Mai Mercados kommercialisering og politisering af kristendomsforståelsen

Det konservative Folkepartis politiske ordfører, Mai Mercado, skriver i en kronik i Berlingske,  at ” kristendommen er den bedste religion, og at den er bedre end islam”, og at ”kristendommen er den religion, som passer Danmark og danskerne bedst”. Mai Mercado er naturligvis i sin gode ret til at mene, hvad hun mener, men giver det egentlig mening, at drøfte, om kristendommen er bedre en islam og om kristendommen er den religion, som passer Danmark og danskerne bedst?

Ja, det giver god mening, hvis man anlægger en kommerciel synsvinkel på kristendom og islam og andre religioner. I det lys betragtes kristendommen lige som andre religioner, som en vare, der tilbydes forbrugerne. Lige som forbrugere meningsfuldt kan diskutere, hvilken håndcreme, der er bedst til tørre hænder, eller hvilken øl, der falder bedst i danskernes smag, sådan kan man naturligvis også diskutere kristendom og andre religioner. Hvad kan jeg som religiøs forbruger få ud af buddhisme, sufisme og new age eller jødekom, kristendom og islam. Kristendom betragtes her som en vare, der skal møde danskernes religiøse behov.

Det giver også god mening ud fra et politisk synspunkt at drøfte, hvilken religion der er bedst. Altså hvilken religion kan bedst bruges til at fremme den politik, som man ønsker gennemført. Her kunne vi drøfte, om vi ville få et fredeligere samfund med buddhisme end med hinduisme, eller om vi ville få et friere samfund med jødedom end med islam. Og politikere kan hente de værdier i kristendommen, som de kan bruge i deres politik, og dermed kan politikerne også søge at skabe en religiøs legitimitet for deres politik. Kristendommen betragtes her som et politisk instrument, som politikerne kan bruge til at fremme deres politik.

Set ud fra et kommercielt synspunkt og set ud fra et politisk synspunkt giver det altså god mening at drøfte, spørgsmålet om, hvilken religion, der er bedst, og hvilken religion, der passer Danmark og danskerne bedst. Men set ud fra et kristent-teologisk synspunkt giver det ingen mening at forholde sig til den kristne tro på denne måde. Kristendom er ikke en religion blandt mange andre religioner, som jeg som forbruger har valgt for at tilfredsstille mine behov. Kristendom er ikke en religion blandt mange andre religioner, hvis kvalitet viser sig i, hvor godt den kan bruges til at fremme politiske formål. Derfor er spørgsmålet, om kristendommen er den bedste religion, om den er bedre en islam, om kristendommen er den religion, der passer Danmark og danskerne bedst, så vidt jeg kan se, udtryk for en kommercialisering og politisering af kristendomsforståelsen.

Kristendom er tro på Kristus, og ifølge en evangelisk forståelse er det ikke os, der har valgt Kristus, men Kristus, der siger, at han er sandheden, vejen og livet, har i sin nåde har udvalgt os. Ifølge en evangelisk forståelse, er det ikke os, der skal bruge Kristus til vore formål, men Kristus, der siger, at han ikke er kommet for at lade sig tjene, men for selv at tjene og give sit liv som løseum for mange, har kaldet os til at tjene ham og tjene vor næste. Ud fra en evangelisk forståelse giver det derfor overhovedet ingen mening at spørge, om kristendommen er bedre end islam, og om kristendommen passer Danmark og danskerne bedst.

Christiansfeld, lørdag, den 11. april 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
 1. #1 by Ulla Thorup Nielsen on 12. april 2015 - 21:33

  Kære Mogens.

  Ja – der sker et værdiskred, når man sammenblander de religiøse / åndelige værdier med de verdslige og kommercielle værdier.

  I det religiøse og åndelige felt, er der tale om værdier, der har en æstetisk eksistentiel meningsgivende ”horisont” i det universelle perspektiv.

  Mens der i det verdslige, kommercielle, rationelle og politiske felt, er tale om værdier, der har en materiel og etisk meningsgivende ”horisont” i det globale / jordiske perspektiv.

  Det er to forskellige ”verdensordner” – med to forskellige ”horisonter” / perspektiver.

  Det religiøse / åndelige forholder sig til det universelle – som det verdslige, kommercielle, rationelle og politiske forholder sig til det globale / jordiske.

  Venlig hilsen Ulla…

 1. Viden eller tro? | Ullas Vinkler...
 2. Samfundet på tværs…» Blog Archive » Viden eller tro?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: