Konservativ orddeling

Da jeg i mange år har været redaktør på en skriftserie, og mht. retskrivning, grammatik og kommasætning er meget konservativ, har jeg ofte frekventeret retskrivningsordbogen for at finde den ortografisk mest korrekte løsning. Et at de mere drilske spørgsmål er, hvordan man deler et ord ved linjeskift. Det er der hele tre paragraffer om, nemlig par. 15, 16 og 17. I par. 16, der omhandler ”Orddeling ved betydningsbærende orddele”, kan man således læse, hvordan man deler et ord med et suffiks. Et suffiks er et morfem, der sættes efter et ord for at ændre dets betydning. Og et morfem er den mindste betydningsbærende størrelse. If. denne paragraf er det tilladt at dele et ord foran et suffiks, der begynder med vokal. Fx kan man lave følgende orddelinger: baron-esse, kommun-isme og naz-isme. Men afledninger med suffiks, der begynder med vokal, kan også deles i overensstemmelse med par. 17, der handler om ” Orddeling uafhængigt af betydningen”, så man fx kan skrive baro-nesse, kommmu-nisme og na-zisme.

Jeg indrømmer, at dette emne er meget nørdet, og de allerfleste læsere har sikkert allerede for længst mistet interessen for dette blogindlæg og er zappet videre til noget mere interessant. Men for de få læsere, der måtte være tilbage, vil jeg lige fortælle, at jeg kom til at tænke på reglerne for orddeling ved linjeskift, da jeg netop i dag på nettet stødte på Det konservative Folkepartis nye annoncekampagne, ”Stop naziislamisme” og det dertilhørende læserbrev i Århus Stiftstidende ”Islamisme og nazisme er i familie” af de konservatives landsleder Søren Pape og den nyslåede konservative folketingskandidat Naser Khader. Jeg vil overlade det til Det konservative Folkeparti at kloge sig på familieskabet mellem islamisme og nazisme (og hvem ved, måske kunne andre –ismer også komme ind i billedet?), og vil i stedet koncentrere mig om ortografien i teksten på den konservative plakat: ”Stop naziislamisme

Nu er bogstaverne på plakaten så store, at det har været nødvendigt at dele det lange ord ”naziislamisme”, endda hele to gange. Når det gælder den første deling, har Det konservative Folkeparti jf. retskrivningsordbogen været tvunget til at dele ordet mellem nazi og islamisme. Men når det gælder ordet med suffiks, altså islamisme, så har De konservative Folkeparti – og det er vel meget passende, da der nok er tale om en valgplakat – haft et valg. Når vi som vælgere inden længe skal vælge mellem rød og blå blok, så kan det være vanskeligt at få øje på de afgørende forskelle, for Anders Fogh blev jo beskyldt for at stjæle de rødes velfærdsprogram, og den socialdemokratiske finansminister kaldes for den blå Bjarne. Men jeg er overbevist om, at Det konservative Folkeparti vil hævde, at der er tale om et vigtigt valg, og at det gør en forskel, hvad man vælger.

Nå, tilbage til orddelingen. Det konservative Folkeparti kunne dele ordet if. par 16, således: islam-isme, men kunne også have delt ordet if. par. 17, således: isla-misme. Her har Det konservative Folkeparti truffet et valg, og mon ikke også Det konservative Folkeparti har ment, at det var et vigtigt valg, især når det gjaldt teksten på en valgplakat.

Men endnu engang tilbage til orddelingen. Og dog. For if. retskrivningsordbogen foretages orddeling med en bindestreg, og på plakaten er der ingen bindestreger. Men det signalerer nok blot, at de konservative altid er parate til at spare – selv på bindestreger.

Men for sidste gang tilbage til orddelingen, som ser sådan ud:

STOP
NAZI
ISLAM
ISME

Teksten skal jo læse oppefra og ned, og skulle vælgerne blive trætte og standse efter linje to, tror de, at det er tale om et konservativt opråb mod nazi’erne. Læser man videre, og standser efter linje tre, så tror man, at det handler om islam, som her har fået hæftet præfikset ”nazi” på sig!

Når bunden er nået, bliver det klart, at de konservative vil stoppe en ”isme”, nemlig en naziislamisme. ”Naziislamisme” er noget så fint som en neologisme, der if. Wikipedia er er ”et nyt ord, som er skabt ud fra ord eller orddele, der ikke tidligere har været brugt sammen og som ikke er blevet bredt accepteret i sproget”.

Orddelinger er betydningsfulde. Det er ikke ligegyldigt, hvordan vi deler ord, og hvilke ord vi deler med hinanden.

Christiansfeld, mandag, den 13. april 2015
Mogens S. Mogensen

Reklamer
  1. #1 by Christian Hermansen on 14. april 2015 - 02:20

    Hvordan kan vi egentlig vide der er tale om orddeling på plakaten? Som du selv fremhæver, er der ingen bindestreger eller andre bindinger. Bortset fra det, hvordan har Det konservative Folkeparti mon tænkt sig at standse noget der ikke er?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: