og fik status som ”beskyttede folk” (dhimmi), der i praksis betød, at de ikke fik samme rettigheder som muslimske borgere, men i praksis blev en slags andenrangsborgere. Men sammenlignet med, hvordan muslimske og jødiske minoriteter blev behandlet i kristne riger i middelalderen, så udviste de muslimske herskere faktisk en større religiøs tolerance end kristne herskere gjorde. Der fra middelalderen og frem til moderne tider eksempler på voldsomme forfølgelser af jøder, som har kostet tusinder af mennesker livet, men jødeforfølgelserne var faktisk langt alvorligere i de kristne lande.

Dertil kommer, at antisemtismen ikke er opstået i en muslimsk kontekst, men opstod i det kristne Europa i det 12 århundrede og først blev importeret til Mellemøsten i det 19. Århundrede i forlængelse af kolonialismen. Anti-semitismen voksede i den muslimske verden parallelt med den arabiske nationalisme, og efterhånden blev den søgt underbygget med henvisning til islamiske kilder, dvs. Koranen og Hadith. Det, der siden især har næret anti-jødiske holdninger og ligefrem antisemitisme hos nogle muslimer, er naturligvis zionismen og etableringen af staten Israel.

Men som Mark R. Cophen, der har været professor i “Jewish history in the Islamic World” ved Princeton University og er en af redaktørerne for bogen A History of Jewish-Muslim Relations fra 2013 udtaler: ”An awareness by both Muslims and Jews that they were not born to hate one another, and that there once was a time when Jews and Muslims actually coexisted in a creative and mutually enriching manner, might promote confidence on both sides of the seemingly unbridgeable gulf.”

Et nyere – og meget slående – eksempel på, at muslimer lige så lidt som kristne er født med had til jøder kan man blive mindet om på Vad Yashim museet i Jerusalem, hvor der blandt de helte, der reddede jøder fra holocaust, også henvises til 60 muslimske albanere. Da det overvejende muslimske Albanien i 1943 blev besat af Tyskland, nægtede befolkningen at udlevere lister over jøder, der boede i landet til tyskerne, men beskyttede dem og også jøder, som flygtede fra andre lande til Albanien.

I den kristne kulturkreds i Europa har vi igen og igen måttet gøre op med antisemitismen, men alligevel oplever vi – også her i Danmark – at antisemitismen i forskellige sammenhænge stikker sit grimme fjæs frem igen. Også muslimer har naturligvis en vigtig opgave i at gøre op med den antisemitisme, som desværre også optræder i muslimsk klædedragt.

I den forbindelse er det meget opløftende at læse det åbne brev til det jødiske samfund, som Dansk Muslimsk Union (DMU) i dag har udsendt. Det hører med til historien, at DMU som paraplyorganisation repræsenterer en lidt mere konservativ gruppe af muslimske organisationer end Muslimernes Fællesråd. Brevet fortjener at bliver citeret i sin fulde længde:

Til Det Jødiske Samfund. På baggrund af nattens terrorhandling rettet mod Det Jødiske Samfund og dets medlemmer og på baggrund af drabet på jeres medlem, ønsker Dansk Muslimsk Union at udtrykke sin dybeste medfølelse med Det Jødiske Samfund og med offerets familie. Vi tager på det kraftigste afstand fra enhver voldelig og hadskabende handling mod det jødiske samfund i Danmark. Vi er alle mennesker og borgere i det samme land og må til enhver tid søge at opretholde fredelig sameksistens uanset religiøs, ideologisk eller politisk overbevisning.Vi er opmærksomme på betydningen af terrorhandlingen for det jødiske folk i Danmark, hvor der nu let opstår endnu større frygt for dagligdagen og fremtiden, både for den ældre del af jeres menighed og for den jødiske ungdom. Vi sender jer de bedste tanker med et dybfølt ønske og håb om, at enhver borger i dette land, hver eneste dag, skal kunne føle sig tryg og ikke frygte for egen eller families sikkerhed. I skal vide, at vi også i det daglige, i de kredse vi har indflydelse på, arbejder målrettet for at bekæmpe radikalisering og ekstremisme. Endnu engang skal vi udtrykke vores dybeste medfølelse med Det Jødiske samfund og pågældende dræbtes familie samt vores dybeste afsky for nattens terrorhandling. På vegne af Dansk Muslimsk Union Abdulhamid Sørensen, Generalsekretær, DMU

Et sådant åbent brev fjerner naturligvis ikke med et snuptag alle udslag af muslimsk antisemitisme, men det er et vigtigt klart og utvetydigt signal, der her sendes fra en stor gruppe muslimske organisationer til deres medlemmer og til alle andre muslimer. Sammen med lignende udtalelser fra andre muslimske organisationer og enkeltpersoner er det en udrakt hånd til deres jødiske medborgere . En udrakt hånd, som formanden for det mosaiske trossamfund tog imod, da han kort efter attentatet på et af deres medlemmer anerkendte betydningen af de mange gode relationer, som det mosaiske trossamfund havde til en række muslimske organisationer, og af dialogen mellem trossamfundene.

Christiansfeld, mandag, den 16. februar 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: