Det nødvendige opgør med revolutionær socialisme og revolutionær islam

Socialisme og islam er hhv. en knap 200 år gammel ideologisk-politisk bevægelse og en 1400 år gammel religiøs bevægelse og som sådanne egentlig usammenlignelige, men jeg tillader mig alligevel på et enkelt punkt at forsøge at sammenligne udviklingen i disse to i øvrigt meget forskellige bevægelser. Sammenligningspunktet er, at der i både socialismen og i islam udviklede sig revolutionære strømninger, hvor målet var med vold og magt at omstyrte samfundet for at indføre det utopiske samfund.

Historien om socialismen i de første mange årtier af det 20. århundrede er bl.a. historien om et opgør inden for den socialistiske bevægelse med den revolutionære og voldelige socialisme. Det store flertal af socialister samlede sig i socialdemokratiet og den socialdemokratiske arbejderbevægelse og dannede front mod de revolutionære socialister på arbejdspladserne, i medierne, i den politiske verden og alle andre steder. I praksis var fronten mod de revolutionære socialister meget vigtigere for den socialdemokratiske bevægelse end fronten mod arbejdsgiverne og de borgerlige partier.

Der var hele tiden nogle revolutionære socialister, som forsøgte at appellere til de demokratiske socialister om at stå sammen mod socialismens fjender, men de demokratiske socialister hoppede aldrig på den limpind. Det var en kamp, som stod på i mange årtier, og så sent som i 70’erne og 80’erne var der sågar eksempler på revolutionære socialister, der gennemførte terrorhandlinger i Europa og også i Danmark. Men i dag er den revolutionære voldelige socialisme i Europa stort set forsvundet – efter en meget hård kamp overvundet af den demokratiske socialisme.

Historien om islam i slutningen af det 20. og begyndelsen af det 21. århundrede, er desværre i høj grad blevet præget af revolutionære bevægelser inden for islam og dertilhørende terror. Procentvis udgør disse bevægelser en meget lille andel af de muslimske befolkninger, men selv små celler og enkeltpersoner med revolutionære og voldelige tendenser kan gøre stor skade, som vi netop har oplevet det for få dage siden i København Det, der er behov for – og som jeg også tror mange muslimske ledere selv er klar over – er, at det store flertal af ikke-revolutionære og ikke-voldelige muslimer danner front mod de revolutionære muslimer overalt i de muslimske miljøer og igen og igen tager opgøret med dem både teologisk, etisk, politisk og på alle andre måder og holder dem ude fra alle indflydelsesrige poster.

Der vil hele tiden være revolutionære muslimer, som vil appellere til de demokratiske muslimer om at stå sammen som muslimer mod en fjendtlig omverden, og som vil appellere til at man for ikke at svække den muslimsk enhed ikke må kritisere hinanden offentligt. Det er imidlertid livsvigtigt, at det store flertal af ikke-revolutionære muslimer ikke hopper på den limpind, men indser, at de har langt mere til fælles og et langt større interessefællesskab med ikke-muslimske grupper og institutioner i det danske samfund end med de revolutionære muslimer.. Det er en nødvendig kamp, som heldigvis allerede er begyndt flere steder. Det er en ubønhørlig og barsk kamp, som det sandsynligvis vil age mange årtier at føre til en definitiv sejr. Det er en kamp inden for islam, som de ikke-revolutionære muslimer selv må udkæmpe.

Det, ikke-muslimer kan gøre i den kamp, er det samme, som de ikke-socialistiske partier gjorde i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor de borgerlige partier begyndte at samarbejde med socialdemokraterne om at udvikle det danske samfund til det velfærdssamfund vi har i dag. I stedet for at støde alle muslimer fra os, må vi samarbejde mest muligt med det store flertal af ikke-revolutionære muslimer om at udvikle vort flerreligiøse samfund til et trygt og godt og åbent samfund.

Christiansfeld, onsdag den 18. februar 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: